Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

kaja1

no, raz to možo aj bude dobré, ale kedy?Keď si pomyslím čo ma čaká tak sa mi nechce ani žiť, nič ma nebaví.

MarioFazekas

kaja,neboj vsetko raz bude dobre.aj ja som uz prisiel o vela ale ked sa vyzdravym vsetko nadobudnem spat a myslim ze si to budem viac vazit

kaja1

ahojte
čítala som si vaše posledné príspevky. Ja mám tiež problémy so SF. Som rada, že niesom sama aspoň niečo človeka "poteší".Ja sa asi nikdy nevyliečim, mám zo všetkého taký strach a pritom mám toľko šancí niečo dosiahnuť - v práci, všetkého sa stránim.

MarioFazekas

ked urobis tresny cin pod vplyvom alkoholu alebo inych omamnych latok ti moze sud udelit ochranne liecenie.ja som dostal moznost,ist na 4 mesiace do basy alebo na protialkoholicke + rok podmienka.oco mal asi len priestupky tak preto ho tak neriesili.ja uz nejdem nikde.ja som bol 5 hodin v lese na hubach.nohy mam samy pluzgier,ledva nimi prepletam doma na dvore.mozno vecer.inac aj tu je pekne a dnes mam celkom dobru naladu.a gratulujem k vykonu u kadernicky.

sasa

mario ako sa mas, dnes je /aspon tu/pekny den slniecko svieti, prave som dosla z kadernictva s novymi vlaskami a s pocitom zadostucinenia ze som to zvladla /aj ked som myslela ze kazdu chvilu odpadnem nic takeho sa nekonalo :)/, ako ty ako tvoje stavy? je to lepsie? s tym ocom mas pravdu, jedna psychiatricka nam radila presne to co si napisal a dokonca mamku podporovala v myslienke o rozvode, hovorila to v takom zmysle, ze ked sa mu neda pomoct po dobrom treba ho nechat spadnut na dno a nech si riesi potom svoje sracky, ktore postvaral v alkoholickom deriliu sam a potom zbada ze ake to je mat iba alkohol a nikoho ineho, a ze mu to dojde ze takto sa zit neda, ale to sa tazko realizuje, skusim to co si my poradil je to miernejsie nez to co nam radila, neviem uz ani v tych lekaroch sa nevyznam, oco uplne neznasa doktorku u ktorej sa liecil, a este by ma zaujimalo, niekde si napisal, ze liecbu si mal danu sudnou cestou, viem ze toto bolo mozne za komunizmu, zo strany tvojho zamestnavatela, myslela som si ze dnes sa to uz neda, on tiez povystrajal kadeco pod vplyvom /jazda pod vplyvom atd./ ale skoncilo to "iba" podmienkou, pokutov a neviem cim este, ale necham uz alkohol alkoholom, no co ides dnes von? ja uz som jednou nohou v meste takze nevahaj a bez prevetrat aj ty hlavu, nech ma ta nasa sf mensie sance na nicenie nasich zivotov, nech ide do certa :))

MarioFazekas

obcas treba byt aj tvrdy na svojich blyzkych a dat im podmienky pre ktore by sa mali ist liecit.napr.povies ocovi ak sa nepojdes liecit musim sa stebou prestat stretavat lebo ked vidim co to s tebou robi ubija ma to a mne to neprospieva.mna udala vlastna mama a dodnes jej za to dakujem.ex-ku som od vtedy nevidel

sasa

dakujem ti velmi pekne si to napisal, osoba o ktoru sa jedna je moj oco je to uz ina vekova kategoria 50, ale to na veci nic nemeni, jeho alkoholizmus je jedna z veci, ktore mi sposobuju velku traumu aj ked ti toto pisem tak sa mi slzy tisnu do oci, dlhe roky bol mojim najlepsim kamaratom a radcom az na koniec skoncil takto, strasne som sa mu snazila pomoct az ma to tak vycerpalo, ze som "upadla"do uplnej apatie voci nemu, viem ze to nie je spravne, ked som s nasimi ledva s nim prereciem lebo sa bojim ze sa zase k nemu priputam a zase sa budem trapit len ja a on co, zapije to , momentalne nie som na slovensku ale o 3 tyzdne budem na 2mesiace a rozhodla som sa, ze to zase na neho skusim len neviem ci to nie je marne cerpanie sil, ale on mi za to stoji, neviem ako ho presvedcit zase pokracovat v liecbe on si prizna ze je alkoholik ale tvrdi, ze prestane sam a to neprestane! och ten alkohol je pohroma ludstva keby ho chceli totalne zrusit, vidis tebe sa to nepodarilo par krat a stale si bojoval a dokazal si to a z vlastneho presvedcenia a este s SF, fakt maz u mna velky obdiv som rada ze si sa tu znenazdajky zjavil :) a s tou ex, ked ju stale lubis,ostali ste aspon priatelmi

MarioFazekas

ako som si to uvedomil?kazdy alkoholik vie ze pitie nieje spravne.clovek je v tedy nezodpovedny,po opici podrazdeny,je mu zle a atd.