Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nevie hospodáriť

Príspevok v téme: Nevie hospodáriť
cyklista26

Chcem poradiť ako mám ísť na priateľku keď jej chcem dohovoriť, aby lepšie teda zodpovednejšie hospodárila s financiami.Bývame spolu,je dva roky po vysokej zamestnaná a už sa asi 5 krát stalo,že tesne pred výplatou prišla, že či jej nepožičiam 50ku na bus a tak.Obaja dávame na domácnosť mesačne 350 a z toho sa platí nájom, jedlo a bežný chod domácnosti.Zarába okolo 850 v čistom a nevie proste s tým vísť.Mám ju strašne rád a záleží mi na nej, len toto pozorujem ako problém.Každý má nedostatky aj ja, za rok a pol ma celkom prerobila z bordelára na to, že už trafím kôš na prádlo a umyjem tie šálky po káve, len mám pocit, že aj keď bude zarábať 1000,1500vždy to rozfláka, netvrdím, že z toho platu má ušetriť polku, ale dá sa z toho podla mna fungovať, nežijeme v Ba ani Ke kde sú náklady vyššie, je to väčšie krajske mesto.

cyklista26

Jaja čo príspevok to trefa, áno pracuje na centrále (dress code nepustí), ja som odtiaľ keď nastúpila odišiel, vedenie to netoleruje. Rozbíjajú pracovne aj manželstvá ak sa tam vyskytli.
V horizonte dvoch rokov chceme spáchať dieťa, už sme to preberali a máme v tom jasno. Nechceme dopadnúť ako niektoré zúfalé kolegyne čo to odkladali donekonečna a potom to zrazu nešlo, alebo sa museli snažiť dlhú dobu. To prostredie, stres, tlak, poznačí každú ženu. Keď budem tridsiatnik, chceme to spolu vypiplať a keď dieťa odrastie tak ešte v aktívnom veku sa vrátiť ku koníčkom. Tak sme to videli vo svojich rodinách, taký sme mali vzor a fungovalo to. Preto som chcel, aby sme žili, fungovali dennodenne spolu, možno práve pre takéto situácie. Vidím, že ju to trápi, my sme obaja takí tvrdohlavci niekedy ale teraz urobím prvý krok ja. Už som viacmenej rozhodnutý, chcem ju usmiatu, spokojnú, potrebujem jej energiu.
Viem ako to chodí s odmeňovaním v spomínanej inštitúcii tak jej navrhnem, že po zvýšení platu isté percento začne tvoriť svoju rezervu. Ja už teraz tvorím našu spoločnú a tá jej, keď sa premení na našu tiež spoločnú bude len bonus.
Možno chcem všetko ideálne, ale čakať donekonečna na dieťa, posuntie vzťahu tiež nemienim.Videl som v okolí kopec prípadov, že ak to dlhší čas k ničomu nevedie (svadba, dieťa) skončí to rozchodom. Niekedy premýšlam, že ako fungujú ostatní ludia, tie nepripravené vzťahy, slobodné matky, viem je to moj chlebík vytvárať systém, spravovať ho, ale to už je o inom.

Messje

Ok...ja sa vzdavam.
Ovecka ty si v cudzine.Ja tiez.Aj tu ludia jedia a davaju na bus ci benzin...ci uz jedlo.Ale 500 eur neminu.
Ked chcu ist na dovolenku a su sviatky...tu ludia odkladaju.Nikde sa nesafari tak s peniazmi ako na Slovensku.A pritom su tam almuzny proti tomu ako sa zije inde.Inde ale ludia majú nielen handry v skrini.Tu zo 100 si 90 odklada.A pritom si mozu viac dovolit.

Jaja15

Nuž keď na seba dbá, tak tých 500 minie v pohode(kozmetička 40eur, kaderníčka 30, nejaké cvičenie 30éčiek - to je 100-ka minutá a kúpené nič....ale mali by si to vysvetliť, nemal by jej vyčítať koľko na seba minie-sú to stále jej peniaze a nie sú zobratí....preto som navrhla aby si založili spoločný sporiaci účet kde bude každý odkladať rovnakú čiastku - budú to spoločné peniaze ktoré spolu aj minú či už svadba alebo dovolenka... a ak by sa rozišli - rozdelia sa na polovicu...ja tej kočke rozumiem - nie sú manželia a o výdavky sa delia, preto sa jej nepáči že jej vyčíta č si za svoje prachy kúpi...Ale rozumiem aj jemu - je zodpovednejší a vyzretejší, takže keďže on šetrí, očakáva to aj od nej....Teraz ma zopár z vás asi "ukameňuje" tiež som do nejakej 30-tky neušetrila nič, nemala som potrebu odkladať....Až po 30-tke som si začala odkladať, teraz mám domácnosť, peňazí nemáme nazvyš, ale aj z menej peňazí dokážem ušetriť....

0vecka

Messje 500 zase neni az tak vela.. netusim kolko miniem ja ale moze byt ze tych 500 padne .... si predstav z eide kazdy den na obed to mas hned 2 stofky... kupy si nejaku handru za 100 mozno nejaku kozmetiku to ma hned 100 a bohvie kolko ten bus stoji tych 500 sa tam naskrabe

JeToVtak

Messje - bývajú aj prešpekulovanejšie prípady, muž platí pôžičku a priateľka platí ostatné náklady, keď sa rozídu, muž má byt a priateľka veľké H*. Zobratí nie sú, budúcnosť spolu neplánujú, ona zarába menej ALE podieľa sa rovným dielom na nákladoch, so zvyškom si môže robiť čo chce. Sú to jej peniaze. Naviac si myslím, že na dnešnú dobu, keď sa žena sa podieľa rovným dielom na nákladoch tak je to pomerne vzácne. Váž si to a nestaraj sa čo ona spraví zo svojimi peniazmi. 500ka nie je veľa ak z toho dá niečo na dochádzanie, mobil, obedy v práci ... koľko je dnes párov, kde muž zabezpečil a aj platí väčšinu nákladov, a pritom platy na rovnakých pozíciách(muž/žena) sú dnes rovnaké.

Messje

U mna maju takyto chlapi velke plus.Byvaju spolu,riesia buducnost...kym ona mina na handry a na seba,on si potichucku splaca svoj byt.Kym ina tie handry uz mozno o pol roka neoblecie,on bude mat peniaze v nehnutelnosti.
Pokial partnery planuju spolu zit,pri jej ate by som povedala...budem ti platit polovicu na hypoteku a but moze byt spolocny.Jasne ze sa tu kopa ohradi,ze hypo by mal platit on...co ak sa rozidu...ked ziju spolu dlhšie. ..preco vidiet buducnost negativne?Tak sa rozidme hned lebo aj tak sa "mozno" rozideme neskor.
Chlap je tu na koni.Sice mu je neprijemne jej to ako dospelej vysvetlovat...ale ma svoj byt a ona svoje...nic dolezite.
Ked to nahodou krachne. ..zase si najde niekoho s bytom. :-)
Tie zeny su len raz sikovne :-D

0vecka

Jaja15 akoze je Pravda ze je to jeho byt tak hypo si ma platit sam tiez su to jej peniaze tych 250 EUR ak je to naozaj len 250 tiez neberiem tragicky ale vzhladom na to ze si planuju buducnost tak je uplne prirodzene ze si to predstavuje tak ze ona aj nieco usetri ... ked bude na materskej tak je naivne si predstavit ze zrazu spusti zo vsetkych narokov... akoze je to jej vec ale jeho normalna obava ci je to vhodna partnerka

Jaja15

Veci si treba vyriešiť, vydebatovať.....v bankách nechodia rovnako oblečený a ak robí niekde na centrále - tak tam treba aj kostímčeky....Mne by sa tiež nepáčilo keby mi partner vytýkal kde míňam svoje peniaze(na domácnosť riadne prispieva)...Je to o rozhovore a dohovore medzi nimi dvomi....Partnerka to zrejme berie tak, že byt nie je jej, ale partnera, tak nejakú pokazenú chladničku, pračku....bude riešiť on....formou vyčítania sa nič nezmení, ja už som v debate dávnejšie spomýnala, že sa treba porozprávať o budúcnosti ako s predstavujú financovanie domácnosti po svadbe a keď prídu deti....mali by si založiť sporiaci účet kde bude každý prispievať rovnakou čiastkou - odtiaľ sa bude financovať napr.dovolenka, svadba....obaja by mali možnosť vyberať odtiaľ peniaze ale aj kontrolu nad účtom....požičané peniaze ak ich partner nechce prijať, nech ich vloží na ten sporiaci účet....

Messje

Presne ovecka
A to on plati este hypoteku.On musi vyjst s peniazmi.Ona nie.
A ked jej pekne povie,ona sa ofuci a on ľutuje ze nieco povedal.