Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Spolocne peniaze

Príspevok v téme: Spolocne peniaze
Katkaaaa6

Prosim o nazor- s priatelom sme kupili dom a kedze mame spolocnu hypo,tak mame aj spolocne peniaze.
Priatel ma pokazene auto, do ktoreho sa uz neoplati investovat. Vedela som o tom,ze chce kupit nove. Najskor chcel v hotovosti, potom na leasing. Ma este aj svoje vlastne peniaze, ktore ma ulozene na ucte, z kt.moze vyberat iba niekedy . Co sa ale stalo; vcera vecer prisiel a povedal mi, ze nebol na treningu ako mi tvrdil, ale bol si kupit auto. Vybral z nasich penazi a buduci mesiac tam vrati z tych svojich. Nepovedal mi to,lebo ze by som iste hubovala do neho. Ale mne sa nepaci,ze ma vlastne oklamal ; hoci na druhej strane son rada;ze to kupi zo svojich a nemusime brat leasing
Co si o tom myslite?
Vdaka

Kristýna1

Nuž, v Tvojom prípade tu vôbec nejde o spoločné peniaze, ale o partnera. Aj keď máte spoločnú domácnosť, spoločné peniaze, ale mali by ste si ujasniť základné pravidlá hospodárenia s peniazmi. Predpokladám, že auto nestojí toľko, čo nákup na víkend, takže by mal svoj úmysel minimálne ohlásiť. To nie je riešenie, že nepoviem nič, lebo druhá strana by kričala. Keď si to dovolil teraz, dovolí si to aj v budúcnosti a ešte viac.

jojka34

ja spoločné peniaze taktiež neuznávam na základe trpkej osobnej skúsenosti... nieje totiž nič lepšie pre lenivého partnera ktorý nechce robiť aby si našiel niekoho kto zarába a šetrí a ten druhý potom tie peniaze pre.... pre seba... dneska fakt nemôžete nikomu veriť moja kamarátka mala tiež takého manžela ona šikovná baba robila v zahraničí našetrila si krásne peniaze a našla si zadlženého blba (o čom samozrejme nevedela všetko sa dozvedela až ked bolo neskoro) ešte jej aj tajil decko za ktoré dlžil krásnu sumičku na výživnom... proste aj vo vzťahu každý sám za seba... tak je to najistejšie lebo aj ten najbližší vás niekedy tak oserie že neveríte vlastným očiam

ANGEL-DEMON

sevrin ale čo? praveze je lepsie čo sa tyka uveru ked nie su zobratí..
a ze ho k nej nic neviaze? ten papier tiez k nicomu neviaze, kedze rozvody su na beziacom páse, lebo moju známu jej "zákonný" podvádzal kým ona bola v práci, v jej byte, v jej posteli!
Dalsia známa ma muza s ktorym sa nevie rozviest, robi jej problemy, je gambler, povedala mi ze určite ma aj nejake pozicky o ktorych ona nevie, ziju v jej byte... a teraz co? ked on nema nikdy peniaze , je otazne ci tie pozicky platí,... kto to zaplati? ona to bude musiet..
spolocne penaize neuznavam... a este ked taketo veci si robia za chrbtom, ze on zoberie zo spolocnych a jej nepovie o tom... to čo je za prístup?!

Sevrin

Nad niečím "spoločným" by som uvažoval až vtedy, ak by som bol s niekým zosobášený (v mojom prípade so ženou). To je v dnešnej dobe veľmi rozšírený fenomén, že ľudia spolu žijú takto "nadivoko", ale podľa mňa to často nesie viac rizík ako osohu. A to vôbec nie som staromódny, len sa pozerám na to pragmaticky. Často počúvam názory, že "my ten zdrap papiera nepotrebujeme", no keď je to pre niekoho zdrap papiera, tak už vtedy viem, že spoločnú budúcnosť majú neistú. Tu ide o to, že sobáš je dôležité rozhodnutie dvoch ľudí, ktorí sa cítia na to a nesie to aj nejaké záväzky. Nechcem sa tu rozpisovať o svadbe, chcem povedať len to, že je iné, keď zosobášení ľudia zdieľajú spoločný dom, spoločné auto, spoločné peniaze, sú predsa zákonne viazaní, takže obaja cítia skúsi spoluzodpovednosť. Žiješ s priateľom? Kúpili ste si dom, máte hypotéku, spoločné peniaze a už teraz aj spoločné auto? Čo keď motyka vystrelí a on si nájde frajerku? Kedykoľvek môže k nej odísť, k tebe nie je viazaný ničím. A vo vašom prípade pojem "spoločný" je čisto len na dobrovoľnej báze, voči sebe nemáte žiadnu zákonnú povinnosť, či zodpovednosť. Toto píšem na základe jedného prípadu, ktorý sa udial pred pár mesiacmi a ktorého som bol svedkom. Len nedávno sa konečne finančne vysporiadali, najväčší problém bol s predajom domu, keďže tam boli hádky kto do neho investoval viac.

adr1a.

Tak asi ta pozna a vedel, aka by bola tvoja reakcia) Ze nie. A zas sama si napisala, ze on zo svojich nemoze vyberat nonstop. Iba niekedy. Ale ako napisal Jax, nerobi sa to. Mal to najskor s tebou prebrat....
Pozri Katka. Dobre je, ze peniaze vrati do spolocnych zo svojich. Zas budme uprimne, zrejme aj teba bude tym autom obcas vyvazat) ak nemas ty svoje tak urcite.
Ale pre dobre vztahy do buducnosti si to ujasnite uz teraz. Ze ked su peniaze spolocne a tyka sa to vacsich vydavkov (co auto aj je), tak vediet by o tom mali obaja. Aj sa dohodnut. Nemyslim teraz bezny nakup v obchode. Ale ak ide o vacsi obnos penazi. Takze mu tieto spolocne pravidla jasne a strucne vysvetli. A tymto to uzavri

12Katka12

...a tak ako je to napísané v prvej reakcii na tvoju otázku - také niečo ( ohľadne auta) sa nerobí. A nedá mi ešte napísať - ľudia, ako môžete byť takí naivní - brať si ako priatelia hypotéku. Poznalasaom takých dvoch - vzali si pôžičku na auto, kúpili, rozišli sa. No to bolo peklo potom. Skoro si vlasy trhali. Ach jo, komu niet rady, tomu niet pomoci.

12Katka12

Dvíha sa mi adrenalín, len čo počujem slovné spojenie "spoločné peniaze". Keby som si sama tým peklom neprešla, nenapísala by som teraz toto - v žiadnom prípade žiadne spoločné účty ani spoločné peniaze! Pravda, česť výnimkám. Ale párov, ktorí dokážu pekne hospodáriť a majú spoločné peniaze je myslím málo. Ak už, tak spoločný účet, na ktorý každý prispieva nejakou čiastkou podľa jeho príjmov a popri tom svoj osobný účet. Nikdy nikdy nikdy nie jediný spoločný. Pamätaj - ľudia sa časom menia a čo funguje v počiatku, môže neskôr byť dôvodom na rozvod.