preco sa dnesny muzi 30+ chovajú ako keby mali 18 namiesto riesenia vlastneho byvania byvaju bud u rodicov alebo s 3mi kamaratmi na byte , neriesia vztahy a rodiny len kamaratky na sex ktore striedaju... preco je to tak?
preco sa dnesny muzi spravaju ako deti?
bubak tu je dlhodobý problém na pracovnom trhu ešte z iného dôvodu. nie len že starí sú diskriminovaní, ale my tu máme strašne vela vysokoškolákov ktorý berú prácu stredoškolákom ktorých je tiež vela. je totiž vela postov ktoré zastávajú vysokoškoláci ale pritom by na to bohate stačil človek so strednou školou. lenže ono to inak vyzerá v životopise ked tam má niekto bakalár, alebo mgr, alebo ing než ked tam má iba gymnázium, alebo nejakú strednú odbornú. a zase niektoré odbory pre vysokoškolákov sú tak prehustené že že sa jednoducho nenájde pre nich v tom odbore dosť pracovných miest. nehovoriac o tom že kolkí si robia školu len kvôli diplomu a potom však uvidím budem robiť volačo ale s diplom sa práca lahšie nájde. to je pravda, lenže potom vzniká tento efekt o ktorom píšem.
a nie len to. navyše sa už takýmto spôsobom dlhodobo devalvuje hodnota diplomov.
To, čo sa deje vo veľkom, sa deje aj v malom. Na Slovensku je asi dobre byť už len exekútorom, keď je toľko exekúcií. Čo máte, to vám zoberú a tak ďalej. Len veselo do toho. A potom všetci ujdú. V Čechách budú Slováci a u nás bude kto? Isto nie Slováci. Treba do toho vniesť trochu viac pozitívnej politiky a nie len počúvať každý deň o vraždách a škandáloch, však to už je min. na porazenie. Ja sa tým isto kŕmiť nemienim. Šalený ma ešte nedal pozdraviť. Radšej si namiesto tých pizzovín prečítam dobrú knihu.
ono to nemusí byť vždy o tej disciplíne. poznám človeka ktorí ostal s jedným rodičom sám. musel sa o toho rodiča postarať a boli dlhé obdobia (nie vždy) kedy to musel finančne sám tahať. teraz v tridsiatke nič nemá a býva s tým rodičom a niekto by mu vytkol že rozšafáril peniaze a nebol disciplinovaný. niekto by dokonca vytkol že čo si nezvyšoval kavalifikáciu. ale tých problémov bolo v rodine alebo kvôli rodine viac. takže tu máme taký prípad že má 30 a býva s rodičom ale inak je to samostatný rozumný človek s dobrým srdcom lenže okolnosti nedovolili našetriť. takže doháňa aspoň kvalifikáciu aby lepšie zarobil, niečo našetril ale bolo to treba na prerábku bytu, lebo však aj tie starnú a jednak niektoré veci sa prerobiť musia lebo ked sa pokazia tak amen tma. a potom vždy sa lepšie predáva prerobený byt. toho rodiča však vyhodiť nemôže. kam ho pošle. na ulicu ?
každopádne už teraz má pocit že je neskoro a aj ked by rodinu chcel a bol by jej oddaný tak už to vzdáva. vie že kým sa dostane k bytu tak bude pre ženy už vekovo nezaujímavý. a teraz je zas nezaujímavý lebo nemá byt. a roky utekajú.
Evbolt, v poriadku, áno dnešná doba je o tom a najmä o tom, že sa točí okolo peňazí. Je úplne jedno, koho dotuješ alebo budeš dotovať, lebo všetko sa to o nejaký čas zosype ako domček z karát. O čom to je, ak 50 ročný muž nemôže nájsť prácu, lebo uprednostnia mladších, lebo sa uprednostňuje zamestnávanie mladých. Taký 50-tnik môže mať oveľa viac skúseností a aj ich má ako nejaký mladý muž. Potom firmy doplácajú na nekvalitne urobenú prácu, ale napriek tomu budú zamestnávať takmer výlučne mladých. Nie je to takisto forma diskriminácie starších? Podľa mňa je. Ale nech si každý robí ako uzná za vhodné a najlepšie bez rozumu...
Nemám ešte 30 ale o dva roky menej, a presne ako tu niekto písal, že mladí nemyslia na budúcnosť..to sedí úplne na mňa..Chodím často na dovolenky, kúpil som si auto za 30 tisíc na lease a keď sa nad tým tak zamyslím, tak nemám nič :) O možnosti si postaviť dom alebo kúpiť priestranný a moderný byt rád a často uvažujem, ale je to absolútny nonsens...Dokonca už len to si kúpiť pozemok je totál nereálne, miniem každý cent čo mám k dispozícii....
Bohužiaľ žijeme dobu, ktorú charakterizujú peniaze. Najlepšie vychovávaš ľudí cez peniaze, lebo na to sú citliví. Takže manželské pôžičky, daňové prázdniny pri viacdetných rodinách. Ľudia by boli nútení problémy vo vzťahoch riešiť a nie od nich utekať, lebo by to okamžite pocítili na svojej peňaženke keby sa rozišli atď. Znížená rozvodovosť, podpora rodiny, myslenie na budúcnosť. Poviem to otvorene prečo by som mal ja z daní dotovať nájomné bývanie pre lempla, ktorému bola ukradnutá jeho vlastná budúcnosť v mladosti. Radšej budem dotovať rodinu, ktorá bude mať úľavy na dani ak budú mať deti o tom to je.
Ja si myslím, že tridsiatnici už ani nechcú žiť v nejakom zväzku, lebo si tak zvykli a už nechcú odvyknúť. Nájomné byty by pomohli, ale tie nerastú ako huby po daždi.
Vieš čo je ale zaujímavé? že práve tá nižšia príjmová skupina je najviac zadlžená z titulu spotrebných úverov na takpovediac zbytočnosti z dlhodobého hľadiska ako nové auto, dovolenka na úver, nový telefón atď. proste oni nemajú nie len disciplínu ale ani základy ekonomického myslenia resp. zdravý sedliacky rozum. Proste ten komplex z nízkeho zárobku si ventilujú spotrebným úverom a tvária sa, že na to majú. Potom majú problém so splácaním somarín a v 30ke sa zobudia však do pekla ja žijem stále u maminky a je fuk či ide o chalana alebo babu.
Téma nájomného bývania je v Slovenských pomeroch nerealizovateľná z dôvodu extrémnych regionálnych rozdielov. V Ba je tak zdeformovaný realitný trh, že nastaviť ako tak spravodlivé podmienky pre podporu nájomného bývania zo strany štátu pre celé Slovensko je nemožné. Tie rozdiely sú všade aj v Rakúsku, ale isto nie tak extrémne ako na Slovensku. Stačí pozrieť ceny vo Viedni a takom Grazi, Salzburgu a potom v Ba a takom Prešove. Podporu mladých rodín je lepšie zabezpečiť formou daňových úľav a tak motivovať mladých k manželstvu a plodeniu detí. Formou nákomného bývania to nepôjde.