anjelik, áno, mám svoju vieru, ale tá mi nebráni získavať informácie o iných vierach a podrobovať ich analýze. Na tvoju otázku pravdaže existuje odpoveď, ale zatiaľ nebudem odpovedať, lebo by si ju neprijala. Pretože aj ty máš svoju vieru a pripúšťaš všetko okrem jedného jediného - okrem existencie kresťanského Boha.
Ak sa vrátim k teórii reinkarnácie, mám tam veľa otáznikov a rozporov.
V mojom príspevku je zhrnutá viera v Boha a myslím, že je dosť konkrétna, vysvetľuje ako to je a prečo to tak je. Preto sa nemôžem uspokojiť s vysvetlením existencie reinkarnácie ako o prirodzenosti vývoja. Je to nejasná a vlastne žiadna odpoveď. Mimochodom tu na zemi často naberajú veci neprirodzený vývoj. Ako teda možno definovať prirodzený vývoj v reinkarnácii? A ako hovorím, vývoj je proces a každý proces musí mať svoj začiatok. Existuje "prvý hýbateľ" pri reinkarnácii?
Okrem otázky: ako vznikol svet a ľudské telo sú tu ďalej otázky typu: je to "vyššie vedomie" dobré? odkiaľ sa vzalo zlo? ako vznikajú duše? vznikajú nové duše aj teraz alebo sa posledné storočia dookola prevteľuje stále ten istý definitívny počet duší? Je presne zadefinované dobro? Existujú pozitívne morálne hodnoty, ktoré sú absolútne? Alebo je všetko relatívne? Aký je zmysel sveta a existencie človeka? Existuje jedna pravda?
Ak však neexistuje jedna absolútna pravda (o čom si už písala že neexistuje), potom je celá teória o karme a prevteľovaní padá, je nelogická a nedáva zmysel. Môžem zdôvodniť neskôr.
Keď si uvedomíme, ako funguje svet a prírodné zákonitosti, tak musíme konštatovať, že tieto zákonitosti - aj tie, ktoré sa týkajú samotného človeka a jeho psychiky - odporujú koncepcii prevteľovania.
Hovoríš o viere v Boha, že obmedzuje slobodu. Ale ak vezmeme zákon prevteľovania, v podstate je to diktát, ktorý je človeku nanútený a či chce alebo nie, musí sa mu podriadiť a ani nevie, prečo. Človek je tak hračkou, lebo sa mu dejú veci a to vyššie vedomie sa nenamáha povedať mu, prečo. Trpíš v tomto živote? Musel si urobiť niečo zlé v tom minulom. Ale nedozvieš sa, či si niekoho v minulom živote podviedol alebo zabil. A či chceš alebo nie, musíš si to odtrpieť. Nemáš slobodu povedať: bol som zlý a chcem ostať zlý naveky, nechcem sa zmeniť. Prečo ma nútite reinkarnovať sa? Prečo nerešpektujete túto moju vôľu, kde je moja sloboda? Naproti tomu Boh ponecháva každému človeku slobodu prijať ho alebo ho odmietnuť.