Tráviace a psychické problemy

Príspevok v téme: Tráviace a psychické problemy
Canomp150

Dobrý deň cca pres pol rokom som začal mať tráviace ťažkosti s tým že som začal mať nechuť do jedla az po nechutenstvo a nepríjemných pocitov v oblasti pupka. Následne po cca 1 až 2 mesiacoch som začal mať problémy so spánkom a tým že som sa zobudil raz potom častejšie až som prestal spávať a začal som mať úzkosti a potenie počas celej noci a neskôr aj cez deň. Navštívil som gastro kde mi nič nezistili len intoleranciu laktózy a predpísali Nolpazu a následne pre psychické problemy som užíval cca 3 mesiace antidepresíva escitalopram. Úzkosti ubudli no spánok stále nie ok a ráno po prebudení som unavený a ospaly. Lieky proti úzkosti mi boli zmenené no nepociťujem po ich brani tri týždne žiadne pozitívne zmeny, stále má trápi len žalúdok. Následne som sa dočítal že by to mohlo byť spôsobené. Aj nedostatkom hcl v žalúdku a tak som vyskúšal betain hcl no po užití mi bolo ešte horšie od žalúdka pocit na zvracanie, pocit plnosti. Ps: probiotiká už uzivam cca rok. Viete mi poradiť ako sa zbaviť tráviacich ťažkosti a či psychické problemy mohli byť pravdepodobne zo zlého trávenia či skôr naopak. Stres som počas obdobia mal minimálny a preto mi to nedáva rozum.

anjelik *

Ďalšia vec je tvoj postoj k jedlu ako takému. Kde sa prevažne stravuješ? Kto ti varí? Alebo si varíš sám? Ako si sa začal na jedlo dívať? Koľko bežne zješ? Ak sa na jedlo dívaš ako na niečo, že najem sa a bude mi skôr, či neskôr zle, mohlo sa stať, že si si to zapísal až do podvedomia a tam už na to dosah nemáš. Potom, aj keď si fyzicky zdravý, jedlo vnímaš len ako niečo, čo ti škodí. Tam by som na tvojom mieste začala. Iný postoj k jedlu. Neviem, ako žiješ, v akom prostredí. Ale ak si si veľakrát povedal, toto ja už neviem stráviť, poprípade, toto ja ti nezožeriem..tvoje telo iba poslúchlo a výsledkom je tvoja intolerancia. Nie je to o emóciach, nie je to ezoterika, je to len bežná logika, akou telo funguje. Ak teda pripustíš, že mozog a myseľ a myšlienky predsa len sú nad žalúdkom a črevami. :o)

Pipinanana

Velmi vela si toho vyskusal, ale mozno az prilis mnoho a vsetko tympadom kratkodobo, predpokladam ze cca tri tyzdne... niekedy zmena trva aj 3-6 mesiacov. Nemusel si aj preto prist na spravne riesenie. To vsetko rad radom musel byt tiez zaberak pre tvoje telo i dusu.

Canonmp150

Áno zisťovali na gastro ale aj alergologii. Je relatívne všetko okrem potravín s laktozou, momentálne neužívajte žiadne lieky. AD mi vysadili nakoľko som mal byť rezistetny. Skúšal som aj zdravšiu stravu, eliminoval som dosť mäso, žiadne cukry, kava, omedzena sol no prišlo mi že.mi bolo ešte horšie.

Pipinanana

Myslela som si, ze ti celiakiu zistovali na gastro tiez.. ak je vylucena aj HIT, nebral si nahodou viacero antibiotik, alebo ako sa stravujes? Jes uplne vsetko okrem mliecnych vyrobkov a mlieka?

Pipinanana

Omen, s testami na histaminovou intoleranciou a celiakiu suhlasim... ale nie kazdy gastroenteorolog sa tym asi rovnako prilis zaobera, zda sa, ze urobil co papierovo musel a poslal pacienta domov. Tak to nase zdravotnictvo funguje..... o vsetko naviac sa treba dlho zobrat a strapnovat ako hypochonder.

Omen

Canomp, nebolo by od veci dať sa otestovať na histamínovú intoleranciu a celiakiu. Zajtra sa ti vyjadrím k laktózovej intolerancii.

Chcel si ešte odpoveď na svoju otázku : "Viete mi poradiť ako sa zbaviť tráviacich ťažkosti a či psychické problemy mohli byť pravdepodobne zo zlého trávenia či skôr naopak." Stačí, aby sa len narušila činnosť nejakého orgánu, choroba ešte nemusí prepuknúť a nastupujú psychické prejavy. Platí to aj opačne, lebo v tele človeka všetko so všetkým súvisí a navzájom sa ovplyvňuje.

Pipinanana

Omen , jedine rozumne logicke odovodnenie toho, co je podla vas kvantity chore som v tych detinskych vysmechoch nenasla. Ja sa nehanbim priznat ku Jezisovi Kristovi, nemusi sa to pacit ani tebe, ani tvojim kolegom. Za to ja nemozem. Nenavist vychadza z vnutra srdca a na vsetko sa clovek pozera podla toho co si nosi v nom nosi. Som rada, ze mas seberovnych kamosov, ci kolegov, je fajn ze si rozumiete. Smutne je len to, ze ked je jednemu zle, vypisuje potom po takychto forach, lebo zrazu nema jedineho ozajstneho priatela. Raz pride cas celit pravde o sebe, lebo kazdy jeden z nas je rovnako smrtelny. Tam si uz nebudeme vyskakovat.

Canonmp150

No problémy s trávením mám už dlhé roky no až teraz na gastro prišli na to že mám laktozovu intoleranciu. To bolo cca v júni 2016 ihneď som sa potešil ze uz viem z čoho mi je zle. Problematiku som si poriadne nastudoval, vyradil som všetko kde je mlieko to znamená že si poctivo sledujem zloženie všetkých potravín. Skúšal som aj laktazan a laktosolv no zmenu som nepocítil a tak som úplne vylúčil laktózu z jedálnička. Kupujem len maslo samozrejme bez laktózy. A či sa niečo stalo pred tým, nič čomu by som to mohol pripísať, akurát som sa tešil na dovolenku na kt. Som nešiel kvôli týmto problemom. stres niečoho čo by to spusilo vylucujem. Iné alergie nemám absolvoval som aj vyšetrenie na alergologii, kde mi avšak intoleranciu alergologicka nepotvrdila hoci gastroenterológ ju stanovil na ťažkú formu.