Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

Dick

Souhlasím a zároveň mi připadá, že mi to všechno začíná docházet až teď.Asi jsem mnoho věci vzdal předčasně a teď to budu muset napravit.Proto stojím před volbou.Zbavit se fantazie a snění(byť to asi zcela nedokážu) a podívat se na realitu.Svět už asi bude takový, neustálá změna a přizpůsobování se, kdo se nepřizpůsobí bude zažívat nepříjemné chvíle.Ale ne se přizpůsobovat všemu, hlavně tomu negativnímu to ne.A osud Česka a Slovenska(s obojími zeměmi jsem spojen) to je otázka?Vyrůst ve velké lidi, to je taky otázka, kéž by.

Kýčera

Dick, viac záujmov, viac možnosti. V niečom sa môžeš realizovať v práci, v niečom vo voľnom čase. Testy Ti presne nepovedia, v čom budeš najlepší, ale Ťa nasmerujú do viacerých oblastí, z kt. si môžeš vyberať. A či budeš úspešný? Musíš mať nejaké predpoklady na danú prácu, talent a neustále na sebe makať, chcieť, nevzdávať sa. Mať nádej a vieru, že to, čo si si predsavzal, aj dokážeš. Vo svojom úsilí nesmieš poľaviť. Sme deťmi malého národa, a ak chceme vyrásť vo veľkých ľudí, musíme toho zvládnuť oveľa viac ako iní. Či budeš úspešný závisí aj od Tvojho neustáleho vzdelávania a je jedno, čo a kde budeš robiť a akú pozíciu budeš zastávať.

Dick

Kýčera:Já měl toho vždy více, proto jsem s tím měl vždy problém.Nerozhodnost-hrozná vlastnost , já vím.Asi toho budu muset vyzkoušet více.Otázka je, jestli testy dokážou přesně odhalit v čem by člověk nejlépe vyniknul atd..Asi nic lepšího neexistuje.Souhlasím se zbytkem odpovědi, díky.

Kýčera

Dick, nečítala som, čo Ti tu ostatní radili. Už máš dosť rokov, aby si sám vedel, čo chceš v živote robiť. Ak Ti to predsa robí problém a Ty to ešte nevieš, mal by si ísť na testy, kt. by Ti zúžili výber a nejaké odbory odporučili. Ja by som Ti poradila chytiť sa remesla, to má zlaté dno. Budeš mať už niečo v rukách, niečo, od čoho sa môžeš odraziť. Príp. si zvoliť nejaké nadstavbové štúdium. Nikde nie je napísané, že ho musíš celý život vykonávať. Po pár rokoch ho môžeš ako majster aj vyučovať, či založiť si živnosť,... A VŠ si môžeš vždy spraviť, aj diaľkovo.

Dick

Co člověk to jiný názor, ale díky za každý.Mám jen obavu, že je jen velmi malá šance se věnovat tomu , co člověk vystuduje.Ano ambice rodičů dnes je, aby jejich potomci byli na tom lépe, než byli oni sami a studium s tím souvisí.Ale není to záruka.Může to být i ztráta času a to se možná stalo mě.Jenže manuální práce také mají své nevýhody např.prostředí ve kterém se člověk pohybuje, lidé atd......Studium humanitních oborů je populární i na západě a jsou s tím stejné problémy jako v Česku či na na Slovensku.

denisaf.

poradím ti. Na vysokú školu chod jedine vtedy ked sa tomu čo chceš študovať chceš naozaj venovať . Lebo je nespočetne veľa deciek ktoré chodia na vysokú len preto aby mali titul aby nemuseli robiť alebo byť na úrade práce a v skutočnosti ich to vôbec nebaví a to je stratený čas. Alebo ich do toho tlačia rodičia lebo v rodine majú doktora/učitelku/psychologov tak aj decko musí byť učitelka,lekar,psycholog atd.... Remeslo je velmi perspektívne a v tom budeš mať naozaj uplatnenie lebo stále je po ňom dopyt.

Dick

lombardo 1981:Smíšené pocity jaké?Že jsem nerozhodný, nebo se podceňuji?Nebo nevím co chci? Samozřejmě je to pravda, že se člověk musí naučit překonávat překážky asi s tím mám problém

lombardo1981

Úprimne povedané, mám z teba zmiešané pocity... Ale to nie je predmetom tejto diskusie.
Ak skončíš iba pri tom, že skúsiť môžem všetko, tak sa skutočne nedozvieš, kde presne sa nachádzajú hranice toho, čo dokážeš.

Dick

Ano vyzkoušet mohu vše, ale otázka je zda mi to opravdu půjde.Uvedu jeden příklad znám dva lidi jeden se to naučil sám a je v tom nepochybně dobrý a druhého-programování nenaučila ani vysoká škola-nemá na to talent........

lombardo1981

Veď si skús na nete nájsť nejaký návod napríklad na programovanie v jazyku Pascal a uvidíš, o čom to je.
Neviem prečo si ľudia myslia, že programovanie = matematika. Áno, algoritmy sa dajú vyjadriť aj matematickým vzorcom, ale v praxi je to nanič. Matika sa učí predovšetkým kvôli tomu, aby sa vedeli zostavovať tie algoritmy v praxi. Potrebuješ logiku, výroky, kombinatoriku.