Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

MarioFazekas

tak ja som na neobmedzenej PN.mozem zacat na sebe pracovat.hned mi je lepsie.dnes sa citim ok.aj tie uzkosti ustupili.pisala si ze bysom sa mal ist "vyvencit".tak pod pojdeme spolu.bude sranda.

sasa

mario ja som v minulosti nemohla ani nastupit do autobusu ale ved to poznas, to je super ze vies o sf tak vela, byt informovany je predsa zaklad tak to ked budem potrebovat radu ty mi pomozes ok? ale nas mozog sa neda prestudovat su to vsetko informacie zhrnute zo studii, poznatkov a dohadov, preto sa na nich /psychologov a psychiatrov nespolieham/ sme odlisni a ini na nikoho neplati presny "ucebnicovy" sposob liecenia, kazdy jeden z nas by si mal na zaklade vlastneho chcenia vytvorit urcity system prekonavania prekazok, aj tvoj strach a uskot musi byt niecim vyvolana, nestaci to zhrnut tak mam to zdedene a je to tak, mnohe choroby su dedicne ale nemusi to znamenat ze ich hned dostanes kym im na to neposkytnes vhodne faktory, idem uz buvat,rozhodla som sa ze zajtra vstanem a poviem si ze ziadnu sf nemam a ze som uplne normalna a v sobotu mam ist ku kadernicke to buuude sranda ved ak tu este budes dam ti vediet, dobru

MarioFazekas

musel som na chvilu zmiznut.vypad elektriky.ja som zvyknuty na tazku pracu.ja som mal dost velky problem chodit nielen do prace ale aj medzi kamosov.potom som sa dal na antidepresiva a odstupom casu som siel do expozicie.najskor jednoduche veci.medzi kamosov,do obchodu atd.potom to bolo ok.po nejakom case sa to vratilo a opakuje sa to uz asi 5 rokov.stres s prace nemam lebo je to v pohode ked som prave v poriadku.moje vracanie je prejav uzkosti a strachu.co hovori moj psychiater?chod do expoicie a uvidis zlepsi sa to.pravdu povediac mam prestudovane vsetko co sa tyka SF.mozem to aj ucit.aspon mi to bolo tak povedane ked sa rozpravam so psychologmi a psychiatrami.fakt neviem co bude.

sasa

tak uz asi nie, zajtra ti prajem vela zdaru u toho doktora a este nieco na margo toho nasho myslenia uz si nikdy nepovedz ze si sralo alebo slaboch atd. to uplne vymaz z hlavicky, zakladom zmeny je prestat sa podcenovat, bud na seba hrdy snazil si sa s tym popasovat, takze bud na seba hrdy ze si to aspon skusil ok?

sasa

optimisticky naladeny mario, preco by si bol sralo tak z takej prace by mal halusky NEJEDEN UPLNE ZDRAVY CHLAP, ci to nie je tou pracou? ato zvracanie a zachod mas zo stresu z tej prace alebo kde je pes zakopany? ja mavam take stavy ked sa fakt niecoho bojim, zvykla som to mavat v skole pred skuskami, ja sa ta tu snazim preorientovat na nejaku optimistickejsiu fazu a ani netusim co v tej praci zazivas :( mario a co ti vravi na toto doktor? ako sa mas dostat z sf ked denno denne vykonavas nieco z coho mas nenormalne stresy? ak ma nieco takto "vytaca a stresuje" tak to nerobim, to nema nic spolocne sf, to je velmi tazka fyzicka zataz, no ty si musis zratat plusy a minusy, poriadne sa zamysliet ci je prave toto ono ci to naozaj za to stoji a ci ta to fakt bavi, porozmyslaj ci prave tato praca nieje dovodom tvojich problemov,

alpaka

ahoj, vizera to, ze si uz stratil nadej, ale to ta len vracia viac a viac spat a vsetko si este viac uvedomujes a pripustas. mas dost narocnu pracu keby si ju zmenil, mozno by pomohlo, aj ked je to len utek od problemov. drzim palce,

MarioFazekas

ok.optimisticky naladeny Mario pri ceste do prace sa povracia tak tri krat.kym sa prezlecie tak obehne wc tiez par krat-ak stihne.ked uz vysileny od tolkeho vracania sa doplazi na pracovisko bledy ako stena dostane za ukol pracovat.arogantny majstri nehladiac na moje problemy ocakavaju ze podam nejaky vykon.myslim tym ze zarobim pre zavod nejakych par stotisicok.nuz mario vystresovany ktory pracuje asi tak v min. 50 metrovej vyske obliaty potom,toci sa mu hlava,medzi tym sa este povracia pride na miesto a je vycerpany uz len s toho ze tam vobec je.majster zisti ze so mna nic a tak ma posle domov.ja budem rad ze som nesposobil nejaku skodu a ani ujmu kolegom na zdravi.asi tak to vidim ja.ale fajn sa to pise.pripada mi to ako v nejakej komedii.ale je to moja pohodlnost ze to aspon neskusim.som sralo

sasa

mario pocuvaj a preco nemozes ist do tej prace, ja som mala tiez obdobie ked som musela chodit po pohovoroch a vsetko som odkladala a ani neviem na kedy az som sa dokopala tam ist aj ked som bola roztrasena ako osika ale sla som, a myslis ze ked si najdes novu pracu nebude to tak a ko v tejto? pocuvaj asi trocha pritvrdim ale prstan mysliet v kuse na tu hnusnu sf a jednoducho si povedz ze si chlap a ze to dokazes a do prace pojdes, to bude strasna skoda ked prides o pracu a este vacsia ked ta to bavi a este koli sf, tak vies co ak sa ti chce popis co ti zabranuje nastupit do prace a pokecame a mozno tie hnusne chnurne myslienky odozenieme, Ps: dik za kompliment, ale aj ja chcem mat vokol seba optimistov, takze mario fazekas, usmev na plnu hubu a ideme byt optimistickejsi, co ty na to?