Aké voľnedostupné lieky užívate na spanie?Ďakujem.M.
Spánok
Zkus dodržovat hlavně [url=ispanek.cz spánkové hygieny[/url] a uvidíš, že se mnohé zlepší samovolně. Léky na spaní by měly být až poslední možností a to jen v případě, že se jedná o krátkodobé indispozice, nikoli dlouhodobé problémy se spánkem.
Případně zkus nějaké [url=ispanek.cz léky na spaní[/url], které jsou volně dostupné a ne tak agresivní.
Zkus dodržovat hlavně pravidla spánkové hygieny a uvidíš, že se mnohé zlepší samovolně. Léky na spaní by měly být až poslední možností a to jen v případě, že se jedná o krátkodobé indispozice, nikoli dlouhodobé problémy se spánkem.
Případně zkus nějaké přírodní léky na spaní, které jsou volně dostupné a ne tak agresivní.
Zkus dodržovat hlavně [url=ispanek.cz spánkové hygieny[/url] a uvidíš, že se mnohé zlepší samovolně. Léky na spaní by měly být až poslední možností a to jen v případě, že se jedná o krátkodobé indispozice, nikoli dlouhodobé problémy se spánkem.
Případně zkus nějaké [url=ispanek.cz léky na spaní[/url], které jsou volně dostupné a ne tak agresivní.
Zkus dodržovat hlavně pravidla spánkové hygieny a uvidíš, že se mnohé zlepší samovolně. Léky na spaní by měly být až poslední možností a to jen v případě, že se jedná o krátkodobé indispozice, nikoli dlouhodobé problémy se spánkem.
Případně zkus nějaké přírodní léky na spaní, které jsou volně dostupné a ne tak agresivní.
myslis nieco co kupim na volny predaj v lekarni? lebo neviem ci chcem nieco take kupovat, tie doplnky nie su zrovna lacne a nie vzdy aj ucinkuju
Keď nechceš lieky, skús niečo na prírodnej báze :) Nie je to návykové a pomáha to. Možno by ti pomohol k lepšiemu spánku šport
Základem je určitě správná spánková hygiena. Nemusíš začít dodržovat všechny zásady najednou, jde to i postupně. Postupně se pak začnou dostavovat i výsledky v podobě lepšího a hlavně kvalitnějšího spánku.
Zkusit můžeš i některé přírodní léky na spaní, které jsou stoprocentně k tělu „ohleduplnější“, než ty chemické.
Toto poznam doverne. Velmi s tym bojujem posledne mesiace, odkedy som prekonala chorobu. V minulosti som mala kratkodoby obrovsky problem so spankom, so samotnym zaspanim, nastastie sa to po chvilke zrovnalo, bolo to peklo. Teraz opat. Zo stavu vobec sa neda zaspat som teraz spon na tom tak, ze zaspat uz dokazem, avsak nie rychlo, ale zaspim okolo tej polnoci. Zobudi ma to o piatej rano, co je uz super pokrok, kedze predtym to bolo o jednej, o tretej, o piatej atd. Ale kludne aj po 20tich minutach. Cez den absolutne vobec ma neberie na spanok, ze aspon slofik, nic absolutne. Ale ak ta aj berie na spanok, radsej chod nieco robit, proste, nech sa to telo nauci, ze spat ma v noci, musis si pestovat spankovu hygienu.
V prvom rade, je za tym stres, uzkosti, psychika ale i fyziologicke priciny. Daj si spravit krvny obraz, ja mam nizko zelezo, to tiez na to vplyva, doplnam stravou. Taktiez vitaminy skupiny B a vapnik pri nedostatku mozu vyvolavat nespavost. Ak si zena o to viac to zelezo, mne to zacalo vlastne hned po menstruacii, ked som stratila dost krvi. Skus precitat napriklad toto: www.tuhykorinek.cz Takze vsetko pekne doplnam, snazim sa dodrziavat rovnaky cas ulozenia sa do postele a vstavania, cez den nespat, ale to mi ani nehrozi.
Su na to aj lieky, ale uprimne, mne napr. Stilnox - hypnotikum vobec absolutne nezabral. To mi uz skor zaberie Neurol, ale pozor, tam je zas tiez velmi rychle riziko vzniku zavislosti (je to benzodiazepin) a po vysadeni nastupi obrovska nespavost (moj pripad). Ja som ho brala 11 dni, 7 dni pauza, 10 dni, v nizkych davkach a napriek tomu mam abstinencne priznaky. Mala som totiz obrovske stresy, potom ked som myslela, ze uz bude dobre, ma chytili panicke ataky a obrovska uzkost no a potom, po prelieceni neurolom sa dostavila tato nespavost. Pri uzkostiach je bezne, ze je problem so spankom, tiez po vysadeni benzodiazepinov to je bezny priznak a musim to proste vydrzat, aj ked, mala som x noci ze som nespala vobec, alebo iba 15minut, dalsiu noc len polhodinu, bolo to peklo. Pretoze musim aj pracovat a v tom stave som bola rada, ze som rada, nie este podavat nejaky mentalny vykon, ak som za cely 7dnovy tyzden spala dokopy nejakych 5 hodin. Takze tych sucasnych cca 5 hodin, i ked s preruseniami, ale kazdu noc aspon tych 5 je pre mna obrovska ulava. Pevne dufam, ze sa navratim ku svojmu dobremu spanku.
Lieky na spanok ci uzkost ber ako poslednu moznost, ked uz naozaj nic ine nepomoze a nebude sa to zlepsovat dlhodobo (aj mesiac nespavosti je este ok, az po mesiaci sa to berie ako chronicka a treba to riesit), pretoze ciastocne pomozu, ale roz.ebu ti celu chemiu mozgu a problem sa stane v dlhodobom horizonte tazko riesitelnym. Je x ludi, ktori uz bez liekov na spanie nezaspia a musia ich brat dozivotne.
Takze, spankovu hygienu v prvom rade a doplnit mineraly/vitaminy. Ale minimalne chod k obvodnemu lekarovi, nech ti spravi krvny obraz, ci nemas anemiu, zapaly, etc. Skus si tyzden davat pol tabletky vapnika cez den, na noc pol tabletky magnezia, dopln si Bvitaminy (Bkomplex alebo tie kvasnice) a zelezo (idealne stravou, lebo zelezo v doplnkoch vyzivy je dost osemetne, tiez je v tych kvasniciach, cervena repa - to som jedla 3x denne). Co sa cajov tyka, zabera valeriana, ale s nou tiez opatrne, moze sa pit 3 tyzdne, tyzden pauza a potom opat. Ja som mala problemy, ked som ju vysadila, lebo som nedodrzala ten interval. Teraz pijem cez den kamilkovy caj (ukludnuje) a na noc si robim caj taky ukludnujuci (zmes kamilky, maty, lubovnika bodkovaneho...) kupujem ho normalne v potravinach, ale pozor neobsahuje valerianu. Predtym som si na noc robila caj na ukludnenie z lekarne (obsahoval to iste, plus chmelove sistice plus valerianu, ktorej sa ale teraz chvilu vyhybam). Takze teraz si nedavam valerianu vobec. Predtym som si davala aj Persen forte, tabletku hodinu pred spanim, ten tiez obsahuje valerianu a ked som sa po nejakej hodine spanku zobudila, strasne sa mi tocila hlava a nebolo mi dobre. Preto som ju vysadila, tu valerianu. A teda, ten Persen obcas zabral, obcas nie, tiez ten ukludnujuci caj, mala som obdobie ,ze jednu noc som pospala aspon tie 3-4 hodiny dokopy a dalsiu, hoci som si dala to iste, tak som zaspala az po 5tej rano na 15 minut...
Momentalne, klop-klop, som sa dostala na tych 5+ hodin, s tym, ze hoci sa ulozim uz o tej 22.hej najneskor, zaspim aj tak az okolo/po polnoci, ale aj tak som velmi rada, ze to je uz aspon takto. Cez den okrem ineho som teraz zaradila pitie bieleho caju, tiez zlepsuje kvalitu spanku a je velmi chutny (daj si do guglu ucinky bieleho caju - upokojuje, zlepsuje spanok, etc, same dobre veci a z hladiska spanku je ovela lepsi ako zeleny, lebo neobsahuj tolko kofeinu, resp. skoro ziaden). Kavu pijem len jednu doobeda, potom uz nie, ale hladinku kofeinu mat musim, ked som kavu uplne vysadila - silna nespavost, proste moj mozog urcitu hladinku akoby potrebuje. A posledna vychytavka, vecer vypijem jedneho radlera, lebo obsahuje jednak chmel (co sa dava do bylinnych zmesi na podporu spanku), po druhe su tam aj tie kvasnice, ktore spanok podporuju a plus je tam mala hladinka alkoholu, co tiez uvolnuje. Samozrejme, ze nechcem to mat ako pravidlo, to iba tento tyzden testujem, ale funguje mi to dost dobre, tak uvidim, ale uz dalsi tyzden to vysadim, nechcem si vypestovat novu zavislost, ja alkohol vobec inak nepijem.
Takze zhrniem, spankovu hygienu si nastav a dodrziavaj (rovnaky cas ulozenia a vstavania, bez ohladu na to, ci spis ci nie, ci potrebujes este spat ci nie, dobre vyvetrana miestnost, minimalne hodinu pred ulozenim do postele uz nic nejedz, len vypi nejaku ukludnujucu bylinnu zmes), snaz sa uz nerozrusovat, nepozeraj/necitaj nic znepokojujuce, radsej nejaku komediu. Potom doplnaj vitaminy/mineraly ktore ti chybaju, ale prioritne su to tie Becka, vapnik, zelezo, ale zelezo opatrne, radsej by si si mala dat zmerat, ci ho naozaj mas nedostatok, lebo predavkovanie zelezom sposobuje x dalsich problemov, takze ked sa zmerat nedas, zelezo nedoplnaj z tabletiek ale zo stravy, to je bezpecne (cervena repa, kvasnice, pecienka,...). Cez den vypi aspon salku biele caju (idealny sypany z cajovne bez primesy - v obchode predavaju take ochutene zmesky, su dobre chutovo ale lepsi efekt je z cisteho bieleho caju) a tak isto cez den popijaj rozne ukludnujuce byliny ako su napr. caj z kamilky alebo medovky, pripadne kombinacia, pred spanim aj caj z lubovnika bodkovaneho (tiez byva sucastou zmesi na ukldunenie a spanie).
Ak by ti to neustupovalo, alebo sa zhorsilo, ci si sa citila vo velkej uzkosti, chod ku lekarovi, a ak ta posle ku psychiatrovi, nebran sa tomu, da ti tabletky, ktorym sa clovek sice chce vyhnut, ale niekedy to je jedine ucinne riesenie, tak sa netreba zbytocne trapit x mesiacov. Drzim ti palce, nech sa cim skor dobre vyspis a je to len docasny problem, ktory tak ako prisiel, zas odide.
ja nemam problem so zaspanim, ale s tym, ze sa kazdu chvilu budim :/ a potom som rano velmi unavena. cize ta kvalita spanku je naozaj biedna a potrebujem ju zlepsit. skusala som caje z medovky a dokonca som obmedzila kavu, len na rannu salku
mne pomahaju dost preparaty z lekarne na prirodnej baze, moj spanok sa zlepsil, no vylucila som aj pobednu kavu a zeleny caj