Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

neegistrovaný používateľ neregistrovaný prispievateľ

Ahoje, ja som si dnes prvykrat precitala clanok, bola to nahoda. Akurat sa tam pisalo o socialnej foobii. Sranda, zistila som, ze to, co prezivam niekolko rokov sa vola socialna fobia. No ja nemam tak problemy, zi ist do restiky, na WC....rada byvam stredobodom ludi, rada zvysujem hlas na verejnosti....rada sa zabavam, roz[ravam s ludmi...no trpim prejavmi...cervenam sa, potim sa, busi mi srdce....ale zvladam to...je to dost tazke..niekolko rokov som rozmyslala, co je so mnou, ci som postihnuta, sprosta, ina ako ostatni...vela energie vydam zo seba, ked mam byt stredobodom ludi...hocikedy som nenormalne spotena, ale rada kecam...takze bojujem s tym...no nezvladam citat na verejnosti...kebyze mam rozpravat nepripraveny prejav, len tak improvizovat, tak je to celkom ok, no ak by som mala mat pred sebou papier a citat z neho 3 strany, referat, tak to asi nezvladnem...nedokazem to zatial, iba ak si budem tie 3 strany citat kazdy den niekolkokrat, tak si moja pamat na to zvykne a potom je to na verejnosti lahsie...proste si to precvicim....mam problemy s krvnym tlakom, trpim hypertenziou...a tiez problemy s dychavicnostou...je to tazke, ale BOJUJEM...nedam si znicit zivot...no obetovala som buduce zamestnanie kvoli tomuto problemu...vzdala som sa myslienky pracovat v jednom zaujimavom odbore, no hladam riesenie inde, ine zamestnanie, ktore by mi davalo sebavedomie...majte sa

sasa

ahoj mario, preco by si ma mal sklamat na to ze po vysadeni liekov nastava "spatna vazba" ta upozorni kazdy, teda lepsi doktor, preto treba pracovat na svojom mysleni na vnimani seba sameho, ja sa sf trapim tiez par peknych rokov ale trvalo kym mi doslo, ze musim najprv zmenit svoje myslenie a to lieky nedokazu, ja verim ze sa jedneho dna z toho uplne dostanem a na taketo myslenie by sme sa mali "nastelovat" vsetci aj ked je to velmi tazke po mnohych neuspechoch atd. ty abstinujes uz aj to je velky uspech a nemusis byt na "tvrdych" liekoch ja kazde rano zacinam antistresovym cajom, prirodnymi doplnkami z lekarne na redukciu pocitov strachu, extrakt z ľubovníka bodkovaného, ktorý uvoľňuje depresiu, skľúčenosť a apatiu, zlepšuje náladu a hlavne nesmiemie ostat uzavreti a izolovani to celu situaciu iba zhorsi...takze mario hlavku hore, ziadna PN kvoli SF, ziadna vypoved, nedaj sa zrazit predsa tymto svinstvom na kolena a nedovol si udupat svoj zivot !

MarioFazekas

SF je tiez dedicna choroba tak niekedy sa neoplati hladat pricinu nejakej situacie ktora tu to chorobu spustila

mariofazekas

sasa.nechcem ta sklamat ale v mojom pripade je to tak ze po liecbe to bolo fajn ale par mesiacov a je to spat.tiez som si uzival zivota aj ked s mensimi obmedzeniami ale bolo to fajn.teraz sedim za PC a hladam ako sa toho zbavit zas.citam ze sa nic nezmenilo.O SF viem vela a mozno to je problem.

mariofazekas

ahojte.mam 24 rokov a socialnou fobiou trpim uz od 2001.Som dost snej vycerpany.Kym som netusil co to je \"odolaval\" som jej alkoholom.Dopracoval som sa k alkoholizmu.teraz abstinujem druhy rok ale s fobiu som nic nespravil.teraz som na PN kvoli nej ale premyslam o vypovedi s prace.Neviem ako dalej

sasa

Ahojte ludkovia ako sa mate dlho sa nikto neozval ako zvladate toto nase "trapenie" CICA ako sa mas co mas nove? mimochodom na odkaze ktory nechala dead_ angel som nasla clanok ktory stoji za to ho precitat:

Ako rozrušiť bludný kruh sociálnej fóbie?
Ak chceme rozrušiť bludný kruhsociálnej fóbie, máme niekoľko možností:
Jednou z možností je vyhýbať sa všetkým situáciám, v ktorých pociťujete úzkosť. V prípade sociálnej fóbie to znamená vyhýbať sa tomu, čí vlastne potrebujete ovládať – medziľudským situáciám. Dôsledkom bude izolácia od ľudí, uzavretí v samote, neschopnosť pracovať.

Ďalšou možnosťou je začať užívať lieky. Tie zmenia biochemickú nerovnováhu na niektorých spojoch v mozgu, a tým dôjde k zníženiu základnej úzkosti.

Náročnejšia cesta je naučiť sa zvládať svoju úzkosť a strach zo sociálnych situácií pomocou expozície – namiesto toho, aby sme sa situácii vyhýbali, postupne sa im vystavujme tak dlho, až sa ich báť prestaneme. Aby expozícia bola úspešná, musí prebiehať od ľahšej k náročnejšej, v hierarchicky usporiadaných krokoch.

Ďalšia možnosť je postupne zmeniť svoje myslenie o tom, čoho sa bojíte. Tomu sa odborne hovorí kognitívna rekonštrukcia. Pri kognitívnej rekonštrukcii sa človek učí zbavovať iracionálnych myšlienok typu: Určite pred ním vyzerám hrozne! a nahradzovať ich myšlienkami viac zodpovedajúcimi danej situácie – myšlienkami konštruktívnymi

Pre radu ľudí so sociálnou fóbiou, zvlášť ak ňou trpia už od detstva, je potrebné naučiť sa novým sociálnym schopnostiam. To znamená, že sa potrebujú postupne naučiť správať sa v rôznych situáciách, ktorým sa zatiaľ nevystavili. Jednoducho sa dá povedať, že sa potrebujú naučiť správať asertívne.

Veľmi vhodné je naučiť sa zvládať svoju úzkosť a strach pomocou upokojenia dychu a aplikovanej relaxácie. Pri aplikovanej relaxácii sa človek naučí znižovať svoj napätie pred obávanou situáciou alebo priamo v nej.
Najdôležitejšie teda je vystaviť sasituáciám, ktorých sa bojíte, a naučiť sa im čeliť. Odborne sa tomu hovorí expozícia. Behom expozície pocítite strach a potrebujete sa naučiť, ako ho prekonať. To neznamená, že by ste hneď mali prekonávať úzkosť na hranici paniky, ale znamená to naučiť sa prekonávať určitý strach, bez toho, aby ste naň prehnane reagovali. Po určitej dobe, za predpokladu, že sa obávanej situácii nevyhnete alebo z nej utečiete, sa vaše pocity strachu znížia samé odseba.

jedenzvas

ahoj, nie je tu niekto, kto by rad popisal cez mailik. O svojej sf, kazdonennych problemoch, nech sa necitime kazdy sam...