Ahojte dievčatá mám 11rokov a mám na vás pár otázok
Dnes som dostala prvú menštruáciu
1.Vložky alebo tampony?
2Mám si dať aj na noc vložku alebo tampon?
3. aká to bude bolesť?
4 aká bude prvá mensštruácia?
5. mám sa báť?
6 . aký je to pocit
Proísm pomoc
Prvá menštruácia
Čo sa školy týka, tak si zaobstaraj taštičku malú, kde si dáš preventívne keď aj menštruáciu nemáš 3 vložky napr a keď využiješ 2 tak si zasa doplň...a keď máš, tak si tam ich daj viac, tak isto maj v taške vreckovky aj v tej taštičke, kľudne aj jedny vlhké, kebyže si zašpiníš niečo v škole.
Dodržuj pitný režim.
No môžeš byť v šiestom, piatom ročníku?
Tak neviem či máte plávanie my sme mali v 5 ešte, keď áno tak povedz mamke aby ti napísala ospravedlnenku. Čo sa telesnej týka tak od začiatku ti mamka tiež môže napísať ospravedlnenku, ale tak potom keď to budeš zvládať tak už cvič normálne, len napríklad nebehaj veľmi veľa alebo tak...ale ako to budeš cítiť...
Bolo by tiež dobré, kebyže ak máš v triede nejakú dobrú kamarátku, tak sa jej zver a keď tak choďte spolu na wc(iba do tej miestnosti nie kabínky!) a kebyže náhodou dostaneš kramy v škole, tak ti donesie vložky...kebyže sa ti nedajbože stane, že si na wcku a dostaneš kramy, ale nemáš so sebou vložky a kebyže nemáš ani intímku, tak si na gaťky daj hrubú vrstvu toaletného papiera a zbehni do triedy a hneď si daj vložku.
Na záchod choď počas prestávok, nemusíš zaručene každú jednu, ale keď máš silnejšie od začiatku, tak choď pre istotu aspoň aby si vedela, že netreba vymeniť vložku alebo tak. URČITE NEZADRŽUJ POČAS MENŠTRUÁCIE keď ti treba ísť na záchod, lebo keď to robíš dlhšie tak je tu riziko, že sa ti tá krv vracia späť a to je veľmi zlé, choď na wcko hneď. :-)
Zvládneš to, teraz je to také ešte nové všetko, ale časom tu už bude taká rutina...;-)
No dávaj ďalšie otázky keď máš. :-)
To máš menštruácia, menzes, kramy, svoje dni, mesiačiky...
Pred menštruáciou máš PMS-pred menštruačný syndróm. Niečo o ňom: primar.sme.sk
Súhlasím so žienkami predo mnou, no kúpať sa vydrž nekúpať, tampóny sa určite neodporúčajú pre deti, tie si nedávaj a celkovo sú vložky lepšie s tampónmi sú aj problémy niekedy.
Lieky...hm...myslím, že to vydržíš, iba kebyže ťa stááášne bolelo bruško tak vtedy. Ja som na prvej menštruácii mala paralen mi dala mamka a potom už nikdy, lebo som si povedala, že to zvládnem a každý mesiac si dávať lieky nie je podľa mňa najlepšie...;-)
Moja to zvládneš neboj sa.
Prsia ťa boli, to je úplne prirodzené, počas menštruácie sú ešte citlivejšie ako zvyčajne.
Dakujem ja som napísala sem a urobila som dobre velmi mi pomáhate dufam že aj nadalej lebo je to oja prva tak keby som mala otazky
Kolko vloziek budem musiet vymenit?- Je to velmi individualne, niektore zeny viac a ine menej, ja to nikdy nesledujem, za jednu menstruaciu miniem tak dva baliky...
Ale toto su prve dni, krvacanie je silnejsie, postupne bude slabnut a nebudes musiet kazdu chvilu menit.
Ahoj, zena! :D :)
Chcela som ti poradit a odpovedat na otazky, ale vidim, ze uz ti tu bolo viackrat dobre poradene a len by som sa opakovala. Co som aj rada, ze sa nikto nevysmieva a podobne...
Ja len ze, aj na nete mas vela stranok o menstruacii, kde sa dozvies vela odpovedi na dalsie mozne otazky, tak mozes skusit aj tie. :)
A neboj sa o tomto rozpravat s matkou, ona je tiez zena a mala by mat pochopenie, vsetko ti pekne vysvetlit.
Ak mozem napisat za seba, tiez som prvykrat dostala v 11 a bola som zmatena, takze ta uplne chapem.. Z bolesti som mala strach, lebo boli pomerne dost silne a nikdy som take nezazila-, ale neboj, to je vacsinou tak prve 2-3 dni a potom uz budu aj slabsie, budes sa citit uz lepsie. :)
A, ak mozem opravit jednu odpoved- Paralen sa neodporuca zenam, ktore menstruuju, pretoze zosilnuje menstruacne krvacanie.
Najlepsi je Ibalgin a ked by taketo volnopredajne analgetika nepomahali, tak treba ist s maminou ku gynekologicke.
S tym plavanim... nemala by si a ani sa kupat vo vani- mozes totizto chytit infekciu...
Co sa tyka tamponov kvoli kupaniu, poznam baby, ktore skusali aj v takomto veku a vsetko bolo ok.
Takze je to individualne, ale tiez este neodporucam...
Ahoj okej tak začnem nosiť tmavé veci
Ja už viem plavať a baví ma to ale tak ved týždeň nieako vydržím
No zatial mám dosť silné bolesti a velmi ma bolia aj prsia a to vôbec nechápem prečo?
Netuším čo je termofor ale ráno som sa umyla teplou sprchou
A o 10tej som si dala novú vložku a teraz ju mám zasa mokru to kolko vložiek budem musieť vymeniť?
čo by som ešte mala vedieť o menštruácii?
A mám velký problém potom ti ho napíšem ale zatial mi odpovedz na tieto
Dakujem velmi pekne že mit akto pomáhaš
Ak sa chceš niečo spýtať tak ti rada odpoviem a ty mi s tym zasa môžeš poradiť lebo si skusenejšia tak vieš čo sa máš pýtať
Alicka
Hej, môžeš mať.. každé dievča je iné, tak si radšej daj tú intímku. Áno menzes je to isté, to je taký zastaraný výraz, ale používa sa. A nosiť ako oblečko? či spodné prádlo? nohavičky ja nosím čierne celý týždeň (každý deň nový pár, nie tie isté :D) a na spodok si tiež dám niečo tmavé - tmavá sukňa, rifle.. keby si pretiekla menej to vidno ako na bielom a bledom.. tak isto by som to riešila aj v škole. čo si dáš na vrch to je úplne jedno, ak ťa budú veľmi bolieť prsia, dala by som si miesto normálnej športovú podprsenku, menej otláča (i keď neviem, či nosíš podprsenku už..) Na spanie odporúčam takto v lete radšej nočnú košeľu ako nohavice, lebo tie sa vyhrnú hore a môžeš pretiecť, ako sa v noci otáčaš. Ale inak to nie je žiadna hanba, ja mám krámy už 14 rokov a tiež sa mi to v noci stane, niekedy až na plachtu. Tak vyperiem, vyvesím. Stáva sa, hlavne ak sú tie krámy silnejšie tie prvé dni. Bývajú väčšinou prvé 2-3dni silnejšie, a potom už slabšie. Väčšinou trvajú tak 5-6dní, môžu byť dlhšie ale aj kratšie. Vekom sa cyklus mení, ja mám teraz už len 4 dni a keď som bola v tvojom veku tak som mávala aj 7. A bolesti sa tiež zvyknú zmierňovať. čo by ťa ešte zaujímalo? Jaj a s tým plávaním.. no, keby si bola staršia, odporučila by som ti tampón.. to si zavedieš do pošvy, takže už nepotrebuješ vložku a po pár hodinách vyberieš (je tam šnúrka, ktorá trčí von) a dáš nový. A s tým sa dá aj plávať. Ale najlepšie by bolo podľa mňa neísť do vody vôbec. Ak budete mať plavecký, ak ti tam výjdu krámy, tak môžeš mame povedať, nech to inštruktorovi vysvetlí a hotovo. Plávať sa môžeš naučiť aj neskôr. Tampóny ti zatiaľ neodporúčam preto, lebo si hrozne mladučká a myslím, že by si si to ani nevedela poriadne zaviesť. A ke´d to zle zavedieš, tak to je dosť nepríjemné. Ja si pamätám, že mne to vôbec nešlo a to som mala už 16-17, až na viac pokusov sa mi to podarilo, nebolo mi to vôbec príjemné.. dodnes tampóny až na pár výnimiek nepoužívam. Ke´d sa trochu zžiješ so svojím telom, môžeš za pár rokov skúsiť a uvidíš..
A do septembra možno ešte jedny krámy stihneš, tak už budeš vedieť, že čo a ako. A s tými liekami. Neviem, ako veľmi ťa to bolí (ležíš, pozeráš TV? keď sa niečím zamestnáš, rýchlejšie to prejde) ale pokiaľ by aj ďalšia menštruácia a tie po nej boli priveľmi bolestivé, určite by som skúsila maminu presvedčiť, nech idete k lekárovi. Možno si už ona nepamätá, aké to bolo u nej, alebo nemávala bolesti, ale skoro všetky dievčatá ich majú, či väčšie, či menšie. Skúšala si aj niečo z toho, čo som ti napísala, že teplá sprcha, termofor, oddychovať, ležať?
Dakujem velmi pekne
ano už s maminou som sa rozprával a už dnes mi aj ide kupiť vložky a lieky mi neche dať
A ten výtok môžem amť aj po mensštruácii?
Menzes je to isté čo menštruácia?
Ráno som cítila taký zápach potom som sa umyla
A čo mám nosiť,či je to uplne jedno?
Ak máš ešte nieake dobré rady velmi rada by som bola keby si mi ich napísala
A mám jeden problém
Ked mám menštruáciu tak sa kúpať v bazéne nemôžem?
Ako sa rieši takýto problém?
A ked začnem chodiť v septembri do školy tak ako to bude velmi sa bojím
Alicka
Inak, absolútne ma nenapadlo, že prázdniny :D nemám v rodine školopovinné deti ani v okolí, všetci pracujeme, tak prázdniny okolo mňa len tak "prefrčia".
Alicka, už si hovorila s mamou? Myslím, že by ti mala kúpiť nočné vložky (tie majú najviac kvapiek na obale a sú najhrubšie a najdlhšie). Tak nebudeš musieť v noci stále vstávať a vydržíš v nej aj do rána. Ku tým bolestiam.. nie som zástanca toho, že bolesti treba pretrpieť, a už vôbec nie pri deťoch. Poraď sa s maminou, či by ti nedala aspoň Paralen. Prípadne nech behne do lekárne alebo za detským, že čo môžu deti užívať na menš.bolesti. Ja som mala čípky predpísané priamo od detského gynekológa. Závisí to aj od toho, koľko vážiš, väčšina liekov sa nesmie užívať pod 50kg a pod. A neboj sa! Za pár dní bude po všetkom.
Výtok to máš takú tekutinu z pošvy, skadiaľ ti vyteká aj teraz tá krv. Väčšinu mesiaca je priehľadný a je ho len máličko, ale pred menzesom môže byť do červena alebo do hneda (volá sa to špinenie, nemá to každá žena, a iná zase môže mať špinenie aj niekoľko dní). No a na to, aby si si tým špinením nezašpinila nohavičky, sa používajú intímky, to sú také tenučné vložky (posielam ti obrázok). Nech ti aj to mamina kúpi, jedno balenie vydrží dlho. A to si môžeš dávať pár dní pred vypočítaným dátumom, nech ťa to neprekvapí v škole alebo tak. Tie špinavé nohavičky kludne vyhoď. No a zápach.. tak áno, cítiť to ako krv, proste.. ale ak sa umyješ ráno prípadne aj večer, cez oblečenie to nie je cítiť, možmo teraz v lete, ale v zime určite nie. Neboj sa.