Laserová operácia očí

h

Prosím Vás môj syn má skrátené očné svaly, musíme oko zakrývať. Bojím sa že to nepomôže a bude musieť ísť na operáciu. Nemá niekto skúsenosti s týmto našim problémom. Ďakujem

majka_

na najblizsiu kontrolu idem v utorok 5. februara. mala som ist tento utorok (29. januara), ale bola som chora, tak som termin prelozila. lieky, ktore som si kvapkala (Dexamethasone ci tak nejak sa volaju) uz nemam a tie mi mali tu "sietku" z oka odstranit. tak uvidim, ako to bude na dalsej kontrole.

age44

majka, to mas tak, ked oko starne, zhorsuje sa akomodacna schopnost, a tym stale horsie zaostruje do blizka. u normalneho oka, sa tato schopnost straca okolo 40tky. este to ludia zvyknu vyvazovat tym, ze si davaju daleko od seba citany text, az sa vravi, ze maju "kratke ruky". to je normalny jav, starozrakost alebo presbyopia. ked je clovek mierne kratkozraky, tak si text priblizuje, ale ked nastupi starozrakost, nemusi. ak by si sa nedala operovat, robila by si to opacne, pri citani do blizka by si si davala okuliare dolu. kedze ta operovali na 0, dufam, tak budes mat rovnaky problem pri citani, nebudes vidiet na text, a budes potrebovat plusove dioptrie. to vsak len na citanie. ale to mas este fuuuru casu, tak si uzivaj bez okuliarov.

ozaj, uz si bola na tu kontrolu? je vsetko ok?

rolla20

WALTER,ja som sice nebola na tej operacii,ale mam brozurku.I ked som mala ist,ale zvrtlo sa to a isla som na uplne inu komplikovanejsiu operaciu.No v prvom rade musim byt vhodny na operaciu, co znamena, ze nemozes mat ziadne problemy s rohovkou,tzn.caste zapaly.Centra su aj dve v blave,zalezi odkial si.Tam vide jedno oko okolo 15000sk-opakujem- iba jedno,v tom su samozrejme zapocitane aj kontroly a to prve vysetrenie,ci si vhodny by malo stat okolo 500sk.No a po operacii musis nosit sln.okuliare s filtrom,citat,aby si sa naucil zameriavat na blizko a este zevraj to vobec neboli,len zhruba po2-4kodinach po operacii

majka_ pre age

age, ale mne lekar povedal, ze sa mi zrak uz ustali, ze okuliare budem potrebovat tak v 40-tke na citanie ako kazdy iny clovek, ale ze kratkozrakost sa mi uz nevrati. vravel, ze oni operuju s tym cielom, aby som okuliare uz nenosila nikdy (az do tej spominanej 40-tky) a ak sa mi zacne nahodou zhorsovat zrak, tak ma zoperuju znovu ak budem chciet (hoci len o 1 dioptriu ak by sa zhorsil). lekar mi povedal, ze on kratkozrakost operaciou neodstrani, iba nebudem potrebovat okuliare. ak mam proste kratkozrakost, tak kratkozrakou ostanem, aj keby som sa nechala operovat 24 hodin v kuse.
ked som bola u ocnej este asi pred 3 rokmi, tak sa jeden asi 60 rocny pan stazoval, ze bol na operacii pred 25 rokmi, aby mu lekar odstranil kratkozrakost, ale ze okuliare musel nedavno zacal znovu nosit. nic som o tom sice nevedela (teda o operacii), ale teraz, ked sa na to pozeram, tak ten pan si daval okuliare, len ked si cital casopis a tak... tak co je na tom?
okuliare by som uz nechcela do toho spominaneho veku. je to bomba pocit byt bez nich :o)

age44

vies, sonya, ak sa ti meni dioptria, nemali by ta operovat. mas uz 18 rokov, ked sa ti este tak radikalne, ako pises, meni zrak? lebo vek 18 rokov je prva podmienka.
oni mozu sice operovat, ale ak mas dnes 5 D, to ti zoperuju a ak ti bude postupovat kratkozrakost dalej, tak o dva roky mozes mat zase dve dioptrie a uz budes zas potrebovat okuliare. alebo dalsiu operaciu, ak este budes mat dostatocnu hrubku rohovky. takze mozno by bolo lepsie pockat... sama vies, co je pre teba lepsie, podla veku, podla poctu dioptrii.

majka_

mne sa dioptria horsila pravidelne kazdy rok (o -1,00). ale lekar hovoril, ze to neni problem a operoval ma.

po operacii si pravidelne kvapkas lieky do oka (ja to robim uz mesiac - tolko som od operacie) a chodit na kontroly do centra, kde budes operovana. blizsie info ti povedia prave v centre pri konzultacii.

SoNyA28

Ahojte, rada by som sa spytala, ze kolko sa mi nesmie menit dioptria aby som mohla ist na operaciu..moja dioptria sa meni radikalne kazdeho polroka...a ako to prebieha po operacii..dakujem.

majka_

no :o) uz som mesiac po operacii :o) tak sa tesim. vsetko je relativne v poriadku, len si este kvapkam oci.

ahoj walter, ja mam tiez 19 rokov. zavisi od toho, do ktoreho centra pojdes na operaciu. ja som bola v Mikrochirurgickom centre oka v Kosiciach a mozem povedat, ze pristup je uzasny, operacia PRK laserom ma stala 18 000 sk obe oci + konzultacia a predoperacne vysetrenia 1 000 sk. stoji to zato.
hojenie... no niektori sa z operacie dostavaju tazsie, ale mne sa hojili asi 2 dni (ale to tak, ze 1. den som oko otvorit nemohla, lebo mi slzilo a 2. den mi uz bolo dobre, ale obcas este take pichanie v oku som citila). a potom to uz bolo vsetko v poriadku - akoby som na ziadnej operacii ani nebola (s tym rozdielom, ze vidim fakt uzasne - uz aj do blizka sa to moc dobre upravilo, ale este sa to upravuje a do dialky vidim skvele). mala som dioptrie -6 obe oci.
musis v tomto centre splnit 2 podmienky: velkost dioptrii od -3,00 - -6,00 a hrubka rohovky min. 620 (ja som mala na jednom oku 629 a na druhom 623). ale v kazdom centre je velkost dioptrii odlisna (niekde operuju aj omnoho vyssie dioptrie), ale hrubka rohovky je myslim vsade rovnaka. inak super pocit :o)

walter

ahojte mam 19 rokou a stel bi som si dat operaciju oči kolko taka vec stoji?? a kolko sa to hojy .porosim porad te mi dakujem :)