Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

Dick

lombardo 1981.Ano, proto jsem psal o té matematice-informatiku a programování to k tomu řadím, to ale asi opravdu nejsou obory pro mě.o tom už jsem psal.Jestli je to tak jednoduché, nevím?Fyzika je o matematice a chemie také-Fyzikální chemie, teoretická, ale jakákoliv jiná. Také vůbec přírodní vědy a technika.

lombardo1981

Umeleckú sféru som nemal na mysli. Skôr počítače (programovanie, administrácia) alebo niečo podobné. To sú obory, kde sa netreba veľa učiť. Ale treba chápať. A ver mi, je to jednoduchšie ako sa na prvý pohľad zdá.
Fyzika je z veľkej časti o matike. O dosť komplikovanej matike.
Chémia je široký pojem.

Dick

lombardo 1981.Asi existují obory např. umělecké, nebo jákekoliv, kde hraje velikou roli kreativita, matematika jak jsem již napsal by v mém případě nebyla dobrá volba a je to obor, kde hraje roli kromě abstrakce, logiky i kreativita.Preference a zájmy s tím souhlasím, ale právě někdy ty možnosti to vylučují, když jsou to omezené možnosti.Záleží jaké obory kdo myslí.

lombardo1981

Fakt, že sa nerád učíš (tým myslím, že si niečo čítaš a snažíš sa vstrebať nejaké informácie) ešte nevylučuje možnosť uplatniť sa na nejakej VŠ. Existujú aj obory, kde sa dá zaobísť aj bez tohto druhu "učenia". Len naozaj treba vyberať podľa svojich preferencií, záujmov či možností.

Dick

adr1a.:Vyhořet lze i po studiu univerzity, když budu dělat něco co mě nebude naplňovat.Řemeslo je jen praktičtější a jednodušší volba.a na studium je navíc potřeba potřeba vytrvalost, klid, atd.........a to já nemám.Peníze jsou jen nástrojem k tomu, abych se mohl věnovat svým zájmům, proto jsem psal o tom zahraničí, kde se dá více vydělat, ano jsou tam větší náklady.Nakonec se sám přesvědčím, nebo zkusím obojí.Jinak díky za rady.

adr1a.

Ja som dost narocna a chcem vacsinou vsetko))) Tak ale to som ja.
Pokial by ucenie malo byt pre teba mucenie trapenie - nesla by som do toho (VS). Takze v tvojom pripade by som skor volila remeslo. Bud sa orientovat na take - k comu inklinujes, co ta bavi a naplna no zaroven ta aj uzivi (najlepsie sklbit zaujmy zaluby konicek s remeslom) a ak nevies comu sa aj tak vyucit, tak sa rozhodni tak, ze si prestuduj ponuky prace v zahranici po com je najvacsi dopyt a daj sa na to, pokial mas k tomu aspon trochu vztah sklony zalubu. Lebo ak by si to robil len kvoli peniazom z dlhodobeho hladiska by si to aj tak casom vzdal (vyhorenie depka frustracia ai).

Dick

Lidé sledují co dělá většina a když většina mladých studuje, tak si řeknou budu studovat taky.Vysoká škola by měla člověka všeobecně kultivovat , především v mládí, ale jak se ji to daří?Hodně absolventů úspěšných je, ale jsou i tací kteří nenalezli uplatnění v oboru, tam je asi více důvodů.Studium může někoho uspokojovat stejně jako druhého manuální práce, záleží však jaká.Právníci a psychologové budou mít uplatnění pokud budou buď dobří nebo v případě právníků budou mít kontakty.Informatici musí být velmi dobří a talentovaní, jinak jsou nezaměstnatelní.Lidé s Vš a ani odnikud nejsou nadlidé, časem se to asi bude vše měnit a uvidíme či k lepšímu nebo naopak.

.bodka.

Neviem prečo si každy myslí že štúdium na vš mu prinesie automaticky aj dobrý život. Treba to naozaj brať realisticky omrknúť pracovný trh a vrhnúť sa nato po čom je dopyt. Načo každoročne zo škôl vychádzajú stovky psychológov,právnikov,politologov,,informatikov ked aj tak skončia vo výrobných podnikoch pri pokladni alebo v baroch ako čašníci a remeselníkov je málo. Už by ľudia mohli konečne dostať rozum a nebrať tých s vš ako nadľudí ale pozerať na svet triezvo.

Dick

Nakonec se tady asi všichni shodli, že je třeba volit realisticky a někdy i prakticky-po čem je poptávka, já jsem byl mnohdy snílek a myslel na věci o které už třeba budoucí generace ani nebudou mít zájem.Samozřejmě, že dnes jsou mnohá i málo kvalifikovaná místa obsazena vysokoškoláky a já se neptám co jim nakonec ta vysoká škola dala, když ji nemohou právě teď využít, ale nepochybně je to uspokojilo intelektuálně-studium.Já jsem uvedl jen svůj příklad, ať se k tomu vyjádří kdo chce.Nakonec takový studovaný chemik také dělá řemeslo, i když trochu náročnější.