Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

jedenzvas

Caute. Aj ja som sociofobik, aspon myslim. Tiez mam velky stres ci strach pri kazdodennych, pre inych vsednych situaciach. su obdobia, kedy je to lepsie kedy horsie. Ale objavil som dobry sposob ako so sf v urcitych situaciach bojovat. Pred velkymi skuskami, testami ci udalostami z kt. mame stres, mozeme oklamat sameho seba. A to sposobom, ze vsetkym na okolo "klameme" ako sa na tu udalost tesime, ze z nej vobec nemame strach. tym oklameme aj samych seba. A stres ozaj nebude taky silny. Aspon u mna to tak zafungovalo, konkretne pred maturitou. teraz prechadzam skuskami bez vacsich stresov a este aj hviezdim pred komisiou. skusto to aj vy. verim, že moja rada aspon komusi pomoze.

nadej

zdravim ludi podobnych mne..tiez ma to prenasleduje..ten stach s ludi..bolo to velmi zle ale rokmi sa to zlepsilo a konecne sa dokazem najest v restauracii ale do terz mi zostal strach zo stopkovych poharov mozno sa to zda banalne ale nedokazem si na verejnosti strngnut vzdy sa vyhovaram a uz mi to je trapne..a vsetci sa ma pytaju co sa deje..a nik nevie aky vlastne je problem byt medzi ludmi a ako bojujem..

sydney

no,ludia,toto plati tak trochu aj pre mna.viete,niezeby som sa nejako strasne hanbila-medzi kamosmi v pohode,takisto nemam problem sa rozpravat s cudzimi,ALE akonahle co len trosku zaklamem,alebo som neista,alebo sa mi niekto paci,okamzite cerveniem-ale nenormalne! myslela som si,ze to asi len ja,ale tato diskusia ma normalne ukludnila.podobne ako dead_angel (inac drzim palce s tou operaciou:)),aj ja mam obcas stavy,ze nenavidim cele svoje telo,lebo nie je dokonale:(posadnutost,ale mozu za to aj media a kult ,,modeliek",hm.rovnako,aj ked o mne niekto na verejnosti hovori-aj v dobrom,a mysli to v pohode,ja okamzite cela cerveniem,a co sa tyka chalanov-tenuchvatny ,,rumenec" ma vzdy prezradi:(drzim palce vsetkym cervenajucim sa-hadam to nejako zvladneme:)

dead_ angel

tak uz som si precitala asi polovicu vasich prispevkov a poviem vam akoby som to pisala ja....mam totizto vsetky priznaky okrem toho cervenania...ale mama som uz aj stavy ze som citila cerven v liciach ale bol to iby moj vnutorny pocit...Porozpravanm vam co si mi stalo minuly rok. Bola som s partiov kamosov na vylete na 4 dni. Vobec mi tam nechutilo jest a bolo mi celu dobu zle. NE citila som sa proste medzi nimi uvolnena. Bola som tam strasne nestastna a este som aj schudla. A pritom som sa na te nvyler strasne tesila :(( a to vsewtko urcite kvoli tej SF :(( inak aj ked som bola na zakladnej a chodili sme do skoly v prirode a tak , tak mi bolo casto zle a vobec mi nechutilo jest. Asi preto mi bolo zle , lebo som malo jedla:(..
Myslm ze moja SF vznikla tiez z komplexov, pretoze mam krivy nos(v lete idem na operaciu, ktora mi dufam dvihne sebavedomie ak vyjde :) a este sa citim byt aj chlpata :((( som z toho cely zivot nestastna...
A vsimla som si na sebe ze by som bola velmi rada stredobodom pozornosti, rada sa predvadzam mam rada ked ma obdivuju, ale niekedy to nezvladam...Tuzila by som byt obdivovana na podiu, ale proste nedokazem to!!!!!!
Inak trpim aj syndromom dokonalosti...ja som to tak nazvala...Proste chcem byt upne dokonala, neznasam kazdu malinku chybicku na sebe..mam stavy ze si myslim ze som cela suca na plastiku, ale aj naopak niekedy sa obdivujem a vravim si ze som ako modelka..

Inak tiez celu zakladnu o mne hovorili vsetci ake som tichucke dievcatko a to som zo srdca neznasala...a hovorili mi ze som svata, lebo chodim do kostola...nenavidela som ich strasne mi tym ublizovali :((

Niekedy mam stavy ze chcem byt strasne medzi ludmi, ale ked medzi nimi som neviem sa bavit a tiez ako tu uz niekto pisal vobec ma nebavi tanec...ja to proste nedokazem ked na mna niekto cumi, mam pocit ze som totalne neprirodzena, a uz mi to aj povedali tak preto vobec netancujem...
Na strednej skole som sa citila upne iny ako ostatni a tak som sa rozhodla ze budem ticha ale budem mat svoj styl :))..a tak som sa zacala obliekat do cierneho a zacala som pocuvat rock a metal a to mi pomahalo...davalo mi to nadej ...tie pocity ktore boli v piesnach...proste som sa v tom nasla...sakra uz pisem asi dost od veci co?? sestra ma vyrusila tak som stratila nit...ale je este toho veeela co som zazila, len teraz uz musim koncit...este sa ozvem...a bola by som rada keby toto forum opat ozilo!!! :D tak sa zatial majte pekne a BOJUJTE :))

sasa

cica, taak to sa tesim s tebou z tej prvej spravy, no a ta druha no co uz, len sa nic neboj nieco najdes, len bud silna a stale si ver, ja som zazila cosi podobne a pola som tak v ri...ze som na niektore pohovori ani nesla, ale po par absolvovanych som tam uz chodila ako keby som ziadnu SF ani nemala/sice som sa triasla ako osika :)/ hlavne si stale musis verit, aspon v mojom pripade to bolo tak ze som sa strasne podcenovala ale uz to tak nie je vazim si sama seba a verim si, a ako sa mam az sa nestiham cudovat, zijem zivot aky som pred tym nebola schopna zit a to je pre mna to najpodstatnejsie, takze sa mam super, dufam ze aj ten tvoj sa bude menit len k lepsiemu, nieze dufam ja v to verim, takze sa drzkaj drzim palce v novom vztahu a napis ked budes mat nieco nove

cica

Ahoj sasa,ako sa mas? Mne sa od dnesneho dna meni moj zivot.Este neviem ci pozitivne alebo negativne.Pozitivne je,ze som nasla novu lasku a som stastna.A negativne je ze som prisla o pracu a neviem co bude dalej.Lebo s mojou SF to bude dost tazke.No uvidime.

sasa

dead angel, hej zbavila som sa ho chvaala bohu, no sem_tam ma to este chyti ked som fakt v nejakej nezvycajnej situacii, a mam 25 preco?