dobry den chcem sa opytat co moze sposobovat bolest brucha uz tyzden presne. Ani neviem co som pojedol, ale uz tyzden ma pobolieva brucho, nie v kuse ale tak obcas, ak nieco vypijem alebo zjem, idu mi odtial rozne zvuky, ak si ho pomasirujem tak este viac zvukov z neho vychadza. Nevracal som a mal som v stredu hnacku, potom okej a hnacku som mal aj v piatok. Odvtedy nic, len ma pobolieva brucho a skrka mi v nom. Teraz som si dal Buscopan a citim este aj palenie v krku....Co to moze byt ? Mam ist k lekarovi alebo to prejde do tyzdna ?
Bolest brucha uz tyzden
Budem rada keď sa nám ozveš ako sa máš... :)
To si vážne nebol ty? :) Ten čo to napísal a dobrovoľne sa prihlási pod normálnou prezývkou akou sa tu bežne podpisuje, napíšem dobrý vtip.
Vôbec sa ti nechcem strkať do zadku. Chcem ti pomôcť. Veď si mi aj písal dokonca zo supermarketu čomu som sa tešila že ti záleží na tom, aby ti niekto pomohol. A ja som ti pomohla. Preto ma zaujíma či ti pomohli moje rady, ak ich ovšem dodržuješ. No ale však mne je to jedno... Je to tvoje telo...ak sa ti teda zdá, že sa ti strkám do zadku, čo ani nie je pravda, tak prepáč, nebolo to úmyselné.
Clovek23 ako ti je?
Ako ich upokojiť a zmierniť stres
✷ Veďte si stravovací denník, tak nájdete tzv. spúšťače, ktoré spôsobujú problémy, a môžete sa im potom vedome vyhýbať.
✷ Balzamom sú kyslé mliečne výrobky (kefír, acidofilné mlieko, jogurt) a kyslá kapusta. Baktérie, ktoré sú v nich obsiahnuté, črevá dobre naštartujú.
✷ Odbremeňte ich. Rozdeľte si jedlo s vysokým obsahom cukrov na malé porcie.
✷ Pokúste sa znížiť svoj stres. Pravidelne si berte voľno, doprajte si autogénny tréning, čítanie knihy, prechádzku.
✷ Rozhýbte si peristaltiku! Chôdza, plávanie, joga podporia motoriku čriev.
✷ Termofľaša. Ráno si ju položte na brucho, aby sa vystresované črevá mohli uvoľniť. Pritom počúvajte upokojujúcu hudb
Črevná neuróza
Vyznačuje sa nutkaním na stolicu, nepravidelným vyprázdňovaním a často tiež silnými bolesťami brucha spojenými s kolikou. Výnimočné nie je ani vracanie, nadúvanie alebo napríklad škŕkanie v bruchu.
Syndróm dráždivého čreva
Predstavuje funkčnú poruchu pohybu črevných svalov, ktorú vyvoláva určité jedlo, prejedanie sa, ale aj telesná alebo duševná námaha, vzrušenie a podobne. Je to veľmi nepríjemná záležitosť, lebo nikdy neviete, či práve tento kúsok čokolády, hlt kávy či pagáč zjedený po ceste nevyvolá žblnkanie v črevách, pocit nafúknutia, nadmernú plynatosť či bolesť v bruchu.
Najlepší ochrancovia vášho trávenia
■ brokolica a tekvica hokkaido sú jednotkou v rebríčku najúčinnejších potravín
■ surová kapusta patrí medzi jedinečných ochrancov črevnej flóry
■ cesnak, už pol strúčika denne, pôsobí ako antibiotikum
■ celozrnné cestoviny brzdia vznik rakoviny čriev
■ veľa vody, počas dňa vypite aspoň 11 pohárov tekutín, vaše črevá vám budú vďačné
■ jedno jablko denne znižuje rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni
■ mentol v mätovom oleji upokojí vaše podráždené črevá, uľahčuje odvádzanie vzduchu a redukuje pocit bolesti
Zápcha môže mať rôzne príčiny. Najčastejšou príčinou nie je štrukturálny problém, ale abnormálna funkcia čriev.
Zápcha a jej príčiny:
príliš málo tekutín,
strava chudobná na vlákniny,
zmena v obvyklom spôsobe života alebo v stravovaní, ako napr. cestovanie,
sedavý spôsob života,
stres,
zadržiavanie stolice kvôli zlatej žile,
užívanie príliš veľkého množstva preháňadiel, čo po nejakom čase spôsobuje návyk – výsledkom môžu byť pomalé črevá,
nízka aktivita štítnej žľazy,
neurologické problémy, ako napríklad Parkinsonova choroba alebo skleróza multiplex,
cukrovka,
nežiaduce vedľajšie účinky liekov (hlavne liekov proti bolesti, narkotík, antidepresív, niektorých typov diuretík, zlúčenín železa a hydroxidu hlinitého, ďalej liekov na srdce – antagonistov vápnika)
anorexia, bulímia,
syndróm dráždivého čreva, colitis ulcerosa (vredový zápal hrubého čreva)
tehotenstvo,
rakovina čreva,
v niektorých prípadoch môže zápcha vzniknúť, keď sa oslabia nervové a svalové funkcie čreva.
Vy ste všetci odkiaľ prišli?! Veď sa už nebudem opakovať ale pre tupcov to spravím...na otázku či bol zakladateľ témy na wc za posledných dní, mi odpovedal že nie... Takže aj to treba riešiť a potom budú možno aj vyriešené jeho zdravotné ťažkosti ktoré uviedol nie pri zakladaní témy ale až keď som sa na to opýtala... Takže sa mýlite VY.
Ahoj, ja si teraz dávam trávenie dokopy po Wobenzyme (asi dva týždne som ho užívala bez problémov, potom ďalšie dva napriek podráždenému žalúdku, a tie eznýmy mi celkom rozhasili trávenie). Pomáha mi ryža, kokakola, horké čaje, a najviac MED (stačí lyžička a bolesti načas ustanú). Relatívne dobre strávim zemiaky, biele pečivo, trochu ovocia a zeleniny. Krúti ma z kávy, mlieka, syrov, mastných jedál, alkoholu, pikantných vecí, väčšieho množstva mäsa, surovej zeleniny a ovocia nalačno. Takže možno sa z donútenia vlastným telom naučím zdravšie stravovať.
Potraviny, čo Miruš označila za "zapekacie", sú väčšinou veľmi šetrné k žalúdku, takže by som sa ich nebála. Btw. keď človeka bolí brucho a neje, je logické, že nepotrebuje ani toľko ...ť.
Človeče ja by som bol na tvojom mieste uz davno u lekra v lekarni ti povedia to iste