Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa

dead angel, ja som mala to iste mne sa zase vsetko triaslo ked som sa mala najest na verejnosti/restika../ked som sa chcela napit akoby som dostala nejaky krc, postupneto vsak preslo /nie vsak zo dna na den/cim viac som sa na to sustredila a snazila tym to bolo horsie, treba si to nejako prestat vsimat a nezaoberat sa tym/menej sa "sebakontrolovat"/, ja som sa vzdy uz vopred vystresovala ked sme niekam sli ze ako to bude a co a ze to vsetci budu vidiet atd. treba sa uvolnit a povedat si ze na to kasles a nech sa trasies kolko chces, aspon u mna to fungovalo ps:bacha na ten alkohol pri SF sa odporuca vylucit alkoholicke napoje pretoze tie pocity ktore pocitujeme docasne zahanaju ale sme nachylnejsi navyknut si na ich konzumaciu,
hlavu hore a bojuj

dead_ angel

hej presne tak ako vravis mam strach z ludi, verejnosti, z ich pohladov a tak...a preto som aj strasna tremistka...niekde som citala ze sa da toho zbavit ked pojdems rovno proti tomu cize sa budeme vystavovat takym situaciam kde je vela ludi...
To som aj urobila, tuto nedelu som niesla obetne dary v kostole. Myslela som si ze to nikdy nezvladnem a ze sa na to ani nedam, Nuz a dala som sa a zvladla som to aj ked dost tazko...straaaasne som sa cela triasla. Bolo to vidiet :) ale co uz ...aj to je uspech, ze som tam vobec isla:)...inak neviem ako vy ale mna strasne trapi to, ze ked idem s kamosmi do baru oni su uplne v poho a ja ked pijem trasie sa mi hlava....som taka napata...no proste brutal trapas ked pijem jak dochodca :((...neviete co stym???

sasa

dead angel, ja som bola vytesena presne ako ty ked som tuto stranku objavila :)neviem presne co robi konkretne tebe problemy ale socialna fobia je v podstate strach z ludi z verejnosti atd. mozej bojovat aj sama bez odbornej pomoci a to tak ze si budes upevnovat a zvysovat svoje sebavedomie a budes sa vystavovat presne tym situaciam ktore ti robia problemy/v skratke/ ale je to zdlhavy proces bojovat sama, ale ak nemas ziadne zabrany kludne zajdi za dobrou psychologickou alebo este lepsie psychiatrickou ta ti moze predpisat aj lieky ak sa z toho nevies sama vymotat, prajem ti vela stastia a hlavne sily aby si to prekonala

dead_ angel

ludia ja som Vas teraz objavila...a som stastna!!! mala som strasne depky zo seba, som si myslela ze nie som normalna ze zo vsetkeho robim taku vedu a vsetkeho sa bojim...ja mam vstky tie priznaky co su v uvode napisane....je to podla vas najvyssi stupen tremy alebo co?? mam zajst za psychilogickou alebo to odstranim aj sama??? prosiiiiiiim poradte :) dakujem Vam..a este raz so rada ze som Vas tu nasla :)

cica

ahojte,ja si myslim ze tiez to cervenanie neznamena ze niekto trpi SF.A ak niesu ine priznaky,iba cervenanie tak si z toho nerobte tazku hlavu.Viem ze je to dost neprijemne,ved aj ja sa obcas zacervenam.Ja okrem toho cervenania trpim aj inymi vecmi,ktore su si myslim omnoho neprijemnejsie.A komplikuju horsie ten zivot.Tak hlavu hore a skuste to cervenanie az tak nevnimat,ved na jednej strane je to aj celkom mile.

sasa

lienka nie su to tabletky ale kvapky presnejsie bachove kvapky uz som tu o nich písala a kedze zijes v UK tam ich bez problemov zozenies, a na margo toho cervenania, nemusi to byt hnet SF ja ju mam a vobec sa necervenam, takze si z toho zbytocne nerob tazku hlavu a take it easy, mozno je to len naozaj reakcia na to ze sa obavas toho co povies ci je to spravne atd.

zlatovlaska

Ahojte, ja mam tiež rada ludi a rada snimi kecam, hlavne so spolužiakmi. Ale niekedy pride na mna ten pocit, že sa musim cervenat a nemôžem to zastavit.Teraz si pisem s jednym chalanom s ktorym som sa zoznamila na jednej akcii.Mali by sme sa este stretnut osobne, ale bojim sa že sa budem cervenat.Zo zaciatku som s nim kecala v pohode ale teraz ked je to vážnejsie mam z toho strach.Radsej to skoncim skor než to bude važnejsie. Radsej by som chodila s chalanom co ma taky problem ako ja, aspon by sme mohli o tom spolu kecat a pomôct si.Neviem este presne ci mam socialnu fobiu, ale v niektorych situaciach sa cervenam tak neviem. &možno psychologicka by mi poradila. Majte sa papa

ladybird

no podla mna sa cervename lebo na to stale myslime. no ale s usmevom to ide lahsie. mam v robote kolegu ktory je stale cerveny, ale ma risave vlasy a bielku pokozku tak prenho sa mi to zda normalne. sasa ako sa volaju tie tabletky co spominas prosim ta. mozno to stoji zato ich vyskusat.

creassy

ja si nemyslim, ze ked sa niekto cervena, tak to jednoznacne znamena, ze ma socialnu fobiu. moze to byt aj tym, ze je dost hanblivy. socialnu fobiu by som viac a hlavne spajala so strachom z ludi a zo situacii, v ktorych vystupuju ludia, ako s cervenanim. takze ak sa cervenate, ale nevadi vam ked chodite medzi ludi, tak SF urcite nemate.