Ahojte, mam 28 r., som vydata 3 roky a asi rok po svadbe sa nas spolocnost a rodina zacala tak nenapadne vypytovat na deti, kedy planujeme rodinu. Pred svadbou sme s manzelom mali k detom celkom pozitivny vztah, planovali sme do buducna mat deti, no nechapem co sa vo mne zmenilo, ale cim dalej sa blizi ta doba, zeby sme mohli mat deti tym viac ma to zacina ubijat a frustrovat, abslutne sa nato necitim, vsetky tie rozhovory o detoch, ake su zlate su mi totalne cudzie. Ked vidim na ulici tie zeny s kocikmi je mi zle...neviem si predstavit, ze odidem z prace a budem doma s dietatom, sem tam kava s kamoskou ale len na chvilku, lebo mam doma male dieta. Viem, ze to odo mna hrozne sebecke, ale nemozem si rozkazat ked to takto vnimam. Najhorsie je ze manzel by dieta uz chcel a ja sa citim ako hrozna mrcha, ze som taka antimaterinska. Vobec sa mi nechce prist o tento zivot, ktory mam, ze mozem popraci hocico robit, hocikam ist...Najviac mi je luto, ze som si k sebe priputala chlapa, ktory deti chce, bojim sa, ze deti nikdy nebudem chciet, ze ma to proste neprejde...Mate podobnu skusenost a potom ked deti prisli zmenilo sa to? Dakujem
Manzel chce dieta, no ja NIE, dokonca neviem ci niekedy budem chciet
Moireal mam jedno na druhom sa pracuje a dufam ze to druhe nebude posledne ... zacali sme obaja ako 28 rocni a teraz si spetne uvedomujem ze to bolo neskoro. Ak by som mohol cas vratiti spat zacal by som min o 3 roky skor aj ked ani to by imho nebolo idealne...
Vsetci okrem jedneho bohema maju job, materialne zazemie. On tusim ako jediny este byva s rodicmi ale k takemu zivotu smeroval uz od skoly. Ked ho teda vynecham tak bola skupina cakateliek, ktore pravdepodobne prepasli sancu. Cize tzv. stare dievky dnes vnimane ako emancipovane zeny. Samozrejme aj stari mladenci sa nasli, ale v mensine oproti babam. Najviac baby spominali preco nie uz dalsie dieta tak komplikacie v praci, strach o stratu prace, vypadok prijmu, problemy v tehotenstve, tazky navrat do prace po materskej cize hlavne problemy spojene s karierou. Samozrejme, ze nieco na tom bude, ale ja to vidim skor ako uprednostnovanie vlastneho pohodlia pred pripadnymi starostami. Bolo nas 15 chalanov a 14 bab v triede.
To,o com som pisala,bolo na vysvetlenie drahi najmudrejsi chlapi. Cim viac ludi,tym menej ludi chce deti. Lebo co? Lebo sutazivost a porovnavanie sa. Potom hnanie sa za majetkami,uzivanie si a presvedcenie,ze za peniaze si clovek kupi vsetko.
Chapem strach o Slovensko. Ale pred 40-50 timi rokmi mali ludia v state skutocnu pomocnu ruku a aj preto si s radostou robili deti.
Tuzba mat sa dobre (alebo ako vy nazyvate detinskost a "ja" mentalitu) je cislo jeden.
Dovody "preco" sme pomenovali,teraz dajte vase mudre riesenia,pretoze ludia nezacnu mat deti,lebo vy to vidite ako ziaduce. Potrebuju mat motivaciu a tu nemaju.
V tejto dobe,kedy je pre kazdeho cloveka nemozne,aby bol v niecom najlepsi,lebo konkurencia je privysoka,sa kazdy snazi o akekolvek vlastne presadenie a individualiziu a az potom dakde je pre nich koncept rodiny.
Chapem,ze taketo zmyslanie je pre nas skodlive,no na druhej strane vnimam ze cim viac ludi,tym viac problemov a ti takzvani sebecki mladi by plodili len takych ako su oni. Ved vidim ake decka sa dnes rodia.
Nasilnym presviedcanim teda nic nedokazete,ludia potrebuju hlavne vonkajsiu motivaciu,aby mali deti. Takze smerujete svoj hnev na nespravnych. O tomto rozhoduju vlady svojimi zakonmi. Na tych sa mozete stazovat,aj ked ani tak si nepomozete.
Mimochodom,kolko deti mate vy,co sa rozculujete?
ahoj je to vsetko na tebe ako si zariadis zivot nikto nema pravo ti do toho kecat... ja som mala svoje prve v 31tke krasneho zdraveho syna vsetko prebehlo bez komplikacii :) Chcela som mat dieta aj skor ale bohuzial vztah co som mala od 21tky a bol uz tesne pred svadbou nam krachol ... a som aj rada keby si vezmem vtedajsieho byvaleho moje dieta by malo toho najhorsieho otca na svete... proste kazdemu to vyjde inak :) je super ked niekto stihne skoro dieta ale ten nato musi mat podmienky :)
bbvvqq nj po 20 tich rokoch to znamena tesne pred 40 tkou 16 deti tak tam este vymackaju tak mozno 4 cize 29 ludi vyprodukovalo u vas max 20 deti na to aby zostal stav rovnaky treba min. 61 :-D ale ne ono je to normlane ako sa tu do mna nervozne zesnke obuvaju si pockat :)
inak by ma zaujimalo ci ste rozoerali dovody tych bezdetnych preco su bezdetny? nikto nechce alebo sa nedari neni Partner alebo ake boli dovody?
vankus genocida by musela byt umyselna... si pozri ake podmienky su napr v USA a ake u nas. nemyslim si ze je to umyselne. Skor si myslim ze sa mame moc dobre pred sto rokmi by ludia padali na rit ake bohate je Slovensko a este ake socialne vyhody ludia maju.
Samozrejme, ze faktorov je milion to je fakt, ale cerstva skusenost. Maturitne stretko po 20 rokoch. Koncilo nas 29, napocitali sme spolu 16 deti! 8 jedinacikov, 4x2 deti. Ked sme to tak preberali boli sme vsetci zaskoceni. Toto je katastrofa jasne dalo sa cestovat, studovat vonku otvoril sa cely svet, ale toto je nasledok. Pocet single ludi a rozvedenych bol tiez alarmujuci.
svet je pestrejsi... no myslim to tak ze za nejakym javom neexistuje len jeden faktor, skor je to take multifaktorialne. a plus z toho dovodu ani ten priebeh netreba hned vidiet cierno-bielo
noo takto.. ja zas nemam takyto razny postoj a ani sa nebojim pomalej genocidy naroda. len opisujem nejaky trend ktory vnimam a nie som jediny kto to tak vnima. dokonca existuju statistiky, vyskumy. ale ani, a to podciarkujem, nedosudzujem nikoho kto deti mat nechce. a taktiez do istej miery je pravda co pise aj moireal. svet je proste pestrejsi.
to len aby som uviedol na pravu mieru svoje postoje.
vankus trafil si presne klinec po hlavicke, konkretne na Slovensku prebieha tzv. ticha genocida naroda. Trend je katastrofalny rodi sa iba 50k deti rocne. Brainwash co tu podsuva podprahovo zapadna kvazi vyspela spolocnost (individualizmus, materializmus atd) bude pre nas zhubny spolu s umelym drzanim nizkej ceny prace. V tomto smrtiacom koktejle sa mnohi samozrejme najdu. Ospravedlnia si to vlastnym postojom sebarealizacie v sirsich suvislostiach to nevidia respektive nechcu vidiet. Potom tu Moireal tresne uplnu somarinu, ze povojnove casy su prec a priemyselna industrualizacia. Nik necaka, ze zdrave rodiny budu mat 4-5 deti, nik necaka, ze rodiny budu mat 3 deti ako za cias Husaka. Sucasny trend? Dieta ziadne max jedno. Deti jedinacikovia su odmalicka podprahovo pripravovane na postoj jedine ja, individualizmus od detstva.
Slovensko bude o 15-20 rokov v uplnych srackach pokial tu nenastane masivna podpora rodiny a porodnosti. Takze je smutne ak aj ludia, ktori maju zazemie a neriesia financie nechcu deti, maju na to pravo je to ich rozhodnutie, ale podprahovy brainwash treba odmietnut a nieco zacat s tym robit, lebo nedopadneme ako narod dobre. U nas nenastane mix kultur ako na zapade pre umelo drzanu nizku cenu prace proste budeme vymierat. Narod ktory dobrovolne vymiera je hlupy narod.