Tráviace a psychické problemy

Príspevok v téme: Tráviace a psychické problemy
Canomp150

Dobrý deň cca pres pol rokom som začal mať tráviace ťažkosti s tým že som začal mať nechuť do jedla az po nechutenstvo a nepríjemných pocitov v oblasti pupka. Následne po cca 1 až 2 mesiacoch som začal mať problémy so spánkom a tým že som sa zobudil raz potom častejšie až som prestal spávať a začal som mať úzkosti a potenie počas celej noci a neskôr aj cez deň. Navštívil som gastro kde mi nič nezistili len intoleranciu laktózy a predpísali Nolpazu a následne pre psychické problemy som užíval cca 3 mesiace antidepresíva escitalopram. Úzkosti ubudli no spánok stále nie ok a ráno po prebudení som unavený a ospaly. Lieky proti úzkosti mi boli zmenené no nepociťujem po ich brani tri týždne žiadne pozitívne zmeny, stále má trápi len žalúdok. Následne som sa dočítal že by to mohlo byť spôsobené. Aj nedostatkom hcl v žalúdku a tak som vyskúšal betain hcl no po užití mi bolo ešte horšie od žalúdka pocit na zvracanie, pocit plnosti. Ps: probiotiká už uzivam cca rok. Viete mi poradiť ako sa zbaviť tráviacich ťažkosti a či psychické problemy mohli byť pravdepodobne zo zlého trávenia či skôr naopak. Stres som počas obdobia mal minimálny a preto mi to nedáva rozum.

Preteba

Ako píše Omen, sestrin priateľ má laktózovú intoleranciu, nemôže mliečny cukor. Spáva dobre a je pokojný. Žiadne iné príznaky, len tie brušné, keď si niečo dá:)

Canonmp150

Len by ma zaujímalo či niekto kto má intoleranciu na laktózu má alebo mal skúsenosti s narušený spánkom a úzkosťou ?

Omen

Canomp, nie je intolerancia ako intolerancia. Čo sa laktózovej intolerancie týka, tak tá nevzniká na psychickom podklade. Jedná sa o čiastočnú alebo úplnú neschopnosť tráviaceho systému spracovať mliečny cukor - laktózu. Príčinou NIE je psychika, ale NEdostatok laktázy, čo je enzým štiepciaci laktózu.

Po konzumácii potraviny s obsahom laktózy sa objavuje plynatosť, hnačky, kŕče, bolesť v brušnej dutine,... A nastupuje psychika...

Canonmp150

Čo sa týka tej laktózy tak asi dva krát som keď mi bolo lepšie schválne prijal laktózu a to mlieko do kávy a raz korbáčiky no nič sa nestalo, vôbec mi neprišlo nevolno, takže aj v tomto smere mám trochu pochybnosti no napriek týmto pokusom ju dodržiavanie striktne.

Omen

Pozor, aj probiotiká obsahujú laktózu! Tak snáď si to odkontroloval?!
Nie som si istá tým, že nedostávaš do tela laktózu!!!

Čo sa ostatných vecí týka, tak máš problémy so žlčníkom, obličkami a močovým mechúrom - bolesť krížov. Ukazuje to na problém v medziľudských vzťahov. Ľudí sa musíš naučiť brať takých, akí sú, aj keď je to ťažké.

Jana Lukacova

Canonmp150:...psychológovia/psychiatri v drvivej väčšine prípadov nevedia pomôcť účinne riešiť príčinu "psychických" problémov...točíte sa tak v začarovanom kruhu, v ktorom sa Vaše psychické a telesné problémy vzájomne podporujú...

Canommp150

Probiotiká všetky čo mali v lekárni napr. Linex, Swiss probiotiká, probiofix, biopron9, probiosan, lactoseven, lactobacily6 atď. A poslednú dobu mávam bolesti krížov a kĺbov neviem či to s tým súvisí.

Omen

Canonmp, najskôr musím opraviť túto vetu zo včerajška : "Stačí, aby sa len narušila činnosť nejakého orgánu, choroba ešte nemusí prepuknúť a nastupujú FYZICKÉ aj psychické prejavy." Na ilustráciu si vyberiem
OBLIČKY :
fyzický prejav : nechutenstvo, únava, vačky pod očami,...
psychický prejav : úzkosť, fóbie, strach,...

Podľa toho, čo si napísal máš "získanú" intoleranciu laktózy. Príčinou môže byť nevhodné a časté užívanie ATB alebo chronické zápalové ochorenie sliznice tráviaceho systému. Čím menej enzýmu dokáže črevo tvoriť a čím viac laktózy sa do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Raz si preto na tom lepšie a raz horšie. Nestrávená laktóza je o. i. príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a z toho máš bolesti. Ak k tomu konzumuješ nafúkujúce potraviny, piješ bublinky, žuješ žuvačky,... dostávaš do tráviaceho traktu kopec vzduchu a úľavu dosiahneš až na WC.

Nestačí vyradiť len MLIEKO!!! Názov probiotík?

Canonmp150

Tráviace problémy mávam dlho a to vtom smere že mi často býva ťažko po jedle, ale isto nie také ako posledneho pol roka. Lekár predbežné konštatoval že by mohlo ísť o IBS ale že na 100 percent sa to nedá isto diagnostikovať, idem ešte na MR a ak sa nič nenájde tak dá diagnózu ibs. A či moc premýšľam o jedle to isto nie, keď mi je čo len jeden dva dni dobre zabúdam na všetky tie problémy čo som mal a vždy som si istý že už mám vystarane. Čo sa týka problémov pred vypuknutím tak som žiadne nemal ani doma ani v práci či inde minimálne rok dva. Ako som už uviedol problémy som riešil aj s psychiatrom ktorý to so mnou vzdal s tym, že som rezistetny na ad a že príčinu musí nájsť psychológ ktorého navštevujem už dlhšiu dobu pricom ide o kvalitného psychológa ktorý tiež nevie prísť na to čo vyvoláva u mňa tieto stavy a odporúča mi stále len odborné vyšetrenia s tym že tam nevidí zatiaľ psychicky podklad.