Chcem poradiť ako mám ísť na priateľku keď jej chcem dohovoriť, aby lepšie teda zodpovednejšie hospodárila s financiami.Bývame spolu,je dva roky po vysokej zamestnaná a už sa asi 5 krát stalo,že tesne pred výplatou prišla, že či jej nepožičiam 50ku na bus a tak.Obaja dávame na domácnosť mesačne 350 a z toho sa platí nájom, jedlo a bežný chod domácnosti.Zarába okolo 850 v čistom a nevie proste s tým vísť.Mám ju strašne rád a záleží mi na nej, len toto pozorujem ako problém.Každý má nedostatky aj ja, za rok a pol ma celkom prerobila z bordelára na to, že už trafím kôš na prádlo a umyjem tie šálky po káve, len mám pocit, že aj keď bude zarábať 1000,1500vždy to rozfláka, netvrdím, že z toho platu má ušetriť polku, ale dá sa z toho podla mna fungovať, nežijeme v Ba ani Ke kde sú náklady vyššie, je to väčšie krajske mesto.
Nevie hospodáriť
Zapisovat si vydavky neznamena, ze napisem len 20EUR a je to za toto, tamto. Vydavky je dobre zapisovat si inteligentne. Do nejakeho specializovaneho software, alebo do excelu. Kde si vytvarat kategorie, podkategorie. Po nauceni sa, ze si clovek vzdy vydavky zapisuje a robi rovnaku metodiku, sa daju tieto porovnavat. Potom zistime, kolko miname za urcite obdobie za dopravu, energie, byt, jedlo, pitie, atd.
Aku podrobnu evidenciu mame, taku podrobnu a presnu mozeme robit analyzu. A zistit, kde mame tie rezervy, na co miname najviac a pokusit sa hladat sposoby, ako to redukovat.
Evidencia - poriadok vo financiach, teda aj prijmy aj vydavky, nam umozni vidiet to, co len mozno tusime a vidiet to presne. Potom sa daju robit presne rozhodnutia a zvolit vhodne strategie, ako a kde usporit.
Na zaciatok vsak staci uplne vytvorit si navyk, aby to mal clovek pred sebou, kolko mina a kolko mu penazi ostava. Uz len to dokaze casto tlmit spotrebu.
Dolezite je vediet rozoznavat, ci to co kupujeme je preto, ze to potrebujeme, alebo chceme. Aplikovanie tohoto faktu uz len samo o sebe dokaze redukovat vydavky.
eko: ja som si vydavky pisal roky rokuce a nikam to neviedlo. az ked som si zacal pisat kazdy mesiac do excelu kolko mam na ucte vzdy 1. v mesiaci, tak az vtedy mi to zacalo rast. Zaroven je to jednoduchsie na disciplinu a pracnost, lebo zapisat 1x mesacne cislo z bezneho uctu a zo sporiaceho uctu je vzdy jednoduchsie ako zapisovat vsetky blocky z obchodov.
ide tu samozrejme iba o moju skusenost, mozno niekomu spisovanie vydavkov pomoze
Zaklad je mat prehlad - viest si uctovnictvo. Potom - robit si rozpocet a dodrziavat ho. Kto ma problem, ako bolo pisane - nech si nastavi trvaly prikaz, alebo odlozi hned a hospodari zo zbytku. Ked uz mame prehlad a dodrzujeme rozpocet, mozeme optimalizovat na zaklade informacii, kde miname najviac a co sa s tym da urobit. Ale ostava zakladna motivacia, ktora je podmienkou. A tou je CHCIET.
moj kamarat zil sam dva roky predtym, nez sa pristahoval ku mne. vidi ako hospodarim a poprosil ma o pomoc, lebo za 2 roky pracovania po skole usetril mu ucet narastol z 1000 na 1500€ a to este ma dlh v rodine 1000€ z cias VS.
urobil som s nim to co so sebou. zobral som vyplatu a nastavil tvrdy limit vyzit zo 70%. 30% clovek musi usetrit stoj co stoj z takej vyplaty ako ma ona a to ja i kamarat sme mali skoro tak isto, s tym rozdielom ale ze my zijeme v Prahe, teda naklady su o DOST vyssie.
dolezite je zalozit sporiaci ucet v banke a nastavit trvaly prikaz s datumom dva dni po vyplate, aby 30% z vyplaty odislo na sporak. to co vidi ako zostatok na ucte moze potom vygumovat do nuly /samozrejme po odratani tych prispevkov na domacnost/. proste funguje ako vacsina mladych zien: likviduje ucet do nuly. bud rad, ze negeneruje dlhy. kamarat bere 3000€ cisteho, ma preplatene ubytko aj jedlo od firmy, cize ako keby ciste kapesne, dokaze odlozit mesacne 2500, jeho kolegyne na tej istej pozicii gumuju ucet do nuly. on si medzitym stihol kupit mensi byt po 2 rokoch setrenia.
kamaratovi sa takto podarilo za 6 mesiaco co so mnou byva navysit uspory o 1000€, z toho dokonca este pustil 600€ v lete na dovolenku. tieto dni mu ma prist vyplata a obratom bude uhradzat dlh 1000€, ktory nebol schopny 2 roky splatit.
rozdiel medzi mojim kamaratom a tvojou priatelkou je v tom, ze moj kamos to sam chcel dosiahnut. sporiaci ucet dokaze zabranit impulzivnemu nakupu, lebo k nemu nemas kartu a peniaze si musis preliat zo sporaku na bezny ucet a az tak minat. samozrejme sahnut na sporaci ucet je zakazane :-) musis vyzit z tych 70% prijmu.
odporucam este niekde splasit Cash Flow hru a zahrat si ju. www.cashflow-klub.cz Hra simuluje hospodarenie s osobnymi financiami. Jednym koleckom na hracej ploche clovek prejde 3 mesiace - 3 vyplaty. Hodinou hrania sa da dosiahnut simulacia az 15-20 rokov hospodarenia s osobnymi financiami. Vitazom hry sa stava ten, kto vytvori pasivny prijem vyssi ako su jeho naklady a stava sa financne slobodnym clovekom. Tam si priatelka velmi rychlo uvedomi svoje financne navyky, lebo zisti, ze svojim sucasnym zivotnym stylom by sa za 10 rokov absolutne nikam nedostala, zatial co ty budes mat 4 prenajate byty a zit iba z najmu a nemusis pracovat.
Cyklista, priateľka je mladučká, predpokladám že ju kým ste spolu nezačali žiť spolu živili rodičia,,,,Keď začala pracovať, výplatu mala sama pre seba na míňanie - žiadne musím zaplatiť nájom, hypotéku....výplatu mohla minúť samu pre seba a ak aj niečo musela zaplatiť tak to boli menšie výdavky ako napr.telefón.....Ja som sa tiež naučila sporiť až okolo tridsiatky...Ber to tak že doteraz mala celú výplatu sama na seba, teraz má min.o 350 Eur menej....je mladá, naučí sa....a že si občas požičia od teba nerieš, tým sa učí ....ale nech ti ich aj vráti pri výplate...určite budete chcieť ísť v lete na dovolenku, v budúcnosti svadba, môže odísť telka, pračka....jednoducho sa s ňou dohodni že potrebujete mať našetrenú nejakú rezervu(najlepšie sporiaci účet- ten v čobke je fajn - je zadara a výpovedná doba na výber bez poplatku je 7 dní), tak sa dohodnite či každý si bude robiť rezervu sám alebo spolu..ideálne vo vašom prípade by bolo ak by ste mali jeden sporiaci účet(jeden by bol majiteľ, druhý disponent - aby ste mohli obaja vyberať) a tam by ste si v deň výplaty zadali trvalý príkaz na šetrenie povedzme 50,- eur každý....obaja tak máte kontrolu nad sporením, koľko tam obaja prispejete ako aj koľko vyberiete....v lete za to môžete ísť na dovolenku alebo si takto šetrite na svadbu....a dohodnite sa že do dovolenky alebo svadby odtiaľ nebudete vyberať, ak by potrebovala požičať, nech si požičia od teba, v deň výplaty ti to vráti....sama zistí že bude míňať len toľko koľko jej zostane na účte, tým že tam bude o 50 menej, ich jednoducho nemôže minúť(preto je najlepší ten trvalý príkaz v deň výplaty- jednoducho na míňanie má menej.....ak si zvykne že dokáže "výsť" s peniazmi bez tej ušetrenej 50-tky, časom to môžete navýšiť na viac.....
Hej, cyklista, môžeš byť rád, že nemáš mňa. To ja dávam mesačne viac jak 200 € len na dlhy a nie a nie vyjsť s peniazmi, nech som kdekoľvek. Ani by som sa taká zadĺžená nezavesila na krk žiadnemu chlapovi a čím viac sa snažím to splatiť, tým je to horšie. Tak buď rád, že máš takú ženu, akú máš :)
To, ze nevie hospodarit, je dneus u zien hadam uz spolocenska norma. Zeny do 35 rokov su dnes postihnute tzv. jednostrannou emancipaciou. T.j. vedia tazit z jej pozitiv, ale nechcu prijat negativa. Tie negativa v klude prenechavaju muzom, lebo tam uz ich emancipacia nesiaha, tam sa zrazu stavaju chudak zenami.
Ozaj mozes byt velmi rad, ze plati aspon tu polovicku. To si gratuluj.
Ucit ju nemozes nic, pokial ona sama nebude mat volu, nebude chiet.
Ked bude chciet, je niekolko metod, ako sa da pomoct. Ale to uz je na inu a dlhsiu debatu. Skus je presvedcit, ze ked sa jej nechce, budes jej to manazovat ty a uspori. Ale to asi nebude chciet. Alebo ju nejak do toho vtiahni trebars recami o tom, ze treba byt zodpovedny a ak ma teraz problem, co sa stane, ak bude dieta/deti - to bude mat duplom problemy.
Moje univerzalne aplikovatelne rady su:
1/ nebyt zavisly na prijme, udeluj si svoj "prijem" sam, pod hodnotou svojho prijmu tak, aby si tvoril prebytok. Jednoducho, sam sebe vyplat vyplatu, mensiu ako dostavas v praci a vyplacaj si ju z uspor vzdy v ten isty den. Trebars prvy den v mesiaci. Nie si tak zavisly na pohybe vyplaty a vzdy mozes pocitat s tou istou sumou.
2/ ved si uctovnictvo, aby si mal prehlad a rob si mesacny rozocet, ktory denne kogiruj podla vydavkov,
3/ vytvaraj si z useterneho rozervy na vydavky, ktore nie su typicke mesacne vydaje a pouzivaj to nutne platby mimo rozpoctu
4/ odmenuj sa urcitym percentom z ustreneho, aby si bol motivovany
5/ vytvaraj si rezervu napr. do 3 nasobku mesacnych vydavkov /priemernych/, ktoru drz na beznom ucte.
6/ Dalsiu rezervu napr. 6-12 mesacnu, ktoru drz na terminovanom vklade, alebo sporiacom ucte. Bude pokryvat napr. stratu zamestnania.
7/ vytvor si potom zachrannu rezervu 24-36 mesacnu, ako zachranny balik /dlhodoby vypadok prijmu, smrt v rodine a ine nepredvidatelne priciny/. Tu mozes drzat trebars na stavebku, ci v nejakom dlhodobejsom produkte. Najlepsie vsak, ak je tam slusna likvidita, minimalne do 1-6 mesiacov.
8/ niekto moze namienut, ze niektore rezervy nemusia byt a da sa to poistit. Ano, ale poistka, kym sa vyplati, je to len stavka na neistotu. Poistne nemusi byt plnene. Co sa oplati poistit je poistenie zodpovednosti za skodu z majetku a hruba stavba. To, kde su lacne poistky, ktore kryju nasledky s ktorymi by ste si nevedli poradit, nie prkotiny.
Ked toto budete mat, potom spekulujte nad zabezpecenim v starobe, financnou nezavislostou, ci inymi zelaniami. So zachrannymi vankusmi, ktore si mozete vytvorit, sa vam lepsie dycha a clovek neni tak viazany a aj v pripade vaznych problemov sa z nich viete lahsie dostat.
Jaja veď to chcem práve docieliť, tvorba rezervy, myslenie na budúcnosť.Proste zodpovedne do života. Tak ako si pretvára ona mňa tak aj ju chcem trochu zmeniť.
Ja mám ešte 390 splátku hypo, tým sa dostávam približne na polovicu svojho príjmu keď dám aj 350 na domácnosť. Free time váčšinou platím ja, ona občas nejaké kino, kávu nič viac. 700 čo je na domácnosť je naschvál v cashi, aby sme videli kam to ide.Nákup robíme raz do týždňa spoločne.Myslím, že sme taká obyčajná stredná trieda, nechýbajú nám peniaze, len proste chcem, aby trocha myslela aj na budúcnosť, neočakávané výdaje, udalosti to jej ešte trocha chýba ja som taký nebol v jej veku, vždy mi rodičia hovorili, prikrývaj sa takou perinou na akú máš a vždy niečo ušetri.
Piste si vsetky vydavky. Piste si kazdy blok od kazeho nakupu, inkaso, vydavky na lieky, neplanovane vydavky, proste na vsetko, a kto co a z akych penazi platil. Je to jednoduche. Ja to robim v exceli uz roky, lebo manzel tiez nevedel hospodarit a mnohokrat kupil bez predchadzajucej dohody nejaku vec, ktora nam/mu nebola az tak treba, proste mal nahly popud. Inac velke nakupy robime spolocne, aj oblecenie zvykneme kupovat spolu. Naozaj to pomaha, ked clovek ma pred sebou, za co soli peniaze. Casom sa z toho stane rutina a funguje to bez hadok a vycitiek a aspon ubidite, ako rokmi stupaju/klesaju ceny tych istych produktov.