Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

400 EURvýživné

Príspevok v téme: 400 EURvýživné
Ram

Exmanželka ma žmýka z peňazí. Syn začal tento rok chodiť do školy a ex dala žiadosť na súd o zvýšenie výživného.Sudkyňa jej vyhovela v plnej miere. Doteraz som platil 200 EUR. Koľko je podľa Vás primeraná suma na prváčika? Ex doniesla kadejaké trápne potvrdenia z krúžkov najviac ma dorazilo turistický krúžok 80EUR/mesačne.Na syna budem vždy platiť, ale odmietam financovať život exmanželke. Ďalší argument bol napr. vozenie syna do školy, ktorá je od bydliska ex vzdialená asi kilometer. Syna mám v starostlivosti len dva víkendy v mesiaci. 400EUR na 7ročné dieťa mi príde ako vydieranie. Nemám problém s investovaním do syna ale ex život financovať nebudem.

mironella

Bohuzial kazde dieta ma narok na taku zivotnu uroven podla zakona ako jeho otec.Ak by ti to z platu nevyslo tak by sudkyna nerozhodla v jej prospech.Je to svinske ale je to tak.Podakuj sa slovenskym zakonom :-D

Noelinka

Máš povinnosť si plniť vyživovaciu povinnosť. Prihliada sa aj na podiel na celkovej starostlivosti o dieťa, čiže na to, kto ho má v osobnej starostlivosti, a tým pádom sa oň stará vo väčšej miere, ako aj na celkové náklady s tým spojené. Zohľadňujú sa predovšetkým potreby dieťaťa, ktoré zahŕňajú náklady na bývanie, stravu, ošatenie, prípade dlhodobo, alebo závažne chorého dieťaťa, aj na liečbu, lieky a ostatné s tým spojené, nevyhnutné výdavky ako: napr. poplatok za umiestnenie v predškolskom zariadení, na štúdium, a i. Nezahŕňa darčeky, hračky, vreckové, kredit, a pod. Výživné má vždy prednosť pred inými výdavkami rodičov, to znamená, že súd vôbec nebude zaujímať koľko stojí povinného permanentka do fitka, koľko mesačne prevolá, alebo že jeho pes zožerie priveľa drahých granúl, zároveň však nebude prihliadať ani na výdavky oprávneného, ktoré nesúvisia s dieťaťom, takže to, že Vám nezostáva ani na kaderníčku, že budete Vy žužľať celý mesiac suché rožky, alebo že sa Vám rozpadajú posledné džínsy, nie je dôvodom na zvýšenie. Súd môže vziať v úvahu aj zabezpečenie úspor pre budúcnosť dieťaťa, čiže ak rodič povinný výživné vyplácať, preukáže, že určitú čiastku pravidelne odkladá (vkladné knižky, stavebné sporenie, a i.) na meno dieťaťa, túto čiastku môže odpočítať od sumy, ktorú má mesačne poukázať k rukám rodiča oprávneného s výživným disponovať v prospech dieťaťa.