Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa

uz som doma z prace zmoknuta ako mys, si mily dakujem, na ten moj 8 rocny vztah sa s odstupom casu pozeram ako na uplnu katastrofu ale nevadi, teraz mam draheho, ktory mi to vsetko dvojnasobne vynahradza :) som strasne zveddava ako bolo u doktora?

MarioFazekas

ja to mam dedicne-po mame.ale moje prve prizraky sa prejavili ked moja milovana sa nervovo zrutila s vycerpanosti.hovorila mi nezmysli v ten osudny den a mne bolo s toho fakt zle.ja som velmi citliva povaha a ked mi v tedy povedala ze sa so mnou rozchadza co ani nechcela zrutil sa mi cely svet.v ten vecer som pocitoval velku uskost,zial a tak nejako sa to spustilo.viem ze keby sa to nestalo vtedy,stalo by sa to inokedy.iste si mala pekny vztah ked tak dlho ste boli spolu.ja som mal len sest rocny a zda sa mi ze bol velmi kratky lebo ked som bol s nou vsetko slo tak super.milujem ju od svojich sestnastich a este aj po skoro troch rokoch co niesme spolu ju lubim.len skoda ze jej to nemozem povedat.

sasa

ja som si tiez davnejsie uvedomila cim som si "privolala"svoju sf a nikomu /okrem doktora/ som to nepovedala, po 8 rokoch som sa rozisla s priatelom a od vtedy som takato "vymleta" dlho som bola kvoli tomu na neho "nastvana" ale uz mu to tiez nedavam za vinu mozem si zato sama

sasa

asi mas pravdu, tvoje telo nielen ze je vycerpane psychicky ale este aj fyzicky, treba relaxovat a uzivat si zivot samozrejme pre nas uzivanie zivota znamena uplnie nieco ine ako pre vacsinu ludi, ja som si tak uzivala napr. dnes, vrelo odporucam, aj ked som rozmocena ako zuvacka

sasa

naopak, smiech mi sposobuje stres, nevadi,
budem na teba zajtra mysliet nech sa to uz posunie do predu, k lepsiemu, idem uz buvat, zajtra do prace :(
tak zajtra

MarioFazekas

inac som zistil kedy mi bolo zle prvy krat tohto roku.den zacal skoro ako kazdy iny.siel som do prace ale pri otvarani dveri mi starka oznamila ze umrela babka.ako to tradicia ziada truhlu na pohrebe nesu vnuci a popripade najstarsi pravnuci.kedze ani brat a bratranec to nechceli tak to ostalo na mne.najmaldsi pravnuk sa odhodlal ze to zoberie za nich.myslel som si ze ma to nejako povzbudi ked vystupim pred tolkych ludi a budem pod drobnohladom.vsak trening treba.zvladol som to.bledy ako stena zaludok poprevracany ako sa len da ale zvladol som to.teraz si uvedomujem ze mi je horsie od toho pohrebu.nechcem na nikoho zvalit vinu lebo som to chcel ja sam.samozrejme ze k tomu prispieva aj moje pracovne vytazenie ked pracujem 31 smien do mesiaca uz tristvrte roka.priznavam ze na vine som si vlastne sam.

sasa

tak ti zajtra budem drzat palceky, neboj ani u mna to nieje vzdy take ruzove,niekedy tiez nedokazem ist medzi kamaratov tak radsej idem niekde kde ma nik nepozna /ale vzdy musim vypadnut z domu, lebo mam odskusane, ked ostanem doma vzdy sa to zhorsi a neviem , aj ked ani to nieje take lahke raz som stretla na ulici kamosku a tak som sa cela roztriasla a ona na to, ze co sa tak nepricetne tvarim, supis toto vie fakt povzbudit ale iba sa nad tym pousmejem, a uz vobec neznasam ked sa donutim ist niekde s partiou a vsetci sa na niecom rehocu, to je moj najvacsi problem ja sa neviem smiat! vzdy ked sa zasmejem dostanem panicky naval a vypadam ako postihnuta pretoze mi mika kutiky, ale nevadi uz sa to zlepsuje a raz to uplne prejde a potom sa budem rehotat na plnu hubu :)
uvidis spolu sa budeme rehotat! tiez mi dakedy moj zivot s sf pripada ako jedna velka komedia ako si raz spomenul

MarioFazekas

cawes sasa.ja sa nemam najlepsie.cely den som doma a nejako mi nejde dostat sa medzi ludi.zajtra uvidime co bude u psychiatra.pozeram ze sa ti dari.to som rad a gratulujem.kusok vam zavidim(v dobrom)ja nemozem ist ani medzi kamosov.