všetci s brain fog sem

uuleuskauu

...pravdaze gluten a cukor nie su zrovna najzdravsie potraviny. Ten gluten z pohladu intolerancie a s cukrom by sa malo opatrne, aby clovek nedostal cukrovku a aj aby si nepokazil este aj zaludok z prekyslenia a nedostal dalsie problemy, o tom by sa dali pisat siahodlhe romany, lebo sladkosti prekysluju, tak hrozi gastritida a hrozia zaludocne vredy, ale aj kopa dalsich problemov - nadvaha a obezita, u malych deti vraj hyperaktivita a nesustredenost a kadejake supermoderne psych. diagnozy ako adhd... No najhorsia je cukrovka a odpadavanie z cukrovky a diabeticka slepota a diabeticka noha. Tiez by som nekrmila deti sladkostami, pokial by som teda mala deti a seba tiez nimi nekrmim a ani nebudem. Dnes je vsetkeho dostatok a hojnost a clovek ma na nieco chut, tak si to kupi a dopraje, ma dost penazi, nestoji to vela (tie nezdrave sladkosti), tak preco nie? Ale je to zradné. Pre zdravie radsej opatrne so sladkym. Nech si da Sagan gumove medvediky a sladkosti po narocnom sportovom vykone - tam je to opodstatnene, ale u ludi nesportovcov, este aj so sedavym zamestnanim, co ma asi väcsina, tak to uz radsej nie. Pravdaze je dobre pozriet si kyselinotvorne a zasadotvorne potraviny, pozriet si aj zoznam potravin najcastejsie sposobujucich intoleranciu...a tam gluten patri... a pozorovat sa, skumat sa a dat sa vysetrit aj na tie intolerancie, pokial ide o niekoho, kto ma podozrenie, ze ma aj intolerancie.

uuleuskauu

Aby co najskor dostal termin na gastro. Drahe mu to bolo preto, lebo bol poisteny v zahranici a siel ako samoplatca tam... poistne si platil(alebo zamestnavatel mu po vypovedi este platil?) niekolko tyzdnov v Nemecku... Praktickemu lekarovi povedal o hliene v stolici a o svrbeni konecnika a o cirom zapachajucom vytoku, z ktoreho bolo aj svrbenie a zahral to na d e b i l k a, ze sa boji, ci neumiera na rakovinu, ked toto ma a dostal odporucenie na kolonoskopiu. Tak sa k tomu dostal. Ty ked mas zdravotnu poistovnu a normalne zijes a pracujes na Slovensku, zamestnavatel za teba riadne odvadza odvody, tak sa nemas coho bat, nebudes to mat take drahe a mozes ist k hociktoremu gastroenterologovi, aj k statnemu/nestatnemu za predpokladu, ze si trpezliva s cakanim na termin. To by bolo lacnejsie riesenie. On si toto riesil pred vela, vela rokmi. Hlavne po kolonoskopii budes vediet uz o sebe viac. Ono to uz tak býva, ze ked ma clovek traviace problemy, tak bud kolonoskopia alebo gastrofibroskopia zarucene nieco odhalia. Neni mozne, aby ked zije niekto dlhodobo s traviacimi problemami, sa mu na gastro nic nenaslo.

uuleuskauu

On to riesil cez praktickeho lekara, od ktoreho pytal odporucenie na gastro, aby sa urobila kolonoskopia, obvolal viacerych gastroenterologov a zistil, ze su dlhe cakacie lehoty na terminy, objednal sa k jednemu sukromnemu do BA ale ja neviem, ku komu.

uuleuskauu

Kvasit a hnit v traviacom systeme takeho extremne hypermobilne elonogovaneho creva moze cokolvek, nemusi to byt zrovna mäso, aj ked ono robi asi najväcsie problemy. On to tak cítil. Tam sa on musel postarat o to, aby zmenil na sebe viac vecí - zo sedaveho sposobu zivota k aktivnemu pravidelnemu sportu, najmä behaniu a skakaniu, pri ktorom sa crevo ponatriasa poriadne a tym sa urychli peristaltika a to da väcsiu sancu tym hnijucim zvyskom, aby vysli von, dalej uzivat probiotika a vlakninu a obmedzit mäso, najmä tu kopu bravcovych reznov, co on tam pojedol, pohltal velke kusy s nie dobrymi zubami. Dodrziavat pitny rezim, sledovat si aj stolicu, ci tam nie je hlien, ci nie su zapchy a pravdaze jest pomaly a dokladne pozut potravu, dat si spravit zuby, aby sa lepsie hryzlo... toto vsetko absolvoval a dava uz na seba pozor. Keby bol naozaj taka velka citlivka precitlivela a ufnukana a labilna, co sa psychicky zruti aj z najmensieho problemu, tak neexistuje, aby sa mu za 15 rokov nevratili dalsie psychozy a v hojnom pocte.

ahojjj

Nahodou ten pribeh co pisala moze byt pravda...pretoze on ked nikdy nejedol maso tak jeho telo nebolo zvyknute prijimat ho lebo je tazko stravitelne a hlavne sa nehadajte je to zbytocne...a cenim si ze si napisala pribeh tvojho kamarata dodalo mi to nadej ze vsetko musi mat nejake vysvetlenie aj to co sa mi deje ale tak bohuzial lekari sa nezaujimaju

trops

ukuleele ci ako sa to volas. Ja som niekolko rokov na Paleo stravovani, takze ano, mam nacitane co to o strave ako aj o tom, co cloveku prospieva. A ked boli chudobni, pochybujem, ze jedli na vegetarianskej strave teda len "zeleninu", hlavne na Slovensku, to je narocna strava, takze skor preferovali jedla z muky, cukru a mlieka ako kazdy polovica Slovakov, a to ma teda od vegetarianskej stravy na mile vzdialeneee :D
A ked teda vynechal maso, povedz mi cim ho nahradil? Alebo cim ho teda ta "chudobna" rodina nahradila?? Pretoze to nie je len tak, je to druh bielkoviny, ktore pri tej tvojej ako to volas vegetarianskej strave tej rodiny musis nejako nahradit, inac zacnes extremne chudnut az do stavu podvyzivi a umrtia. Nastudovane prave mam, aj realne ludi, ktori su na vegetarianskej strave poznam, preto co pises je sice pekny pribeh, ale stale len pribeh. Realita tej celej rodiny by vyzerala na takej strave ked ju nazyvas vegetarianska!) omnoho inak teda :D

ahojjj

Presne tie priznaky mam ake ma tvoj kamarat...toci sa mi hlava ked rychlo vstanem stavy ako na odpadnutie a ten hlien ja ho mam vkuse a to som nikdy nemala lenze ja vlastne maso ani nejem jedine co kuracie a to len obcas tak ja neviem

uuleuskauu

Trops. Nenavazaj sa a radsej si nieco nastuduj a potom mudruj. Alebo vies, co? Hod si namiesto slucky mäsovú dietu. Ale po dvoch, troch tyzdnoch od jej zacatia sem uz nikdy viac nenapises, za to ti rucim. Ked s niekym byvas v podnajme, bavis sa s nim... to je normalka. Nemusis byt anjel strazny :)