Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.
Studium Vš nebo raději řemeslo?
malapehana:Vysoká škola opravdu nemusí každému v životě pomoci a dokonce si dokážu představit i člověka, kterého její absolvování-studium může duševně vyčerpat.Ale jinak je studium absolutně nezbytné pro mnohé profese, jaké to si každý už domyslí.Mnoho lidí studium fascinuje-asi spíše u oboru, který bude i jejich zájmem a možná i smyslem života.I když smysl života bych hledal i v jiných věcech.A nepomůže tomu , kdo se tam moc nenaučí-špatná škola, špatný student.
moncisko:Zase záleží na tom jak, budou dobří řemeslníci a o jaké řemeslo půjde.Je třeba dobře vybrat, jak tady všichni radili a správně radili.Nevím jestli se budou mít nejlépe a co to znamená se mít nejlépe, že bude stále pro ně práce, asi ano, bude a kdekoliv, zvláště tam, kde o to mladí lidé ztratili zájem.Řemeslo je široký pojem.A také bude záležet na tom, jak kdo poctivě vykoná práci, protože nepoctivě odvedená práce je na nic.Takových nepoctivců je dost.Takovou chemii, ale nejenom jí, považuji za intelektuální řemeslo.A pak jsou tady i umělecká řemesla.
@ Ovečka, Adr1a, Dick, ďakujem vám, potešilo. Musela som si dať studenú sprchu, aby mi sláva nestúpla do hlavy... : )
@ Dick, sudičky Ťa obdarili talentom, talentmi. To, čo zväzuje Tvoje ruky a Tvoje myšlienky, nie je nedostatok talentu, ani chuti na niečom pracovať. Domnievam sa, že okrem už spomenutých vecí, je za tým aj ostych, obava z neúspechu a nedostatok sebadôvery. Čo keby si sa prestal podceňovať a začal si viac veriť?
Stanov si cieľ, ktorý chceš dosiahnuť. Všetko, čo spravíš, aby si ho naplnil, ovplyvní aj Tvoje kroky a do Tvojej knihy osudu napíše ďalšiu kapitolu. Cieľ znamená zároveň aj začiatok cesty. Novej cesty. Zdá sa, že naozaj budeš musieť zmeniť svoje bydlisko, budeš študovať, nebudeš mať voľný čas, zato práce vyše hlavy. Duševnej aj fyzickej. Aby si mal na chlieb, soľ a vodu.
Došiel si na koniec jednej životnej etapy. Nachádzaš sa na rázcestí. Teraz si budeš musieť vybrať, akým smerom sa vydáš.
Predtým Ti však odporúčam stráviť nejaký čas osamote na samote. V prírode. So sebou si zober len mobil, na iné média zabudni! Tam si vytrieď myšlienky, očistí dušu od nánosov, vymeť všetky pavučiny, vyčistí hlavu. Započúvaj sa do jemných tónov inej hudby. Nechaj sa unášať spevom vtákov za oblokom, žblnkotom potôčika, šumením hory, kolísaním trávy a pohládzať jemným vánkom vetra. Konzumuj jednoduchú stravu pripravovanú na ohníku, pi vodu zo studničky, zbieraj čučoriedky : ), môžeš si dopriať aj hladovku. Zhlboka dýchaj, prechádzaj sa bosými nohami po orosenej tráve, fyzický sa unav a večer si daj kúpeľ z borovicového ihličia. Alebo sa umývaj priamo v potoku. Všetok tento luxus dopraj len sebe. Dôjdeš k sebapoznaniu a pevne vykročíš pravou nohou tým správnym smerom do sveta, aby si splnil svoje sny, priania a želania.
"Cenu má iba cesta. Iba ona trvá, kým cieľ je ilúziou pútnika kráčajúceho od hrebeňa k hrebeňu, ako keby bol zmysel
v dosiahnutí cieľa."
Antoine de Saint - Exupéry, Citadela, str.99
za par rokov sa tí ktorí vedia remeslo budu mat najlepsie
Dick, aj ja milujem umenie a suhlasim, ze je tazke sa tym zivit. Ja poznam vela hudobnikov, ktori sice vystupuju, ale asi by sa tym neuzivili. Ide aj to, ci chces mainstream alebo skutocnu hudbu. Lebo na mainstream nemusi mat clovek ani talent. Staci sa povtierat, najst si nejakeho manazera a ten ta pretlaci. Ved ako vravis,v telke to vidno najviac. Odpad. Spominal si operny spev. Nikdy nieje neskoro ist si za svojim a ak si budes musiet spociatku najst pracu, ktora bude manualna ale moze ta priblizit k splneniu si svojich snov, tak to tak aj ber. Neskor ten operny spev mozes zacat aj studovat. Dolezite je ist si za tym, neporovnavat sa s inymi, kde uz boli, kolko toho stihaju, kazdy mame predsa ine danosti a obmedzenia, ved uz v skole to vidno. Spominal si aj tusim malovanie. Je vela sposobov ako sa da malovanim uzivit, ale musis zacat skusat. Po case, ked sa ti zacne pacit tvoja tvorba si mozes dat inzerat, ze namalujes na hocico. Dnes sa da malovat na tricka, hodvab, nabytok, da sa malovat cloveka-tetovat, mozes kreslit obrazky pre deti do rozpravkovych kniziek, je toho dost. Len treba niekde zacat. Vyber si hlavne to, comu by si sa venoval, ak by si nemal peniaze a ak by si mal vela penazi, to by malo byt tvoje poslanie. Dalsi indikator toho, co by si najviac chcel robit je aj ta oblast, ktora ta najviac vie potesit, vie ta dojat. A nevycitaj si ked este nahodou presne nevies, kam s konope. Zacni pocuvat sameho seba, lebo ty sam vies najlepsie co chces, druhi o tom nemaju ani paru. :)
vysoka skola nie kazdemu v zivote nejako pomoze
adr1a.:Je mi už hodně přes 30 let(ale vypadám mladší), to je odpověď na tvou předchozí otázku.Ano, Kýčera je skvělá, má velmi dobrý odhad na lidi i když na internetu se to velmi špatně odhaduje jaký kdo doopravdy je.Je pravda, že jsem ještě ani na sobě nezačal " makat ".Příliš brzy jsem se nechal odradit, jsem vznětlivý-emoce, ale ty jsou přeci v některých oblastech života důležité.Prostě se to u mě střídá " jednou tak a jednou zase jinak ".Né, na vysokou školu jsem už teď definitivně zapomněl, protože žiju v prostředí, kde bych neměl klid ke studiu.Jediná naděje je to pro mě " prokleté " místo opustit a odjet hodně daleko.Potom se uvidí.Ano genialita a bláznovství mohou mít k sobě velmi blízko a v umění to tak je.Teď, ale vidím, že jde všechno dolů-skutečných géniů ubyvá, dobře jsi pamatuji na co jsem se v televizi já díval a co na mě působilo a co je tam dnes.Kdysi hodně dialogů-alegorie, dnes jen prázdná akce.Takže tvořit dnes je podle mě daleko těžší, je i velká konkurence jak jsi správně napsala.Jestli jsem málo ctižádostivý?Na povrch-tedy přes činy ano, ale uvnitř jsem ctižádostivý a už kdysi mi říkali, že bych chtěl umět všechno hned.Nechtěl jsem hrát lidové písně, ale hned skladby, nechtěl jsem zpívat lidovky, ale hned árie.Teď už vím, že to byla chyba.Vážná hudba totiž vychází z lidových písní a filmová hudba z vážné hudby, takže jsme zase u lidovek.Jsem opakem workoholika, ale pokud se pro něco nadchnu, tak mám tendenci se nevzdávat.S davem já splynout neumím, protože ho prostě nenávidím.Není pro mě jednoduché žít život a dávat mu smysl.Ještě před několika roky jsem se smál tomu co je to deprese, nebo nenávist a teď jsem to sám u sebe poznal.Tak trochu blázen asi opravdu jsem.Adr1a., jsi velmi chytrá i moudrá a navíc: jak sama píšeš velmi ctižádostivá, což je kombinace ideální pro tento svět.A já jsem asi pravý opak, takže s tím budu muset bojovat po svém.Díky za rady.
Dick. Keby si bol zena tak sa ta na vek nepytam. Bolo by to netaktne) bolo to skor pre tu VS. Pozri. Musis si uvedomit ci by si ju mal z coho financovat a tahat svoj zivot potreby. Kycera ti OK radi. Je to mudra zenska. Co poznam VS tak tam su v poho aj starsi studenti a spominal si umelecke smery, takze tam som zazila uz aj 40-50rocnych. Ale to si z francuzska uznavany modny navrhar vyberal par (4-5) ludi do svojho kolektivu s ktorymi chcel tvorit ucit spolupracovat a prisli z SK aj CZ ludia z fachu aby sa k nemu mohli vobec dostat.
Zas musis na sebe makat a byt niecim vynimocny (genialita s blaznovstvom maju k sebe sakra blizko)) ).
No co sa tyka umenia bud budes tak dobry iny vynimocny ze prerazis sam a vsimnu si ta aj ini alebo musis mat mecenasa. Umelecke oblasti vynasaju ale su tam velke konkurencie a treba driet.
Mne prides malo zapaleny. Malo ctiziadostivy. Ty len chces (aj to este nevies presne CO) a este NIC preto nerobis. Daj sem slamu padnem na nu) Ja som taka ze ked sa pre nieco rozhodnem zapalim tak idem aj cez mrtvoly. Nepoznam vtedy prekazky unavu hlad smad a slapem ako stroj) no uz som musela ubrat. Velmi. Lebo som uz mala skor diagnozu workoholik)) teraz si myslim ze slapem zvolna pomaly a ini to vnimaju aj tak ze slapem stale prilis akoby zila 3zivoty. Ale ty musis byt tiez takym ak nechces patrit do sedej masy, splynut s davom. Recami meditaciami o nicom H dokazes. Ak chapes. Takze ak si uz nieco vyberies, kludne 2-3oblasti, tak zotrvaj neutec a makaj na sebe aby si rastol vynikol prerazil. Stastie je iba cast z uspechu. Hlavne je driet nevzdavat sa a verit svojim viziam snom. Ze uspejes. Musis byt velmi kreativny a aj trochu blazon magor aby si uspel)
Mesačný princ:ironické, ale " bordel " je v mém životě.
Kýčera:Není pochyb o tom, že máš velké životní zkušenosti, protože jsi mě perfektně odhadla.Už od dětství jsem propadl pohádkám, pověstem atd, fantazii a snění.Ano chtěl jsem být umělcem, psaní, film a především hudba-učil jsem se hrát na několik hudebních nástrojů, ale nic jsem nedokončil.Nejvíc se mi zalíbil zpěv-opera, nemůžu se toho už 20 let zbavit-té tužby.Obrazy mám v hlavě , ale nemaluji.Prostě se s takovými lidmi jako jsem já neumí ve škole pracovat.Jsem příliš emocionální.Češi jsou chladní, Slováci a Poláci ne.A já se za Čecha nepovažuji, pouze jsem se tam narodil, na východě Čr v jednom nepěkném velkém městě, kde žije dost potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska.Já u sebe vidím jedinou šanci, opustit místo, které doslova nenávidím.A děkuji za moudré rady, budu muset ve svém životě hodně věcí změnit, protože jinak to dopadne u mě tragicky.Kolem mě jsou samí slepci a to co k ním pociťuji, to tu nebudu raději psát.