Mám 38 rokov a mám manžela na invalidnom vozíku už cez 10 rokov. Manželia sme 14 rokov. Od začiatku som pri ňom stála, starala sa o neho, vzdala sa práce a koníčkov, aby som mohla byť pri ňom. Vždy si rád vypil, ale posledné roky je to neúnosné. Keď príde opitý domov, že si vyjde s kamarátmi, vždy sa hádame, lebo mi vyčíta, aká som nedostatočná a nadáva mi. Hádže po mne veci a pod a už mám toho akurát dosť. Lenže problém nie je iba keď je opitý, ale aj za triezva. Absolútne sa o mňa nezaujíma, vyvoláva hádky, nič sa mu nepáči. No a môj problém je v tom, že keď som vyhlásila, že sa chcem rozviesť, všetci z môjho okolia ma začali odcudzovať, že veď ma potrebuje, sám sa nezaobíde a tak. Tak sa pýtam, či je človek, ktorý má za partnera invalida, prinútený zotrvať v zväzku aj napriek tomu, že to nefunguje?
je "hriech" rozísť sa s invalidom?
mp, vidno ze si este asi neprisiel do kontaktu s vela alkohlikmi. zavislost od alkoholu /a rovnako aj drog a pod/ je len slabost cloveka sameho a moze si za to sam. zena ho pit nenutila. sam si to vybral, sam zacal. je dospely a svojpravny, jeho zena za toto nie je zodpovedna. preco by to ze je invalid nemala zvladnut ona? mne pripada, ze s tym vobec nema proble,, stara sa o neho a stala pri nom. skor si myslim, ze sa s tym ze skoncil na vozicku nedokazal zmierit on. koniec koncov, nebol by prvy a ani posledny.
neviem111111 - človek sa ako alkoholik nenarodí! Čiže buď túto jeho predispozíciu spustí celkové okolie, spoločnosť ktorá ho obklopuje alebo samotný partner!
Ako som napísal, za rozpad vzťahu môžu vždy obaja a ak predtým nepil a teraz pije, tak pravdepodobne jeho partnerka niečo nezvládla...žeby jeho slabosť a to, že sa nevie sám vyrovnať s tým, že je invalid??? No jasné, že toto...a to stačilo tak málo
mesacny princ, za problemy vo vztahu ano, ale za to, ze je niekto alkoholik, si moze vzdy len ten clovek sam.
Odpoveď na tvoju otázku: Každý rozvod je hriechom. Na tvojom mieste by som to asi riešil nejakou psychologickou manželskou poradňou.
preco pije? lebo je to zrejme slaboch, kt. nezvladol fakt, ze ostal na vozicku a potom si ozraty svoju frustraciu ventiluje agresivitou na svojej manzelke. pije vela ludi a dovodom naozaj nie su ich starostlivi obetavi partneri. uveodm sa.
Ja?nie.citaj po sebe co pises neviem o tom aby niekto niekomu pred bohom sluboval ivot v utrpeni len preto ze je niekto dobrovolny alkoholik a tyran.a z fanatikom sa o tom bavit nebudem
Zaskocena-ty máš kocovinu? :D
No tak to je sila.nehnevaj sa na mna ale co ty este zvazujes bojis sa osamostatnit?asi ano ked ho nedokazes opustit.nadava ti,ohrozuje ta,ponizuje a ty ho ides lutovat? On si lutost nezasluzi len ta vyuziva a vydiera svojim hendikepom a k tomu ze si s nim 10 rokov vydrzala ta ma vies kde.nezasluzi si aby si sa pre neho obetovala co uz aj jeden den ak je taky aky popisujes.AK DOKAZE PIT DOKAZE SA O SEBA AJ POSTARAT .poznam ludi na vozicku a poviem ti ty ziju inac a snazia sa aj pracovat
A prečo podľa teba pije?! Hä?