Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

MarioFazekas

to je v pohode.pozri,ani mne sa to nepodarilo na prvy krat.bol som tri krat na lieceni ale iba s toho dva krat som to vydrzal.raz som zduchol kvoli SF.je normalne ze sa mu to nepodarilo na prvy krat.poznam ludi co maju aj sedem lieceni za sebou.niektori abstinuju aj 20 rokov a niektori to skusaju doteraz.ja som vedel uz davno predtym ako mi tuto diagnozu urcili ze som alkoholik.je tazke si to priznat ale bolo to tak.po prvom lieceni som vydrzal nepit iba dva mesiace.potom bol rok plny opic a rozporov vo vstahu a v rodine.vedel som ze tym ublyzujem ludom ktorych mam rad a predsa som to robil.moja priatelka sa snazila so mnou vydrzat aj cez tuto etapu zivota.druhe liecenie mi bolo dane sudnou cestou.povyvadzal som kus viac ako bolo unosne.nebol som agresivny voci inym ludom ale k vecia a k sebe.ja som sa chcel liecit ale nemohol som byt medzi ludmi kvoly SF.sud ma prinutil ale v dobrom slova zmysle.zmenil som svoj zivotny styl,kamaratov a hlavne partie s ktorymi som pil som vypustil zo zivota.napisal som si na papier co by som chcel v zivote dosiahnut a co mam rad a co preto mozem urobit ja.odpoved na to co mozem spravit ja bola lahka-prestat pit.tak ako som mal silnu volu pit tak potom musim mat v sebe taku silnu volu aj nepit.alkohol mi dal vela ale este viac vzal.tych par ucinkov alkoholu nestoji za problemi ktore sposobi opilost.aj ked som uz nepil par mesiacov odohnal som od seba svoju priatelku s ktorou som mal sestrocny vztah.preco?obava ze zase zacnem pit mi nedovolila cakat ci nahodou zase nebudem trapit svojich milovanych.svoju ex priatelku lubim doteraz aj ked tomu co sme sa rozisli je par rockou.abstinujem aj kvoly nej ale hlavne kvoly sebe.ak este nieco potrebujes vediet tak sa len pytaj.

sasa

nieco by sa predsa naslo ale neviem ci je to vhodne a ci sa ti bude chciet, kedze abstinujes dost by ma zaujimalo ako si si to uvedomil ze si alkoholik a co ta primelo k tomu ze si prestal, zaujima ma to preto, lebo mam v rodine alkoholika, liecil sa rok nepil a teraz je zase vsetko spat pije ako duha nici seba a aj svoje okolie a nik mu nevie pomoct, myslim to tak ze ked s nim na tu temu debatim prizna si to a povie ze prestane ale nic, je mi to luto lebo je to super clovek ale teraz uz iba troska, mario ak ti je to neprijemne alebo nieco take kludne kecajme o inom

MarioFazekas

drzim ti palce.uces ti iste pristane a to bude tvoja odmena za to ze si sla medzi ludi.ale je to tak,cim viac hovoris o chorobe tym je to horsie.ja som bol kus u kamosa vo firme.on je tiez abstinujuci alkoholik takze si rozumieme aj ked ma cez 40.navrhni nejaku temu o com by sme tak mohli kecat.

sasa

dnes mas super naladu ja som kusok zadriemala, uz len nieco urobit s tou sfto fakt ani nevies co by som za to dala keby ma to radcej nikdy nestretlo ale co tarem ze nevies ved ty to vies presne tak ako ja , zajtra idemku kadernicke to zas bude kopec bab ktore sa na vsetkom rehocu a kecaju a ja tam budem zase kukat ako "hrca z dasky" alebo mozno nie no uvidime, drz mi palceky, nesmiem uz na tu sf tolko mysliet lebo potom si to vsetko sama privolavam,

MarioFazekas

randenie?pohoda.to slo skor o to niekoho spoznat.vysvetlil som jej svoj problem a predstav si uskosti boli len minimalne.mas pravdu ze pozeraju na nas abstinentov inac.ale pozitivne v tom je ze zivotny styl vo svete sa pobera tou zdravsou cestou.ked tak kecam s kolegami s liecenia zatial sa stretli len s pozitivnym ohlasom.ci uz v praci alebo v sukromy.aj baby letia uz viac na abstinentou.piju len ludia co sa inac nevedia bavit.mna v praci beru ako toho kto je zodpovednejsi a bolo mi povedane priamo ze aj kvoli tomu ze nepijem.aj sa to uz par krat aj osvedcilo.este urobit nieco s SF a budem ich milacik.co tarem ja uz som.

sasa

no predstav si ty sa nezdas, take chlastanie "chvala bohu" nepoznam ale tiez som si svoje "odpila" s kamosmi, kazdy chlasce, vsetko je dovod na chlast, a teraz /3 roky/ako som "dostala" sf a rozhodla som sa pre vlastne "bezpecie" alkohol uplne vylucit zo zivota ziadna kamaratka to nevie pochopit, nebavi ma stale dookola pocuvat, a preco si nedas a si chora ?atd. normalne dnes ked nepijes tak sa zdas kazdemu cudny alebo chory, chvala bohu mam vokol seba kopec super ludi par dobrych kamaratov vie aj o tejto mojej haluske /sf/ a ked ma to dakedy chyti pred nimi tak je to uplne v pohode aj ked jasne ze sa hamim ale co uz potom sa na tom rehoceme.. a ako dopadlo randenie? ja by som sa na take daco asi nedala som asi staromodna

MarioFazekas

si predstav ze este pred tyzdnom tento mario bol na rande cez pokec.teraz sa cudujem ako dobre som to vtedy zvladol

MarioFazekas

mna nejako nebavy chodit do ulic.ale kym som chlastal tak ma nebolo doma aj tyzden.poznas to?v nedelu ides von a prides v pondelok lenze az o tyzden.to bola sranda.teraz uz len slusne na kavu a kofolu lebo ked ju milujes nieje co riesit.neviem ci to vsade ale u nas v RA sa chlasta akoby to malo byt posledny krat.ja uz svoje mam za sebou a tazko sa hladaju ludia s ktorimi si rozumiem a hlavne oni so mnou.

sasa

huraaa tak to sa tesim aj srandicky z teba hned idu lahsie, ja som prave dosla z prace a idem oddychovat ale zajtra ideeem do uliiic :)