Prvá menštruácia

Bubliii

Neviem, aké to majú teraz na školách, už som dosť rokov mimo.. u nás to bolo tak, že prišli s balíkmi, chlanov vyhnali von z triedy a celé to trvalo asi polhodku.. dali nám knižky o menštruácii, bol tam aj kalendárik, o ženských orgánoch.. v podstate to, čo som ti napísala. A každá z nás dostala pár vložiek a tampónov a nejaké príručky, ako sa čo kde dáva. ja som tampóny darovala spolužiačkam, necítila som sa na to :) a nemali sme to každý rok, možno 3x a dosť..
Som rada, že ti je už lepšie :))

Alicka457

Dievčatá velmi pekne dakujem no už som sa rozprávala a j s mamkou a so sesternicou a dali mi paralen takže bolesti prestali a nosím tie väčšie
A iba my dievčatá tam budeme,A čo všetko nám budú hovoriť?A dávať?

pomocnica

Keď máš staršiu sesternicu, určite ti rada pomôže...no ja som mala prvýkrát tuším paralen, bruško ma bolieť prestalo a aj na ďalšie dni už nič. Ďalšie menštruácie som už predýchala, lebo som nechcela jesť lieky, len moja prvá bola extrémna asi najhoršia zo všetkých...si pamätám som bola v obchode a tak neskutočné bolesti som mala, že som sa schúlila na stoličke a rýchlo som chcela ísť už domov, nie si skúšať veci...a doma mi už potom došlo koľko bije...ja neviem nejako som sa k tým info časom dostala, nejako som to prirodzene aj s mamkou pozisťovala, ale my ti tu rady pomôžeme. ;-*
Povedz mamke, keď to bude pokračovať, kebyže sa to lepšilo tak je to fajn...Zamestnaj sa hlavne nejako. ;-)
No a máš aké vložky? Keď máš tie také menšie na veľkosť, tak potom si zober väčšie a keď máš väčšie, tak nechaj nech to prejde, to zvládneš. :-)
Inak tie veci ohľadom menštruácie atď...sa budete učiť v siedmom ročníku ak sa to neposunie a tam budete mať aj tie prednášky iba pre dievčatá...Vtedy už budeš skúsená neboj sa a z písomky jednotka ako hrom. :-* ;-)

Alicka457

Mamina teraz neni doma
Babka my už nežije a druhá nebýva s nami
A so sesternicou by som aj mohla skočiť poobede
a zatial dakujem

ulla22

Ja len narazam na to, ze proste je to fakt... ved na toto ti tu uz niekolkokrat odpovedali a aj lieky ste uz riesili a aj dobu trvania menstruacie, nemyslim to v zlom. Len sa pytas na to, co tu uz mas napisane.
Lieky si mozes dat, ak to uz nevies vydrzat. Urcite ti potom bude lepsie.
A to, kolko budes este krvacat, nikto nevie, kedze ide aj o prvy menzes, ktory je dost nestabilny. Ja som mala prvy tusim 7 dni a este dlho to tak aj zostalo... ty ho vsak mozes mat leb 5, 4...

Bubliii

Zlatko, je mi ľúto, že sa to nezlepšuje s tými bolesťami, ale naozaj neviem, čo by som ti odporučila a nechcem ti uškodiť, prepáč. Neviem, koľko vážiš, neviem, či nemáš na nejaké lieky alergiu.. Kde je teraz mamina? V práci? Ak doma, normálne choď za ňou a povedz jej že ťa to bolí už tri dni a nie a nie prestať a že by ste mali ísť aspoň do lekárne, čo vám povedia. Ak je v práci, povedz jej to, keď sa vráti. Inak ešte niekde úplne v začiatkoch som sa pýtala, že či si doma iba ty,sestrička a mamina.. nemáš tetu, sesternicu, babku, alebo kohokoľvek, komu dôveruješ a s ním by si zašla do lekárne?

ulla22

Nic v zlom, ale je mi ta uprimne luto, ze taketo elementarne veci ti nevysvetli mama, ako keby sa nestara alebo co. Plus sa pytas na veci, ktore ti tu uz boli xkrat napisane, nehovoriac o tom, ze niekto nemoze vediet, kolko este budes mat menzes. Mohla si si uz precitat aj tu alebo vygooglit, ze trva tak 5-7dni cca, tak si vypocitaj. ;-)

Alicka457

Ano už rozumiem a vyssvetlila si to super Dakujem Bubliii
A teraz k mojej dnešnej noci bola hrozná
Zas som bola doma sama so sestrou išla som spať okolo 10tej a hned asi o polnoci som musela meniť potom okolo 3tej a tam mi aj pretieklo tak som si nohavičky musela namočiť do vody a potom za o 7mej a teraz zatial okej ale vždy mám bolesti bruška a podbruška a pŕs
Nemohla by som si dať nieaký liek?
Mamina povedala že ak mi bude velmi zle tak môžem len aký?
Kolko my ešte bude trvať mensštruácia ?2?3dni?

Bubliii

Ahoj.. malý kalendárik ti úplne stačí.. hej môžeš, ale myslím, že dostaneš normálne alebo maximálne týždeň po..
Upravuje som myslela tak, že si písala, že bolesti sú menšie. Intenzita krvácania bude klesať, ale postupne. Nie z hodiny na hodinu, skôr zo dňa na deň. Za dva tri dni už určite budeš menej krvácať. Hrudky sú OK. Napíšem ti k tomu viac nižšie. A prsia.. ja si už nepamätám, koľko mne rástli, ale určite aspoň rok. Viem, že to bolo dosť nepohodlné, trochu to aj bolelo pri telesnej a tak som musela mať takú športovú podprsenku, to môžu mať aj deti. Asi možno rok, rok a pol? U každého človeka je to iné. Chlapcom keď v puberte rastú svaly na rukách a rastú do výšky, tiež ich to bolí (čo som počula). Spať som nemohla na bruchu,ale na boku alebo na chrbte. Uvidíš. Možno ti narastú len malé prsia a nebudeš mať problémy s ničím :) Sestričke by som asi povedala, že to sa týka len veľkých dievčat a že uvidí sama, keď bude väčšia. Neviem, popravde. Nemám s deťmi skúsenosti, sama nemám žiadne. Moja sestra už mala 10 tak som jej to nejako vysvetlila ale 7 mi príde ešte málo. Namáhať sa môžeš normálne, môžeš skúsiť párkrát sa ospravedlniť z telesnej, ak sa nebudeš cítiť dobre, ale všetky ženy normálne fungujú popri menštruácii. Chodia do školy, práce, starajú sa o deti a domácnosť, športujú.. naozaj to treba brať ako súčasť života. No a ku tým orgánom: nepôjdem do podrobností, jednak to budete mať za pár rokov v škole a jednak si aj ty na isté veci ešte moc mladá. Ale stručne ženy majú pošvu, maternicu, vaječníky (dva). Všetko je to uložené v podbrušku. Vaječníky produkujú vajíčka- to sú malé bunky, ktoré sú potrebné pre vznik bábätka. Menštrácia je vlastne jav, kedy ti telo hlási, že už môžeš mať deti. Maternica je orgán, kde sa dieťaťko vyvíja a rastie. Býva zvnútra vyplnená sliznicou, čo sú ďalšie bunky. Keďže nie si tehotná, tieto bunky sa odlúpnu (tieto bunky tvoria tie zhluky, čo si videla) a spolu s krvou cez pošvu výjdu von - a to je menštruácia. Pošva a maternica sú prepojené. Takto sa to bude opakovať každý mesiac až kým nebudeš dospelá a neotehotnieš. Vtedy sa menštruácia zastaví a spustí sa až nejaký čas po narodení dieťaťka. A staré ženy okolo 50 rokov už tiež menštruácia nemajú. Zastaví sa im sama. Je to signál, že oni už detičky nemôžu mať. Rozumieš? :)