ahojte, áno, som tehotná. som presne v 8TT. brala som hak, no niekde sa stala chyba. písala som do spoločnosti kde sa lieky vyrábajú, no v letáčiku je že 1z1000žien otehotnie, a ja som jedla z nich. mam 21 rokov, som po maturite a idem na výšku. môj priateľ tiež, no je o rok mladší. sme spolu už 4 roky. bábo sme plánovali, teda- rozprávali sa o budúcnosti. no nečakali sme že to príde už teraz :(
na portrat nechcem ísť kedže som zásadne proti, ale asi o tom budem musie't uvažovať. bojím sa rodičov, ich reakcie. veľmi. moja mama je riaditelka na zakladnej škole. takže si viete predstaviť jej reakciu :( otec workoholik a 3 vysoké školy. asi ma zabijú...
nasporených mám asi 3 000E, z brigád a sviatkov, no viem že mi to stačiť nebude.na nič. :( neviem čo dalej. priatel sa zrútil ešte viac ako ja. naozaj nevieme čo dalej..on sa bude musiet asi vzdat vysky a najst si pracu. a ja tiež zatial. :( a neviem kde budeme byvat, atd atd. mám strašne vela nezodpovedaných otázok. ale myslím že sa všetko dozviem ked to poviem rodičom a oni mi strašne vynadajú a pošlú k priateľovi, pravdepodobne :(
prosím, ak tu je niekto, kto má podobnú skúsenosť, napíšte. alebo niekto, s kým by som si mohla popísať o tom. ďakujem!!!!
21 a tehotná, HAK zlyhala :(
Takto ti poviem. Keď predýchaš ten šok, čo dozaista je, a začneš normálne uvažovať, nebude to až také neprekonateľné. Zober papier a napíš si pozitíva, čo ti tehotenstvo a materstvo prinesie (za predpokladu, že dieťa donosíš), aby si nemyslela na samé negatíva. Napríklad:
1. Nie si zasa taká mladá, máš na to akurát vek.
2. Máš dôkaz, že si plodná (mnohé nie sú).
3. Si tehotná v období, keď je na to žena fyzicky najlepšie pripravená a je vysoký predpoklad, že porodíš zdravé dieťa a budeš sa oň vládať starať. Mnohé, ktoré najprv riešia školu, kariéru, a až keď im biologické hodiny začnú biť jedenástu, zistia, že nemôžu otehotnieť, a keď sa im to konečne podarí, majú veľké problémy donosiť zdravé dieťa.
4. Za tie 2-3 roky s dieťaťom sa nejako pretlčiete a medzičasom možno zmeníš názor na svoje profesijné smerovanie a začneš študovať inú školu, akú si pôvodne chcela, dieťa už bude väčšie a ty to budeš lepšie zvládať.
5. Tvoje dieťa o 20 rokov vyrastie, osamostatní sa, a ty budeš ešte stále mladá, už budeš mať všetko vlastné, byt, peniaze, postavenie, vzdelanie, skúsenosti, svoj svet a môžeš si začať užívať života. Neboj sa toho, všetko ide postupne, krok za krokom.
Atď.
Ono, v skutočnosti ani táto situácia nemusí znamenať krach všetkých tvojich plánov. Rodičia sú síce študovaní a majú isté postavenie, ale keby iba študovali a pracovali, ani ty by si nebola na svete. Takže to musia pochopiť, tým skôr, že si ako zodpovedné dievča užívala HAK a rozhodne si neotehotnela z nedbanlivosti. Podľa toho, čo hovoríš, núdzou netrpia, mama má navyše pedagogické vzdelanie a skúsenosti, takže sa od nich teoreticky dá očakávať aj pomoc. Ak teraz budú kričať, keď uvidia svojho vnúčika alebo vnučku, na 99 % obrátia kartu. Tak isto aj od svokrovcov sa po prvotnom šoku dá očakávať aspoň náznak pomoci, aspoň na začiatku, veď aj oni si tým prešli a vedia, aké je to na začiatku ťažké. Keď dobre počítam, pokojne by si mohla nastúpiť aj na vysokú školu, ešte by si stihla porobiť aj skúšky za zimný semester, porodiť a požiadať o prerušenie. A keď by si si našla každodennú rutinu, dieťa by bolo zdravé, rodina by ti trocha pomohla, zvládla by si to len s krátkym prerušením a za pár rokov budeš mať aj diplom, aj dieťa. Moja spolužiačka stihla počas štúdia porodiť 2 deti a ešte chodila pomedzi to aj do práce.
Neboj sa, dobre si všetko premyslite. Postupne sa nejaké riešenia nájdu, všetko budeš riešiť krok za krokom, hlavne si na tú myšlienku musíš zvyknúť. Dieťa je dar, nie tragédia. Držím palce.
tak s vš sa rozluč, odloz na neurčito... najdi si rychlo nejaku prácu kym este nevidiet ze si tehotna, napriklad v obchode mozes na zadku sediet v pokladni to je bezpečne... nemusis kupovat nove veci, mozno ma niekto z rodiny odlozene, na bazosi kocar, vecicky tiez nemusis znackove kupovat... a je to... pokial si to chces nechať...
ak zvažuješ nad UPT zvažuj rychlo lebo cas sa ti kráti do kedy to mozes podstupiť maš už len nejake 3 tyzdne na rozmyslenie..