Mám 38 rokov a mám manžela na invalidnom vozíku už cez 10 rokov. Manželia sme 14 rokov. Od začiatku som pri ňom stála, starala sa o neho, vzdala sa práce a koníčkov, aby som mohla byť pri ňom. Vždy si rád vypil, ale posledné roky je to neúnosné. Keď príde opitý domov, že si vyjde s kamarátmi, vždy sa hádame, lebo mi vyčíta, aká som nedostatočná a nadáva mi. Hádže po mne veci a pod a už mám toho akurát dosť. Lenže problém nie je iba keď je opitý, ale aj za triezva. Absolútne sa o mňa nezaujíma, vyvoláva hádky, nič sa mu nepáči. No a môj problém je v tom, že keď som vyhlásila, že sa chcem rozviesť, všetci z môjho okolia ma začali odcudzovať, že veď ma potrebuje, sám sa nezaobíde a tak. Tak sa pýtam, či je človek, ktorý má za partnera invalida, prinútený zotrvať v zväzku aj napriek tomu, že to nefunguje?
je "hriech" rozísť sa s invalidom?
Ako to dopadlo? Ako je na tom vas vztah?
No čo ako žiješ zakladateľka témy????
Pre Veroniku
www.zdravie.sk
Veronika, tvoj muž je jeden nevďačný xxx. Ja na tvojom mieste by som sa s nim rozviedla okamžite a nečítala by som tu tie bláboly typu Chretienne. Málokto z diskutujúcich na tomto fóre vie pochopiť, čo to je za život s takým bremenom. Rob, ako ty sama cítiš a nepremrhaj svoje mladé roky, život máme len jeden ! Amen
Máte právo na pokojný život, no s ním toto neviete dosiahnuť a len sa trápite. Nenechajte sa citovo vydierať jeho krčmovými kamarátmi. Váš muž očividne zneužíva situáciu invalida a zároveň pokračuje v nerestiach spred manželstva. Jednoducho ak vám to vadí a prekonzultovali ste to s ním a žiadna zmena nenastala, tak je len na vás ako sa zariadite. Bežne ženy utekajú od opilcov, grobiánov. Neberte stále ohľad na invaliditu - postihnutie. Ja by som sa s ním rozišla. Nech si platí opatrovateľku, ked vás nechce rešpektovať. Každý človek po nejakom vážnom úraze prehodnotí život, no vy nie ste jeho otrokom. Kebz mal rozum, pracoval by na zlepšovaní svojho zdravia.
Už si to povedala kňazovi? Čo on ma to????
Súhlasím s tebou chretienne!!!!
Je to hriech. Medzi manželstvom pred Bohom a manželstvom na úrade je zásadný rozdiel, ktorý si zdá sa mnohí neuvedomujete. Pri cirkevnom sobáši manželia sľubujú Bohu, že sa budú milovať a ctiť a budú si verní až do smrti. To potvrdzujú prísahou tomu, kto ich stvoril. Toto nemožno len tak ľahko zrušiť. Boh berie manželský sľub vážne, pretože podľa jeho plánu manželská láska má napodobňovať tú božiu. A Boh nás nikdy neprestane milovať, aj keď sa mu otočíme chrbtom, budeme ho urážať či dokonca nenávidieť, božia láska k nám je stále rovnako intenzívna a verná. A aj láska manželov má byť verná - v šťastí či nešťastí, zdraví či chorobe. Ani nevera manžela nie je dôvod či ospravedlnenie na rozchod. Kto teda chce uzavrieť manželstvo v kostole, mal by si byť dobre vedomý toho, čo to obnáša. Je to hrdinská obetavá láska, pre ktorú sa rozhoduje a ktorá veľa vyžaduje. Láska na spôsob božej lásky. Čo Boh spojil, to nech človek nerozlučuje. Toto odznieva pri obrade a za tým si Boh stojí. Môžeme si to pred sebou ospravedlňovať, zľahčovať, ale postoj Boha na túto otázku nezmeníme. Ježiš hovorí: každý, kto prepustí manželku a vezme si inú, cudzoloží. A kto si vezme prepustenú, cudzoloží. Ak sa teda cirkevne zosobášení civilne rozvedú, v božích očiach ostávajú stále manželmi.
Nie je ľahké žiť s človekom, ktorý ubližuje, je agresívny, protivný, nevďačný, ale treba sa pýtať Boha, ako by som sa mala v takej situácii zachovať, aby sa Mu to páčilo, čo odomňa Boh očakáva, že budem robiť. Utečiem a nájdem si iného muža? Nemám skôr napodobňovať Ježiša v láske? Ježiš bol tým, ktorý nás miloval, aj keď ho mučili. Nenávideli ho na smrť a On sa nechal na smrť odsúdiť, prijal kríž, nechal sa naň pribiť a hodiny na ňom zomieral v hrozných mukách. Všetko trpezlivo znášal a toto obetoval Otcovi za našu spásu, lebo inak by sme skončili zatratení v pekle.
Zdajú sa vám tieto reči fanatické? Tak potom neviete o viere v Boha a skutočnom kresťanstve veľa.
Civilné manželstvo je ľudská ustanovizeň, nie božia ako manželstvo cirkevné. Dvaja prídu pred úradníka, sľúbia si lásku a vernosť - kým im to tak bude vyhovovať. Ak si prestanú vyhovovať, tak prídu opäť pred úradníka a rozvedú sa. Je to spoločenská ľudská dohoda, Boh tam nie je prítomný. Je jednoduchšie zrušiť sľub daný človeku, ako sa však dá zrušiť sľub a prísaha daná Bohu? Je tu už spomínaná možnosť odluky, ale manželstvo pritom stále trvá. A potom už len anulácia manželstva, čiže vyhlásenie, že cirkevné manželstvo v skutočnosti nebolo uzavreté, lebo neboli naplnené podmienky potrebné na jeho platné uzavretie.
No čo nechýba ti manžel? A chodíš do kostola stále?
Aj invalidi môžu pomerne plnohodnotne žiť keď si to tak zariadia. Môže mať nejakú prácu kde nemusí moc chodiť, napr. na počítači. Môže mať záľuby, chodiť do spoločnosti, tým samozrejme nemyslím krčmu. Ak to nezvládal, mal chodiť k psychológovi, ale on sa snažiť nechcel, pre neho bolo najľahšie vybíjať si zlosť na najbližších a hlavne na tebe. Obetovala si sa pre neho už dosť, ak on na sebe odmieta makať, nerob mu slúžku a fackovacieho panáka.