Ahojte dievčatá mám 11rokov a mám na vás pár otázok
Dnes som dostala prvú menštruáciu
1.Vložky alebo tampony?
2Mám si dať aj na noc vložku alebo tampon?
3. aká to bude bolesť?
4 aká bude prvá mensštruácia?
5. mám sa báť?
6 . aký je to pocit
Proísm pomoc
Prvá menštruácia
Dakujem baby velmi i pomáhate a sestra má 7rokov
A dakujem tak to aj urobím
Keby som mala hociaké otázky môžem sa na vás obátiť?
Ešte zajtra vá napíšem aká bola noc že čo na to
A je to celé pre mňa nové
Alicka
No k tej značke vložiek alwaysky si fajn ale ja používam zväčša naturella....;-)
Súhlasím s bublii...
Áno, to sa niekedy stáva to stipkanie...
Áno môžeš, ale v lete je to dosť nepraktické lebo sa Pariš aj bez nich sooo...
Tej otázke o sukni tiež nerozumiem.
Áno jasné normálne choďte spat alebo si kuknite nejaký film, keď ti treba, choď na wcko a spláchni aby sa sestra nezľakla že čo je krv na papieri v záchodovej mise...Nič jej vysvetľovať nemusíš ešte ak nechceš (teda podľa veku aj),neboj sa na to dojde a ty už budeš skúsenejšia čiže jej to budeš vedieť pekné vysvetliť. ;-)
Dávaj na ňu pozor aj na seba...Ako zodpovedná staršia sestra...
Pozitívna vec:na krámy sa dá zvalit veľa vecí napr nálady blbe(to skôr pred nimi-PMS..) ;-P ;-)
Je to OK, však je leto, takže ani tá hygiena na 100% nezabráni istému zápachu. Keby sa ti zdalo že ostáva smrádek na WC tak použi nejaký sprej alebo voňavku (len tak streknúť do vzduchu). Silonky môžeš nosiť. Nerozumiem tvojej otázke o sukni.. pomocnica písala o tom, že ak sa hanbíš, či sa ti nevyhrnie sukňa, ale ak nie, nemusíš si pod ňu nič dávať okrem gatiek. Neboj, keď si aj sadneš v autobuse alebo na lavičku, nepretečieš. A sestrička má koľko rokov? Prečo sa bojíš toho, ako to zvládneš? Nebola si s ňou takto sama ešte? Normálne sa navečerajte a choďte spať. Nemusíš jej vôbec nič vysvetľovať. Ak sa zobudí že si preč tak povez, že si bola len na WC. Aj ke´d je to teraz pre teba všetko nové, musíš sa naučiť prijať menštruáciu ako prirodzenú súčasť tvojho života na najbližších 40 rokov, a neodkladať kvôli nej akcie.
Dakujem pomocnica ešte pár vecí
No tam dole cítim také mierne štipkanie a niekedy to aj bolí a aj to smrdí je to ok?
Silonky môžem nosiť?
Ked mám vložku a nedam si iba suknu tak to je neslušné?
Toto je ten problém
Avečer a cez noc zostávam sama doma s mladšou sestrou a bojím sa že ako to zvládnem ked mám menštruáciu
Porad pls
Opaľovať sa môžeš, ale keď máš menštruáciu, tak radšej dole nie plavky ale gaťky s vložkou. ;-)
Áno, môže sa to pýtať, ale to nechaj na mamku odpoveď kľudne, ale keď sa pýtať nebude, tak to ani ty nevyťahuj a aj mamke kľudne povedz, ak to nechceš riešiť. ;-)
To myslím taštičku nie tašku..vieš ako na kozmetiku. nejakých 15 cm na šírku môže mať, nejako pekne vyzdobená, zazipsuješ a ideš, keby niečo tak tam môžeš mať akože kozmetiku, nemyslí si každý, že vložky. ;-)
Áno, môžeš mať aj silnú menštruáciu. Tak isto aj slabučkú(aj keď úplne slabá nie je častá zvyčajne).
No áno, narastú ti, neboj sa, teraz za túto dobu ako ti začala menštruácia, tak tie prvé asi 2 roky zvlášť. Prsia sú citlivé aj keď nemáš menštruáciu, ak máš ešte viac, nie je to nič nezvyčajné.
No bolieť ako bolieť...Ako to myslíš bolieť? Nejako extrémne by ťa nič nemalo bolieť tam dole, ale nejaké štípanie jemné, alebo možno svrbenie alebo tak, tak to je možné a chápeš všetko to je prepojené, ale nemalo by ťa tam to nejako veľmi bolieť. ;-)
V tomto teple...často sa umývať, zvlášť v teple tú krv aj viac cítiť, tak keď sa aj umyješ tak si daj voňavku na seba, keby niečo náhodou tak nič necítiš potom už. ;-)Keď máš sukňu, tak keď nechceš aby bolo vidno kebyže zafúka alebo tak náhodou vložku tak si kúp kraťasky také čierne, si dáš nato, máš istejší pocit. Alebo si z čiernych legín odstrihni, ktoré už nepoužívaš. Hm...čo také ešte...dodržuj ten pitný režim a keď niekam ideš a máš menštruáciu, tak si do ruksáčiku daj pár vložiek....
Asi toľko zatiaľ.
A čo si mala takú dôležitú otázku, to si už dala?
Ak pojdem nahodou k doktorke tak sa bude pýtať na menštrucáciu?
Opalovať sa môžem?
Som 5tačka a máme plávanie
nebudem s tou taškou v škole vyzerať blbo?
Takže môžem mať aj silnú mensštruáciu?
Ale tie prsia mám ešte malé a bolia ma
A môžem ma tam dole bolieť pri menštruácii?
A niečo dôležité v tomto teple?
Aha už viem čo je termofor
Už som sa porozprávala aj s mamkou o tom a už je to okej
Len ešte je to pre mňa vštko nové tak sa bojím
A večer a cez noc zostávam sama doma s mladšou sestrou a bojím sa že ako to zvládnem ked mám menštruáciu
Zatial nemám otázky keby ma niečo napadlo tak napíšem ale ak niečo vieš ešte poradiť budem velmi rada
Dakujem ti velmi velmi pekne pomocnica a taktiež aj Bubiii
Alicka
Ozaj, tá taštička, To je dobré mať. Ja som tam mala vložky, vreckovky (keby došiel toaleťák), lieky a aj rezervné nohavičky. Ono to zas zložené toľko miesta nezaberie a hlavne v začiatkoch je to na nezaplatenie. A ešte som tam mala jeden sáčok, kedy som nemala kde dať vložku že vyhodím neskôr alebo špinavé nohavičky
Paralen sa nemôže? 1x to počujem. Akým spôsobom prosím ťa zosilňuje krvácanie? Ja som ho pri slabších bolestiach brala bežne a nemala som pocit, že by to bolo silnejšie. Takisto na bolesť hlavy pri krámoch. Ibalgin je svinstvo, a najradšej by som ho zakázala. Zabijak na žalúdok a pečeň. Určite existujú lepšie lieky. Už si nespomínam, čo som brala ako decko. Sestra brala No-spa. To je proti kŕčom. A termofor? určite si to videla ;) (obrázok) to sa naplní teplou vodou a potom dá na bruško. teplo uvoľňuje kŕče a tlmí bolesť. A s tou infekciou si to myslela v bazéne, nie? Lebo neviem, prečo by mala dostať infekciu, ak si doma napustí vaňu a 15min si poleží.. robím to bežne a nikdy som z toho nič nemala, však doma máme čisto. Alicka neviem, čo by ťa ešte zaujímalo. Tvoje kamarátky ak už majú krámy môžeš sa aj s nimi porozprávať, že ako to prežívajú a pod. :) Ale za pár mesiacov si už tak zvykneš, že ti to bude pripadať úplne prirodzené. Inak aj ja miniem tak 2 balíky vložiek. V Lidl zvyknú predávať dvojbalíček. Ja si nakúpim do zásoby aj 10 balíkov a postupne míňam. na značke mi nezáleží, aj tak to pôjde hneď do koša..