Chcem sa spýtať na budovanie vzťahu k dieťaťu partnerky z predchádzajúceho vzťahu.
Po dlhotrvajúcom rozvode sa priateľka konečne rozviedla, súd jej prisúdil syna do starostlivosti. Chceme už konečne fungovať pod jednou strechou a mať aj spoločné dieťa. Chalan má 13r a ten rozvod ho totálne zdevastoval.Nechceli sme bývať spolu kôli neukončenému rozvodu, priateľkyn ex je doslova psychopat čo nezniesol, že ho žena najskôr vykopla na ulicu a potom aj podala žiadosť na rozvod.Robil celé dva roky, kým sa ťahal súd prieky, všetko sťažoval, komplikoval, syna len zneužíval v boji, úprimný otcovský záujem z jeho strany bol nulový. Chalan sa totálne uzavrel do seba, komunikácia s ním je ťažká, školu totálne fláka, nejaví o nič záujem prichádza do puberty. Sám sa rozhodol, že chce žiť s mamou (lepšie materiálne zázemie, starostlivosť, záujem) lenže bol som svedkom ako priateľke vykričal, že mal ísť bývať radšej ku otcovi, lebo ho zjazdila, že si nepovysával izbu. Proste chalan sa dostáva do obdobia keď nebude rešpektovať nič a nikoho. Ja sa mu snažím byť ako kamarát, chodievame na výlety, ukazujem mu taký bežný chlapský vzor, keď jeho bilogický tatko je taký aký je. Tým, že budú bývať u mňa chcem nastoliť jasné pravidlá, mám obavu ako to bude prijímať, keď sa kedykoľvek vybúri a zahlási, že mal ísť ku tatkovi, lebo tam nemusí nič len hniť na posteli.Mám ho rád, ale nikdy nebudem jeho pravý otec , mám obavu, že keď bude mať 15tak ma vyfakuje a pošle veľmi rýchlo do čerta a to sa môžem snažiť byť mu kamarát a akokoľvek venovať. Priateľka mi občas povie, že som prehnane tvrdý, lebo nie je môj, ale ja len chcem dodržiavanie pravidiel, kľudne nech sa pohybuje v mantineloch sú dosť široké, ale musí byť aj postih ak sa prekročia.
Dieťa partnerky z predchádzajúceho vzťahu
*psychoterapeuti a psychológovia tiež :)
dobre. Tak psychologička má naozaj dôvod žiadať súhlas od druhého rodiča. Ja by som jej ho proste nedoniesla. Ten kľud, že už nemusím s ex nič riešiť by mi bol prednejší ako krytá psychologička. A ex, čo by zistil, že mi môže robiť zle ešte v tomto a hentom, naťahovať a robiť prieky.. no prd makový.
Neni jediná dobrá psychologička. Ak vás odmietne (má na to právo), skúsite to inde. Viem, to sa ľahko povie. Ale vy tiež nemusíte skákať tak, ako si niekto pískne. Sú súkromní psychoterapeuti, síce si platíte ale tam otec dieťaťa nemá ako zistiť, že k nemu chodíte. Proste aj vy máte viac možností, nie len sa naháňať za podpisom. Zvážte si to a vyberte čo je lepšie pre vás.
Ano tarapaca
Ale to musia byt normalni a ten druhy mat naozaj zaujem o dieta aj po rozvode.Vo vacsine pripadov ale vyhrava posliapane ego a jesitnost ked ten druhy nejavi zaujem.
V mojom pripade tiez ziadna starost...zaujem...nic.Ale som si ista ze keby islo o nejaky podpis ci suhlas,dal by ho.Zije si spokojny zivot a tak nema dovody mstit sa.
A o tomto to vzdy je.Ked po rozvode obaja dospeli zistia ze toto je lepsie a su spokojní..nepotrebuju si robit prieky.
messje, logiku to ma, pokial su obidvaja normalni a zodpovedni a maju zaujem o dieta. je to fajn, ze jeden rodic kontroluje druheho.
No...takze takto
Nedalo mi to,kedze mam ten isty pripad...nasla som toto a...som z toho smutna...
Vybrala som...
„Zákonnými zástupcami sú aj po rozvode obaja rodičia. Upozorňujem, že právo zastupovať a spravovať majetok dieťaťa rodičom, ktorému bolo zverené do osobnej starostlivosti, sa vzťahuje výlučne na bežné veci týkajúce sa dieťaťa, nie na veci podstatné. O podstatných otázkach výchovy rozhodujú i naďalej rodičia spoločne. Za podstatné veci súvisiace s výkonom rodičovských práv a povinností sa podľa paragrafu 35 zákona o rodine považuje najmä trvalé vysťahovane dieťaťa do cudziny, zmena jeho štátneho občianstva, priezviska, rozhodovanie o príprave na budúce povolanie a udelenie súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ hovorí právnik.
V prípade, že na podstatných veciach sa nedokážete dohodnúť, toto ustanovenie aplikujú rodičia, ale aj úrady, lekári či školy veľmi zúžene. Napriek tomu, že výslovne uvádza, že podstatnou vecou starostlivosti o dieťa je aj rozhodovanie o príprave na budúce povolanie, v praxi len máloktorý rodič, ktorý má dieťa v starostlivosti, konzultuje túto otázku s druhým rodičom. Tento nesprávny prístup aplikuje aj väčšina škôl, ktoré sa na súhlas druhého rodiča nepýtajú. Súhlas sa vyžaduje aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, na čo však tiež zabúdajú rodičia aj lekári,“ dodáva právnik.
ked je psychologicka, tak by mala vediet, co je to za ostaru kvoli tomu niekoho kontaktovat, len za to, ze ona chce byt kryta
drzim palce aj tomu bio otcovi, nech sa uvedomi
No mne to uslo ze je tam napisane ze od druheho zakonneho zastupcu.Ved taky neexistuje.Zakonny zastupca je len jeden.A to ten,komu je zverene dieta do opatery. Bud sa psychologicka zle vyjadrila alebo ste ju zle pochopili.
Tam asi tie veci ze nevedia kde je neprejdu,pretoze urcite museli pred sedenim s chlapcom psychologicke vysvetlit ako sa veci maju.Takze isto nepovedali ze je prec...ze nevedia kde sa podel.
Mne to aj tak pride hlupost aby ona pytala suhlas od otca dietata.Ved dostala vysvetlene ze nejavi zaujem.
Skuste si len tak zavolat inemu psychologovi a opytat sa na to ci to treba.
jeeej :) to sú pekné správy. Teším sa spolu s vami.
Čo sa týka podpisu, je to tak ako napísal(a) abcd.. Zákonný zástupca je rodič, ktorý má dieťa zverené do opatery. Takže druhý zákonný zástupca neexistuje. Prefotte jej rozsudok súdu kde je uvedené komu je syn zverený do výchovy a bodka. Exa nekontaktujte, psychologičke radšej povedzte, že získať čokoľvek od otca dieťaťa je nemožné, neviete kde sa zdržiava (vymyslite si, že chcel ísť pracovať do zahraničia a nemáte tušenia kde). Že sa pokúsite niečo zistiť, ale vidíte to veľmi biedne. Neboj sa, doktori sa s takýmito ťahanicami stretávajú dosť často, psychologičkina skúsenosť neni jediná. A všimni si, že zostalo len pri pokuse "chcel ju riešiť súdne", takže až také zlé to nebolo.
Príroda neštrajkuje. Len nechcite všetko hneď. Ešte si tú pohodu užívate krátko. Takže klídek, leháro, ono to príde.
ak sa nemylim, po rozvode je zakonny zastupca len ten rodic, ktory ma dieta zvereny v opatere. tym padom tam podpis exa nema ziaden vyznam.
Ahoj milkshaker
Super ze ste to s mladym.dali dokopy. Vidis...chcelo to len cas avtrpezlibost a on zisti kto sa mu venuje.Na otva nezabudne a ber ze ho to bude este velmi dlho boliet ze na neho kasle.Ale prejde to.
Co sa tyka psychiatricky...to som nevedela ze musi byt suhlas.Ved ho neunasate prec.S tym suhlasit musi ale toto?
A to tehotenstvo...mate stresy, tie vedia narobit zlobu.A veľkú. Uz ked ste sa tak rozhodli napisem co pisem vzdy na tuto temu.Nevytabajte dieta.Budte v klude.Neroxmydlajte nad tym a nesledujte kalendar.Je to este kratka doba.Teste sa na spolocne vianoce,uzite si ich bez stresu a co ma prist,pride.
Za tym otcom by som isla.Ked to pomaha tie sedenia,nic vas to stat nebude.Ale skusit mozte.Vysvetlite mu v klude ze je to pre dobro jeho syna.Ty tam nechod.Nech ide priatelka.Mozno bude prekvapena ked podpise.