Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa

ahojte vidim, ze mame novu "koleginku" dlho som sa neozvala, pretoze cely vikend som si zapratala roznymi cinnostami aby som na sf nemyslela,mario dnes bol suuper den keby chcel byt kazdy taky, bola som od rana do teraz v plavarni, fitku a saune supis pupis a bolo tam koopec ludi a ja som bola uplne v pohode a ty ako, co si robkal?
kaja, mario ma uplnu pravdu s tymi liekmi, a to co prezivas, moja viem presne ako sa citis len to nevzdavaj, s tym papanim, ja som nebola schopna ani vypit pohar vody v restike, bala som sa ze si kazdy vsimn to ako sa mi trasie ruka, treba prestat na to mysliet a kaslat na to co si myslia druhi /samozrejme si to musis vsugerovavat dlhsiu dobu/ vlastne pisem prestne to co ti uz mario radil, v skratke treba sa prestat v kuse kontrolovat ze ako co robim a ci sa teraz netrasiem a pod. ja mam svagra, ktory ked je zamysleny tak sa mu chveju pery a raz som sa ho na to opytala ze ci si je toho vedomy a on ze nie a zasmial sa na tom, vidis to si iba my robime zo vsetkeho velku hlavu

MarioFazekas

necakaj do buduceho tyzdna ak sa citis horsie,chod a ona ta zoberie, na 100%.potom si dohodni radsej castejsie schodzky,ja som chodil kazdy tyzden a ked mi bolo zle tak som odbehol aj viac krat,nehanbi sa jej to povedat,ide o tvoje dobro

MarioFazekas

som prestal chodit k psychiatrovi a aj lieky som si vysadil sam.velka chyba!!!ale od roku 2001 sa psychiatrov neviem zbavit.cim skor chod ku svojmu lekarovi.povedz mu ze lieky neberies ako mas preto ze si po nich unavena,najde ti ine ktore zaberu a nebudu ta unavovat,ake beries?

kaja1

mario
tak dobre sa to číta, je to fakt pravda, ale keď príde tá chvíla, tak zabudneš na všetko čo si si povedal a zase ťa to ovládne. Ja som sa po strašných mukách tiež rozhodla pre psychiatričku (tri mesiace do zadu), ktorá mi dala nejaké lieky a musím sa priznať, že ich neužívam pravidelne , čo je chyba ja viem ale som z nich strašne unavená.Koľko už chodíš k psychiatrovi?

MarioFazekas

mne sa to vratilo po niekolkych mesiacoch tak som bol dost zaskoceny.zajtra idem za psychiatrom pre nejake tabletky a poradit sa co dalej.relaxujem,cvicim nejake svalove cvicenia na uvolnenie svalov.aspon zatial robim toto.mna ked to chyti tak som vyradeny zo zivota-na istu dobu.netreba sa nahlit,lebo potom sme v strese a to nam neprospieva,obmedzujem kavu ,cigarety.myslim ze ked sa zena cervena je sexi,takze toho sa nemusis bat.tvoje srdce aj ked bude buchat neviem ako silno nikto nebude pocut,takze to tiez by nemal byt problem.ked si myslis ze niekoho budu zaujimat tvoje ruky pri jedle,zabudni na to,kazdy si bude hladiet do toho svojho taniera.toto si zapamataj a nebal by byt problem.alebo rano vstanem a poviem si:kaja trasu sa mi ruky ale mne to nevadi

kaja1

no, tak služobne mám cestovať kde sa stretne niekoľko ľudí asi 25 budú hovoriť po anglicky kde sa budem musieť samozrejme predstaviť potom príde spoločný obed (neviem či udržím lyžicu v jednej ruke), srdce mi bude búchať o sto tristo, zapájanie sa do určitých vecí aspoň sa robiť že sa zapájam, tvár mi bude svietiť na červeno z 10tich metrov a kopec iných vecí. Píšeš, že raz to príde, čo všetko preto robíš? Myslíš, že sa mám tomu postaviť z oči do očí a ja zutekám a hneď to vzdám.Lenže tu mi už žiadne výhovorky nepomôžu.

MarioFazekas

raz to pride.ani ja sa toho uz nemozem dockat.treba byt vytrvaly.ani mne sa nechce zit taky to zivot.ale urobim vsetko preto aby som to zmenil a urob to aj ty