Chcem sa opytat, kedy je dobre si nechat vybrat mandle? Ake to ma vyhody a nevyhody?
A je operacie bolestiva? Plus nejake vase skusenosti, budem rada, urcite pomozu. Dakujem!
---------------
Poardna nosno - ušno - krčné - www.zdravie.sk
Mandle - nechat si alebo nie??
ja som 7 den po operacii a ziadna vyhra, hlavne v noci velke bolesti az do usi, inak kazdy to preziva inak len si pripadam ako na drogach, po operacii mandli sa aj tak nic neda robit iba odychovat a jest sa mi teda tiez moc neda
zdravim, co si myslite o tom ze mne lekar povedal ze mandle mi budu vyberat pod celkovou narkozou (aj nosne aj krcne) ? mne sa to sice paci ale este som nevidel ze by sa to tak robilo vescinou sa to iba ciastocne umrtvuje
markus...ahoj...tá bolesť bola fakt hnusná...ale už som skoro dva týždne po operácii...zlepšuje sa to...celkom...len hltanie mi trošku robí problém...dnes som bola na kontrole a povedali mi, že to vyzerá oki...:-)konečne...všetkým prajem veľa zdravia...majte sa
jaj este jedna vec ma napadla - pytala som sa tiez na to, co sa bude diat s mojim hrdlom ked uz mandle nebudu... a povedali mi toto: v zasade ked sa vyberu mandle dospelemu cloveku, priedusky by uz citlive byt moc nemali, je to typicke skor pre detskych pacientov - u tych je skoro pravidlom ze ak nie su mandle, trpiet budu priedusky. U dospelych ludi je to v poriadku, riziko je minimalne.
Nie som lekar, nevyznam sa v tom, posobim v inej oblasti businessu a vyznam sa v inych sferach - reprodukujem len to co mi bolo povedane a ked s tym budem mat osobnu skusenost, dam Vam urcite vediet.
pa pa
Ahojte.
Mne vyberali mandle v utorok. Musim sa podakovat doktorom a sestrickam na ORL v DS, su velmi zlati a mili a vedia vela poradit. Urcite je vsetko individualne a kazdy znasa bolest inak - a nemozem vediet ci sa mi este nieco neskomplikuje, ale zatial som 4 dni po operacii a v zasade je to ok. Hltanie nie je moc prijemne ale da sa to vydrzat a cim viac pijem, tym je to lepsie. Rady, ktore som dostala v nemocnici ja: pit vela caju, jest vsetko rozmixovane (aj masko sa da, ziadny problem - nemam jest iba kysle, stiplave, korenene a slane). Na bolest Aulin praskovy 2x denne (podla navodu na pouzitie). Ziadna sprcha, neumyvat vlasy, spat, lezat, citat, kukat telku, pocuvat hudbu, nedvihat tazke veci, nechodit medzi ludi, len sa setrit a oddychovat. Vela rozpravat (nuz to mi celkom ide, ked hovorim, vobec to neboli :-) a do vecera si rozkecam cele hrdlo a potom ma nic neboli... az rano ked sa zobudim, som smadna a este som nic nepovedala).
Co som skusila na vlastnu past mimo nemocnicnych rad, je toto: 2x denne vypit asi 2 dcl pitiva = voda plus 15 ml cisteho aloe vera, a ked som bola extremne hladna prve dva dni, dala som si "kozmonauticku" stravu v prasku zmiesanu so studenym mliekom - obsahuje to vsetko co ma clovek potrebovat a aspon nie je hladny a neskvrka mu v zaludku... takze kludne spim dalej.
Dufam ze sa mi zatial pozitivne bude darit dalej a nic nebude krvacat. Ja som mala celkovu anestezu, ako aj par dalsich pacientov v ten den, u kazdeho z nas sa to vyvijalo inak ale podstatne je: NELUTOVAT SA, POSLUCHAT MILE SESTRICKY, PYTAT SA AK MATE OTAZKY A NEUVAZOVAT NAD TYM DOKEDY VAM ESTE BUDE NANIC - VSAK po vykopnuti mandli VAS LEN BOLI HRDLO ROVNAKO AKO KED MATE ANGINU.
Ak ma niekto permanentne problemy s oblickami, pokozkou, zenskymi vecami a zapalmi obdobneho razu, mozno sa nad vyberom mandli oplati pouvazovat ak Vam to odporuci Vas lekar - ja som dlho nevahala lebo nemam cas na nezmyselne uvahy... Stacilo mi trapenie na pravidelnom kolecku "urolog, gynekolog, dermatolog, obvodny" a striedanie antibiotik so snahou zabranit rezistencii mojho tela na ne... (bohuzial ako vieme - akcia vyvola reakciu, a ked som mala zapal na oblickach, prenieslo sa to aj na vajecniky, od antibiotik som sa vyhadzala, potom som to cele doliecovala a reportovala obvodnej aby to mala u seba pod jednou strechou). Uvidime co sa zmeni ked uz tie dve "veci" zmizli z mojho zivota, ale ak je sanca na pozitivnu zmenu, urcite sa to oplatilo. Takze drzim palce kazdemu kto sa bude musiet rozhodnut...
Pre Markusa.5 dní od operácie je krátka doba,aby ta to nebolelo.Bolesť prejde tak po 2 týždnoch,trvá to preto tak dlho,kým sa ti nezotrie hnis.povlak v hrdle,ktorý slúži zároven ako ochrana,viem o čom hovorím,pretože som si tým tiež prešla.Je to už 9 mesiacou,no nezabudnem na to nikdy,vela trpezlivosti ti prajem,všetko prejde,a raz budeš na to len spomínať.
keby som sa mala rozhodnut medzi tym ci si ich mam vybrat alebo nie,asi by som si ich nedala vybrat.predsa len mandle su potrebne a tym ze by som si ich dala vybrat nebudem menej krat chora praveze mozem este nieco dostat na priedusky :(