Mandle - nechat si alebo nie??

sonka

tonyk
myslím aj ja, že od 18, no aj tak nechápem načo sa dať zbytočne uspávať, keď pri tomto zákroku úplne stačí, keď ti mandle umrtvia. Ja to mám už rok za sebov a rovnako ako mnohí ostatní, som toto vybratie mandlí prežila a vobec som k tomu uspatie nepotrebovala. Vobec to nebolí, keď mandle len umrtvia.

tonyk

Zdravím! Mám jednu otázočku. Od koľkých rokov môžem požiadať o uspanie pri vyberaní mandlí? Podľa pár mojich známych sa uspáva od 18 rokov. Len neviem čo je na tom pravdy. Ak sa v tom niekto vyznáte, napíšte mi prosím vás na mail.
Ďakujem

chosee

Zdar, tak uz aj ja som v klube bezmandlovnikov. Ani neslo o volbu vybrat nevybrat, proste po 5 dnoch neprechadzajucej anginy som az na Antolskej narazil na doktora ktory okamzite vedel co sa deje. Bol to absces (tusim) pod mandlou. Pravou. Skareda komplikacia anginy (bezne sa to riesi zevraj max. treti den, nie na 5..) Takze od mojej navsetvy po operaciu prebehly zhruba 2 hodinky.
Po prebudeni som mal plne priedusky vlastnej krvi a hodnu chilku mi to trvalo nez som to zo seba vsetko dostal.A ta bolest..
Prave je 4 den po operacii, stale sa nemozem normalne napit ani normalne najest. Polievocka alebo kasicka je jedine na co sa zmozem. Takmer kazde preglgnutie cajiku (repiku) je zazrak (sa mi normalne sniva o pollitraku s vodou a ladom!!!)Mozno by to bolo aj lepsie, ale od operacie mam kapanek nepohyblivu sanku. A este jedna vec ma napadla a dufam, ze to ma nieco spolocne s mandlami, ale odkedy mi ich vybrali, tak mam taky pritepleny hlasok..
Jo, a teplotu som mal iba prve dva dni. Je to fuuny, sak pozrite si videjko na youtube. Dajte hladat: tonsillectomy a videjko sa vola tak isto.
Enjoy.
Tak mi prajte stastnu liecbu ;o)

sonka

riso-zufali... z toho, čo si tu teraz napísal by nevedel určiť ani školený leekár čo ti vlastne je. Na určenie tvojej diagnózy je to veľmi málo, preto by som ti radila zájsť za odborníkom, kt. ťa podrobne vypočuje a vyšetrí a na základe toho určí dg. a nnáslednú liečbu. Či sú to už mandle, hlasivky alebo niečo ine, rozhodne to nepodceňuj, lebo ˇkeď sa prod. začne liečiť v skorom štádiu, urýchli to aj samotnú liečbu a predídeš tak mnohým komplikáciám.

riso-zufali

Dobrý den mam problem.
Obcas (trva to asi 3 tyzdne) ma akosi zacnu tlacit mandle mozno su to hlasivky ale niesom si isty a neviem co to je prosim poradte mi napiste mi na moju e-mail adresu. Dakujem

sonka

Ja mandle nemám už rok a pociťujem veľké zlepšenie. Keď som ich ešte mala boli v hroznom stave - tvorili sa na nich veľké čapy, z kt. hnis stekal dole do organizmu a tak bolo u mňa už pomaly trendom, že som bola chorá cca takmer každé 3 mesiace pravidelne. Keď som si ich však dala odstrániť, tak som nesmierne spokojná, chrípky či angíny ma trápia maximálne tak v období chrípok, niekedy ani tak nie. Mandle je dobré mať, sú veľmi učitočné, ale keď sú už choré a oni sami sú problémom, tak netreba váha´t a dať ich čím skor preč. Tak to bolo aj v mojom prípade. Takže má to nepochybne viac výhod ako nevýhod... Potom si sa pýtala či je zákrok bolestivý, vobec nie. Umrtvia ti len mandle a ty nič necítiš, takže to vobec nebolí. Akurát slabším povahám, ktorým sa dvíha žalúdok z krvy a nemocnice može trošku napnúť pri pohľade na vlastné zakrvavené mandle :D, ale inak to naozaj nebolí... Potom, po vybratí to však trošku bolieť bude, preto sa podávajú lieky. Ale časom ako sa bude tvoriť nová sliznica bolesť bude ustpovať až kým neustúpi úplne.

barbinka

no ja som nemohla ísť počas menštruácie. mne doktor povedal, že 7 dní po skončení menštruácie, podľa toho som si určovala termín a tiež som musela vysadiť na mesiac HAK.