Laserová operácia očí

zuzanazuzana

ja som si v r. 2004 dala operovat jedno oko v BA v excimeri /karlova ves/, z -5 som mala o par mesiacov 0, a dodnes vidim dobre. Pred tyzdnom som si u nich dala operovat aj druhe oko -2 diop. obe oci mi operovali metodou lasek a ked to porovnam, tak pri druhej operacii som mala mensie bolesti po operacii a trvali asi len 8 hodin. Prvy krat som mala dost silne tabletky proti bolesti, ale kedze mi nechutilo jest, tak som z nich vracala a teraz som to zvladla aj bez tabletiek. v sucasnosti u nich stoji predoperacne vysetrenie 1000sk a LASEK operacia 14000, su tam zaratane aj pooperacne kontroly. Ak ma niekto rozdiel dioptrii viac ako 3, odporucila by som overit si vo svojej poistovni, ci takyto zakrok z casti alebo plne nehradia v niektorych centrach. lebo den po mojej prvej operacii sme sa dozvedeli z novin, ze pri rozdiele dioptrii nad 3 poistovna tento zakrok preplaca,ale nie v kazdom zariadeni. v tom case som na to narok mala, ale kedze moja ocna lekarka mi nic take nespomenula, tak som sa dala operovat tam, kde mi to odporucili znamy. v oktobri minuleho roka som zacala planovat operaciu aj druheho oka, tak som si zistovala na stranke www.vszp.sk, kde a za akych podmienok to poistovna hradi. odpisali mi, ze pri rozdiele nad 3 dioptrie to hradi VsZP v MOC v BB a v BA v nejakom stredisku Robin Look.toto platilo pred pol rokom, neviem ako to je dnes, ale ak to stale plati, dufam, ze som tymito informaciami niekomu pomohla.

michal123

dakujem za nazor majka...(okuliare do dielky mam, ale nenosim ich..., netreba, mozno aj robim dobre...), ale ako si teda mozem vylepsit zrak???

jajka

kyria, mne sa v priebehu niekolkych rokov rapidne zhorsil zrak, lebo ocna mi dala vzdy o pol dioptrie silnejsie okuliare, ked som vymenila doktorku tak mi to nova ocna vysvetlila, dala mi slabsie okuliare a uz sa mi zrak nezhorsoval. takze to nie je len tvoj pocit. ocna si takto vyraba pacientov.

majka_

no... take nizke cislo dioptrii si myslim, ze operovat nebudu. v centre, kde som bola na operacii operovali od -3 do -7. ty mas do dialky, ale i tak si myslim, ze 0,5 ti operovat nebudu. bud ti odporucia sosovky, alebo ked nemusis okuliare nosit, tak ich nenos. ja som nosila okuliare aj vtedy, ked som mala take male cislo a zhorsil sa mi zrak natolko, ze som musela na operaciu.

michal123

zdravim, chcel by som sa spytat, ci sa oplati ist na operaciu oci, ked mam dioptrie do dialky 0,5...
(potreboval by som mat lepsi zrak , teda bud 0,2 a menej, alebo bez dioptrie..., teda skvely zrak..)
co by ste mi odporucili???
za odpoved vopred dakujem...

kyria

matelko, ja to tiez pozorujem, vzdy mi oko zlenivie, ked zosilnim dioptrie. akoby sa uz nesnazilo zaostrovat, ked nemusi.
ocna lekarka vsak tvrdi, ze to je len moj pocit.
:))) tak teraz uz viem, ze nielen moj.

lilotka

matelk0 - čo sa týka tej stálosti, ak sa ti za posledný rok nezhoršil zrak o viac ako o jednotku, možeš íst na operáciu. A čo poznám ja ludí, ktorí boli na tejto operácií, nikomu sa to nezhoršuje. Ja idem 8.4. na vyšetrenie a ak dobre dopadne, hned ma budú aj operovat. tak uvidíme...

matelk0

Dakujem kyria, vcelku sa to dobre pocuva. Financie mam, odlozene tie tri roky, zhruba od vtedy vaham :) Keby som ich nemal, tak na to ani nemyslim. No, pokial ide o ustalenie zraku, myslim ze uz sa to neako stabilizovalo. Nosim jedny okuliare uz asi 2-3 roky aj ked som bol medzi tym na kontrole, a zistil ze by som mal mat silnejsie. Nedal som si spravit silnejsie, pretoze vzdy ked som tak spravil, ako keby mi oko zlenivelo, a po polroku/roku som zase prestaval vidiet ostro. Od kedy som okuliare nemenil, myslim ze mi dioptrie ostali rovnake, to ze nevidim neake male detajli nevadi, hlavne ze spoznavam ludi ktori su meter predomnou (na rozdiel od tho ked okulilare nemam =) Preto by ma este zaujimalo, ci sa po operacii nedeje nieco podobne ako som popisal "lenivenie oka" :)

A este na margo casteho dotazu "ako to bude za 20 rokov" to by asi zaujimalo kazdeho. Este by som sa rad o tomto porozpraval dvokladne s mojim ocnym, ale pochybujem, ze ak sa nic nestalo ludom operovanym pred 12 rokmi, ze sa nieco stane o 20 rkov. (Nehovorim o poruchach ktore prirodzene nastupuju po 40.ke) Neviem ale ako by to mohlo ovplyvnit veci ked budem mat 70rokov (ak sa toho dozijem, a pocitam s tym ze tu bude mnoho novych technologii) ci to neako neovplyvni buduce potrebne operacie typu sedy zakal, alebo podobne.

BTW: mam 3,5diopt. na oboch (mozno trosku viac) v maji 23rokov, a posledny rok skoly predomnou. zrak +- stabilizovany, ale nevylucujem ze sa este mierne nezhorsuje, ale keby som videl tak ako vidim teraz s okuliarmi po operacii, tak by som bol tiez spokojny, viac naozaj nepotrebujem, just wanna be free :)

kyria

matelko, ja poznam ludi, ktori to absolvovali, nevedia si to vynachvalit. ja som tiez kratkozraka, ale pouzivam kontaktne sosovky. od operacie ma odradza najma to, ze nemam este stabilizovanu chybu. az potom by som sa zamyslala uz nad takymi vecami, ako napr. co by to znamenalo pre moju rohovku do buducnosti :)
myslim, ak sa ti uz nemeni ocna chyba, mas financie na operaciu (dnes su uz velmi dostupne ceny) tak preco este vahat? urcite ti to skvalitni zivot. a co sa tyka monitora, nie su tam ziadne obmedzenia. vsak dnes uz aj my, neinformatici travimu velku cast zivota pred monitormi.
ked si ja zratam kolko dam rocne na sosovky a prislusenstvo, za tri roky by sa mi vratili naklady na operaciu.
neodkladaj to, si v idealnom veku pre takuto operaciu. okolo 40tky uz zacina nastupovat presbyopia, tak si uzi ten cas bez okuliarov.

matelk0

majka_ Dufam, ze sa tu este zastavis po tej kontrole :) a povies nam ako to vyzera. Vaham uz asi treti rok, stale to neako odkladam, ale ako sa blizi leto, tak ma to stve cim dalej viac. Napriklad ked plavam, tak nevidim ani na meter, proste to obmedzuje... Inak studujem informatiku, a vpodstate zivot stravim za monitorom, takze sa chcem spytat, ci to neako zasadne moze ovplyvnit operacia. Neviem, vaham, a nepoznam nikoho osobne kto na taku operaciu isiel... Neake skusenosti, rady?