Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Dick

zdravý, tak zkus se podívat na ty otázky , jaké jsem tam napsal, já v nich nevidím problém.Pokud je nějaká problematická, napiš která?To nejsou anketní otázky nebo dotazník.

zdravý

To čo nie je známe, o tom nevieme aké to je a nemôžeme posúdiť pravdivosť výrokov o tejto realite. To ale nemá nič spoločné s definíciou pravdy ako logického stavu. Čo ti vadí na neznámej realite?

Tvoj problém je že nemáš presne definované pojmy. Je fuk ako ich definuješ, hoci aj zle, ale treba ich definovať.

Dick

zdravý, realita znamená skutečnost a pravda nebo nepravda se k této skutečnosti vztahují.

To, ale neznamená, že to, že něco ještě není známo, jako skutečnost-realita, že to neexistuje a naopak.Proto píšu, že je těžké mluvit o tom co je realita a co není.A tím pádem co je pravda a co ne.

zdravý

Medze poznania odlišujú známu realitu od neznámej. Nie pravdu od nepravdy. Realita a pravda sú dva odlišne definované pojmy.

zdravý

Keď viac ľudí skúma tú istú stonožku a spočíta rovnaký počet nôh, znamená to že zmysli máme dostatočné presné na zistenie reality. O tejto realite sa môžeme vyjadriť pravdivo alebo nepravdivo.

Realita a pravda sú odlišné pojmy.

programovať viem, a to snáď vie dnes už každý.

Dick

Tak jak mohu vědět co je reality, když smysly nejsou dokonalé?Co, když mně zdání klame.Když budeš doma v pokoji se zataženými závěsy které nepropustí světlo, také nepoznáš jestli se den či noc.Budeš se muset přesvědčit.A co když se někdy nemůžeš přesvědčit.Potom realitu nepoznáš.Protože nemáš smysly vyvinuté tak, že vidíš na konec vesmíru, na dno oceánu atd.

Mě zajímají meze poznání čehokoliv.

Dick

uvedu jednoduchý kolik má stonožka nohou?odpověď může být 100.Bude to správná odpověď.To nebudu vědět do té doby, dokud ji ty nohy nespočítám.Může mít i 0 nohou, pokud ji je někdo odstranil

Je stonožka krásná?Pro mně ne, pro mně je zajímavá, ale je ošklivá.
Je zlatohlávek krásný,Pro mně ano.
Kolik lidí řekne, že je stonožka krásná, asi moc ne.Ale, že má 100 nohou si bude myslet téměř každý a nemusí jích mít 100.

Když se zeptám jestli se dají spočítat vlasy u nějaké ho člověka a to velmi rychle, odpověď bude dají u těch co žádné vlasy nemají, tam je počet 0.

Dick

A co je realita?Díky čemu poznávám realitu, pomocí smyslů a rozumu.Jsou smysly a rozum dokonalé, ne.Tak jednoduše bych to neviděl, to se hodí do programování, nejsi programátor(ka)?Ale já už jsem psal o tom K.Gődelovi a jeho výroku.

Ne na psychiatrii určitě neskončíme.Možná, že ta otázka mohla být položena takto:Existují meze poznání?Ale pak asi každý odpoví ano.