Mám 25 rokov a som HIV+ čo bude dalej?

Príspevok v téme: Mám 25 rokov a som HIV+ čo bude dalej?
uplnezrutena25

ahojte... s nadpisu zrejme viete o com bude moja tema... mala som partnera ktoreho som lubila... navonok mily chalan mala ho rada aj moja rodina... potom som zistila ze ma podvadza... a ja som od neho dostala hiv. Nevie o tom nikto len ja keby to poviem doma nasi by boli strasne nestastny a to nechcem no kazdu chvilu mam pocit ze sa zrutim. Mam 25 rokov v podstate cely zivot este pred sebou no som nevyliecitelne chora a to ma trha zvnutra na kusky.. Viem ze pri tejto diagnoze uz nikdy nebudem mat deti partnera ze keby to poviem v praci tak ma urcite vyhodia ze kazdy ma bude odsudzovat ako nejaku stetku co si zato moze sama... Nevadi mi brat vecer tie tabletky ale to vedomie toho ze nikdy uz nebudem zdrava ze nato nieje zatial liek ma neskutocne ubija... Preto sa chcem spytat ci je tu niekto s mojou diagnozou ako to znasate ako zijete pretoze ja mam pocit ze sa zblaznim :( dakujem

Shayleen

Neviem skade to mas ze hiv pozitivny su nachylnejsi na rakovinove ochorenia tot som nepočula. A co sa tyka deti nemusia od teba dostat hiv pokial beries lieky pravidelne nepijes nefajcis a nedrogujes a su lieky kt sa beru pocas tehotenstva a dieta sa tym nemusi nakazit ja co sa tyka partnera urcite najdes takeho ved aj ja som nasla!

neviem11111

uplnezrutena, tak hadam to na nich nevybafnes pri prvom rande. ked si najdes normalneho slusneho muza, ktory ta bude mat rad, nemyslim si, ze by s tym mal mat problem. vdaka liekom si vies drzat hodnoty virusu na takmer nezistitelnom mnozstve, budes mat normalny plnohodnotny zivot, neopustaj sa.

uplnezrutena25

ach jaj kiez by dali uz do obehu ten liek ktory virus znici uplne... ja sa napriklad velmi bojim mat deti lebo pri tomto viruse som nachylnejsia na rakovinove nadorove ochorenia aj ked lieky su dnes dobre ale nechcem svojim detom neistu buducnost... a co sa tyka partnera...v tomto si poviem priamo... ze kto by chcel pozitivnu partnerku? asi nikto.. normalne dievcata maju problem najst si partnera a nie este to ja.. vidim to realisticky

lolinka

A radím ti ešte nakontaktovať sa na komunitu ľudí s HIV, stretávať sa s nimi, dodá ti to psychickú oporu. Tu už jednu máš, Shayleen ti určite rada všetko vysvetlí a pomôže ti.

lolinka

Chápem, že si sa psychicky úplne zrútila, to by asi každý keby sa toto dozvie. Ale dnes už HIV nie je smrteľná choroba, len chronická. Môžeš žiť rovnako dlho a plnohodnotne ako hocikto iný. Môžeš mať partnera aj deti. Nájsť partnera bude síce asi trochu zložitejšie, môžeš mať buď zdravého, ktorý o tom bude vedieť a nebude mu to vadiť, alebo je aj zoznamka pre HIV+. Len treba používať kondóm. Ak budeš mať zdravého partnera, môžeš otehotnieť aj tak, že on ti dá svoje semeno a ty si ho zavedieš. Ak by bol tiež HIV+, tak je to treba robiť in vitro, umelé oplodnenie, jemu vezmú semeno, vyčistia ho od vírusu a buď ti ho zavedú do maternice, alebo ti rovno vezmú vajíčka a oplodnia ich v skúmavke. Svojmu lekárovi ktorý sa o teba stará v tejto veci musíš povedať, že sa chystáš otehotnieť, budeš brať lieky, ktoré vírus znížia na nezistiteľnú hranicu a teda dieťa sa narodí zdravé. Len ho potom nesmieš dojčiť, lebo aj tak sa dá vírus preniesť. A ja si myslím, že do budúcnosti sa toho vírusu zbavíš úplne, veda ide stále dopredu a už som čítala o tom, že našli liek, ktorý dokáže tento vírus z tela úplne odstrániť, zatiaľ ho testovali na opiciach a boli úspešní. Len kým ho zavedú na trh budú musieť ešte urobiť množstvo všelijakých pokusov, takže skôr ako 10 rokov to asi nebude.

Shayleen

Mne to toez dlho trvalo ale pomaly som to prijala uz ani neviem moja naj kamoska bola pri mne asi ona pomohla bol to bozi trest co ja viem. Nikto z prace ani doma o tom neviem len moj partner. Som rada ze su aspon lieky nato a mozem normalne zit

Shayleen

Ja som mala 28 ked sim sa to dozvedela lieky som vobec nechcela ani o nich pocut potom ma lekarka nahovorila a zacala s terapiou. Po pol roku som bola pod hranicami a odvtedy to aj drzim a mam velmi dobre vysledky. Partner o tom vie tiez prijal to a tento rok alebo nabuduci rok ideme na dieta. Neviem skade beries ze nebudes moct mat deti aj pozitívne môžu mat deti a v praci to v ziadnom pripade nehovor nic im do toho nieje a ani zamestnavatelovi to nemusis oznamovat. Musis brat tie tbl kazdy den v tu istu hodinu a musis posilnovat imunitu teraz mam uz 36 a pozri zijem a nie som chora nic

uplnezrutena25

Shayleen co ti pomohlo aby ti bolo lepsie v tejto situacii v akej sme ? lebo ja sa s tym nejako neviem vyrovnat dakujem :(

neviem11111

dnes uz su lieky na hiv na takej urovni, ze v podstate mozes zit uplne bez priznakov. nevidim najmensi dovod, aby si to mala vesat na nos niekomu v praci. a partnera tiez mozes mat, staci pouzivat ochranu a idealne ked aj on bude na liekoch. a dnes sa uz da riesit aj tehotenstvo. aidsinfo.nih.gov

nezrucaj sa. stalo sa, uz to nezmenis, tvoja chyba to nie je, musis to prijat, ine ti neostava. skus hladat sposoby a moznosti, a nie len sa opustat, ze uz sa nic neda.