Toto mi povedala doktorka, nie je to trochu divne?
Kontaktne sosovky iba doplnok okuliarov?
v utorok idem ku lekarke na sosovky. prvy krat. takze sa tesim :o). pytala som sa sestricky, ze v akej cenovej hladine sa pohybuju sosovky. a ona mi povedala, ze asi od 1200 sk. ale nepovedala mi, ze za aky cas. to su asi take, ze sa menia kazde 3 mesiace ci co? kolko stoja asi mesacne? zhruba aspon... a ake druhy sosoviek podla CASOVEJ VYMENY existuju?
pre age44, uz ich mam doma a momentalne i na ociach, cistenie nie je take zlozite ako si pisala
caute , ja pouzivam sosovky od ciba vision - air optix. su to moje prvy sosovky a su uplne super. nesu ani tak moc drahe, prave ich mam v ociach a vobec ich necitim. moze sa s nimi aj spat ale naco. su to mesacne sosovky. a tiez u mna plati ze okuliare iba doplnok k sosovkam :-P aj ked moja doktorka tvrdi pravy opak.
no tie trojmesacne sosovky su naozaj uz len prezitok, to uz ani ociari u nas neodporucaju, dokonca uz ani mesacne. a naozaj, denne su super, ale musis na to mat. pre mna je to dost drahe a tak si kupujem mesacne. a co sa tyka doby pouzivania, tak to nie je celkom pravda, ze ich mozes mat len 8 hod. denne, dnes su uz nove materialy, ktore celkom dobre prepustaju kyslik a tak ich moues mat v oku aj 20 hod. hlavne ze budu cca 4 hod. v roztoku. vlastne tie najnovsie, silikon hydrogelove mozes mat aj vynimocne cez noc. u mna plati - okuliare len doplnok kontaktnych sosoviek!
no tak ja ti poviem takto nosim sosovky kontaktne uz niekolko rokov a tiez mi davali take ze na tri mesiace par a mala som aj okuliare a hlavne ked som prisla na vymenu aby mi dali silnejsie povedali ze netreba lebo sosovka je prisata viac na oku ze to sa mi moze upravit teraz zijem v zahranici a tam mi doktor uplne super skontroloval zrak a to som si isla iba do ocnej optiky pre sosovky on ze on mi sosovky neda ak mi nepozrie oci a zistil ze mam obe oci zhorsene jedno o jednu dioptriu a druhe o dioptriu a pol takze a hlavne sa cudoval ze ako mozem mat jeden par sosoviek na 3 mesiace ze to sa uz ani nikde nerobi ze by ti niekto dal sosovky jeden par na tri mesiace az sa cudoval ze sosovky su najviac na mesiac ale dal mi jednodnove take 30 parov na mesiac a kazdy den mam nove a niekedy aj nenosim sosovky takze mi niekedy ostane 30 parov aj na 2 mesiace takze zrak mi vysetrovali v dansku kde aj zijem a tie sosovky troj mesacne som mala od doktora v trnave takze neviem co je na tom pravdy ze nie je vhodne ani dobre mat jeden par na tri mesiace teda on len krutil hlavou ze kto mi to mohol dat take sosovky a hlavne na tri mesiace jeden par a je to tak sosovk y su doplnok okuliarov lebo sosovky nie je vhodne nosit viac ako 8 hodin denne ak ich budes viac nosit budu sa ti vysusovat oci a od tych na tri mesiace jeden par sa mi vysusovali velmi oci od tychto jednodnovych vobec
wewerka, to mas akoze jeden par na tri mesiace? lebo som celkom nepochopila. ale asi. ono je teda najlepsie zmenit na kratsiu dobu, na jednomesacne, alebo dvojtyzdnove. potom by si nemala taky problem a bolo by to aj bezpecnejsie pre zdravie tvojich oci. a moze to byt aj tym, ze jednoducho mas nejake hormonalne zmeny, ked si citlivejsia alebo vnimavejsia, alebo sa ti tvori viac bielkovinovych usadenin, ktore sposobia ze nejasne vidis. chichi, alebo si zacvic ocnu jogu, ako nam tu radia ini :-)
mam na vas taku otazocku, sosovky som mala trojmesacne, a ked som uz brala tretie sosovky z balenia, uz mesiac predtym nez sa mali "pokazit" som videlacasto hmlisto na jedno oko, neskor aj na druhe. ale nie tak, ako ked mate slabe dioptrie(moje dioptrie sa nemenia) ale ako keby som ich mala zachytane, ci spinave. problem je v tom ze boli uplne ciste. obcas tato hmla z oka zmizla niekedy sa znova objavila. co to mohlo byt? ked som si dala nove sosovky z balenia, asi mesiac bol pokoj a potom znova...
a to ti stale daju len tie jednodnove, ked tam ides? este si si ich neskusala ani cistit, teda? to este len bude sranda.... ja mam totiz pocit, ze su stale nie dobre vycistene, uz sa mi par krat stalo, ze som aj nejaku roztrhla pri cisteni, ale to len vynimocne. preto ja musim mat stale nejake v zasobe, nechapem ako dakto - uz mu koncia posledne a vtedy ide kupovat. to je dobre, ze si vydrzala, dedy. uz som asi viackrat pisala, ze by som uz po tolkych rokoch nemenila za okuliare. asi by som si musela aj poriadne zvykat, keby na mna vsetci znami cumeli, co to mam za popolnicky :-)))
ja sa uz tesim ked mi ich daju aj domov, este cez prazdniny, ze sa to postupúne naucim a nebudem musiet mat stale okuliare
minule som si tak pomyslela, ze dobre ze som tam sla ten piatykrat lebo po stvrtom raze som tam uz nechcela vobec ist :-))