Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nevie hospodáriť

Príspevok v téme: Nevie hospodáriť
cyklista26

Chcem poradiť ako mám ísť na priateľku keď jej chcem dohovoriť, aby lepšie teda zodpovednejšie hospodárila s financiami.Bývame spolu,je dva roky po vysokej zamestnaná a už sa asi 5 krát stalo,že tesne pred výplatou prišla, že či jej nepožičiam 50ku na bus a tak.Obaja dávame na domácnosť mesačne 350 a z toho sa platí nájom, jedlo a bežný chod domácnosti.Zarába okolo 850 v čistom a nevie proste s tým vísť.Mám ju strašne rád a záleží mi na nej, len toto pozorujem ako problém.Každý má nedostatky aj ja, za rok a pol ma celkom prerobila z bordelára na to, že už trafím kôš na prádlo a umyjem tie šálky po káve, len mám pocit, že aj keď bude zarábať 1000,1500vždy to rozfláka, netvrdím, že z toho platu má ušetriť polku, ale dá sa z toho podla mna fungovať, nežijeme v Ba ani Ke kde sú náklady vyššie, je to väčšie krajske mesto.

Jaja15

Je otázne kde tie peniaze minie....Máte na chod domácnosti spolu 700 eur - to sa mi zdá len tak-tak, takže je otázka či prispieva naviac aj do domácnosti a koľko....teda u nás je nájom cca 200,- + 25,- elektrika, nákupy (strava + drogéria) - týždenne 100,- t.j.400-450,- eur mesačne(podľa počtu dní)....takže to je cca tých 700. eur - to som nezarátala poistku domácnosti, občas obed z reštiky, občas väčší nákup potravín(napr.mäso do mrazáku) , niečo do domácnosti(nová záclona, utierky....)...kto nakupuje potraviny? to je najväčšia položka...ak by nedávala naviac na domácnosť, ostane jej 500,- eur - záleží znovu či si z tej sumy niečo aj odkladá, koľko si platí poistku, benzín prípadne cestovné do práce, kaderníčka, kozmetička, občas niečo na seba....kto robieva všetky nákupy? a je to len z peňazí na domácnosť? u mňa sú mesiace keď tiež "nevýdem " (urobím napr.väčší nákup - veľké balenia gelu na pranie, sprchové mydlá...ale sú mesiace keď dokážem ušetriť aj 100 eur...priateľka je mladá, časom sa naučí hospodáriť , skús ju motivovať....nech si dá trvalý príkaz po nabehnutí výplaty, aby jej odchádzalo niečo na sporiaci účet....kto platí dovolenky? budete sa chcieť zobrať, mať dieťa - treba mať vytvorenú rezervu...alebo si vytvorte spoločný sporiaci účet(napr.v čsob ho máte zadara) a každý tam prispievajte trvalým príkazom mesačne napr. 50,- Eur - dovolenka, na nečakané výdaje napr.nová pračka, telka, v budúcnosti svadba....

Domka24

Tak mladí ľudia veľmi nie sú navyknutí šetriť ale treba si napríklad porobiť obálky a že viac neminiete ako je v obálke na týždeň. Skúste :-)

0vecka

ak ti toho padika vrati tak to nevidim ako problem... ine by bolo kebyze to ma stupajucu tendenciu a na domacnost ti prispieva takze imho je to ok...

ja 908

Pokiaľ si nebude zapisovať všetky výdavky pár mesiacov za sebou, tak sama nebude vedieť, kde jej peniaze končia a ty to nemáš ako zistiť. Ženy sú v tom, že o strechu nad hlavou a veci s tým súvisiace sa má postarať partner a to čo majú oni je pre ich spotrebu, dokážu to minúť do mínusu.

cyklista26

S tým fifty-fifty prispievaním prišla sama keď sa ku mne nasťahovala, neni žiadna zlatokopka to viem, len proste nechápem, že si to nevie zmenežovať.Pre mňa to neni problém je tie peniaze dať nechcem ani vracať len že si to nevie naplánovať to ma trocha škrie.

Prezyvka055

No myslim ze vacsina zien ( nie je to vsak nutne pravidlo) ma tendenciu kupovat nejake veci aj ked im ich netreba, takze prakticky rozflakaju peniaze. :)

ja 908

Kámo, buď rád, že ti aspoň prispieva, presnou polovičkou, dnes je to vzácnosť, všeobecne ženy nevedia hospodáriť.