Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

je "hriech" rozísť sa s invalidom?

Príspevok v téme: je "hriech" rozísť sa s invalidom?
veronika997

Mám 38 rokov a mám manžela na invalidnom vozíku už cez 10 rokov. Manželia sme 14 rokov. Od začiatku som pri ňom stála, starala sa o neho, vzdala sa práce a koníčkov, aby som mohla byť pri ňom. Vždy si rád vypil, ale posledné roky je to neúnosné. Keď príde opitý domov, že si vyjde s kamarátmi, vždy sa hádame, lebo mi vyčíta, aká som nedostatočná a nadáva mi. Hádže po mne veci a pod a už mám toho akurát dosť. Lenže problém nie je iba keď je opitý, ale aj za triezva. Absolútne sa o mňa nezaujíma, vyvoláva hádky, nič sa mu nepáči. No a môj problém je v tom, že keď som vyhlásila, že sa chcem rozviesť, všetci z môjho okolia ma začali odcudzovať, že veď ma potrebuje, sám sa nezaobíde a tak. Tak sa pýtam, či je človek, ktorý má za partnera invalida, prinútený zotrvať v zväzku aj napriek tomu, že to nefunguje?

neviem111111

moj nazor je...- sibe ti uplne? ved s nim ostala v dobrom aj zlom!! ten clovek je agresivny alkoholik, on je ten, co si ten zvazok nevazi, nie ona

moj nazor je...

Zakladatelka temy a nahodou ste si pri sobasi neslubovali ze zostanete spolu do konca zivota a chorobe, v stasti, nestasti?! Preco si si ho teda zobrala? A vyries si to a knazom na spovedi, daj si poradit, vysvetli situaciu... A ty budes chodit do kostola?

veronika997

ak tu chce niekto riešiť, kde bolo manželstvo uzavreté, tak v kostole, ale tiež si myslím, že je to absolútne jedno, ak dvaja ľudia nevedia nájsť spoločnú reč. A ten hriech je preto v úvodzovkách, lebo som to myslela obrazne, keďže keď som dala najavo, že sa chcem rozviesť, všetci sa na mňa pozerali, ako by som páchala nejaké zlo.
A dnes som sa pokúsila opäť s ním nadviazať nejaký kontakt, a dať mu najavo, že je tu posledná šanca. No namiesto toho, aby sa snažil nájsť riešenie alebo si priznal, že urobil chyby, navrhol ďalší z množstva výletov, ktoré sme už absolvovali a nikdy nám v ničom nepomohli. Nevravím, že ja som úplne bezchybná, ale stratila som pri ňom 10 rokov života a zbytočne, zostarla asi tak o 40 a deti nemali detstvo, aké by si zaslúžili, keďže ich vždy v niečom napomínal. Tak som sa rozhodla, že zvolám jeho rodinu a pokúsim sa nájsť nejaké riešenie, či by si ho niekto zobral k sebe a ak nie, tak zrejme padá do úvahy len nejaká opatrovateľka. A ďakujem vám pekne za povzbudzujúce slová :)

bagration

"Povolená je maxímálne odluka - samostatné bývanie."
tak trochu si si poplietol storocie.. uz nezijeme v 15. storoci. Ak zenu muz psychicky tyra, napada, neustale kritizuje atd, tak ma absolutne pravo na rozvod. A v tomto pripade by to nemal byt najmensi problem, kedze manzelstvo vobec nefunguje. To akoze maju byt v "odluke"??? A kvoli nemu sa uz nikdy nesmie znova vydat? Najst si niekoho lepsieho? Len z trucu sa od neho "odlucit"??? Po tomto som este viac za odluku cirkvi od statu.

ďžZ

Áno, dá sa uzavrieť aj na úrade, aj keď zrejme zadávateľke šlo skôr o pohľad okolia. Môže sa pokúsiť o nápravu a to tým, že mu bude menej slúžiť, nech si pánko uvedomí, koľko veľa(kariéru, ...) a koľko veľa mu toleruje(domov nič dlhodobo neprinesie, neživý rodinu, ) pre neho obetovala a ak sa nespamätá, tak zobrať deti a kopnúť ho do zadnej časti tela. Čo iné sa dá robiť s alkoholikom?

ďžZ

Ale no tak páni, zadávateľka sa pýtala, či je rozvod hriech a ak bolo manželstvo právoplatne uzavreté, tak odpoveď je jediná - áno, je to hriech. Bodka.
Čo sa týka mňa, čo by som robil, hmmm, ja by som sa s ním nehádal, našiel by som si prácu a postupne rozväzoval svoje životy, vrátane financií, práce, atď. keď sa ti nepáči nakúp, navar, umy sa sám!