Messje, ako je to teraz v Bruseli?

Filip TT

Ahoj Anjelik,

ono sa neodpovedá ľahko, keď v podstate teraz tvrdíme to isté, rozdiel je len v jednom detaile, ale ten detail je podstatný a dáva iný význam všetkému.

Chápem tomu tak, že sa zhodneme na tom, že múdrosť t.j. správne riešenie, nemusíme len "vyrobiť" ale môžeme ho aj "získať"

Múdrosť teda môže byť niečo, čo nájdeme, k čomu prídeme, čomu sa môžeme odovzdať, čo sa nás zmocní. Otázka je, kde k tomuto stretnutiu môže prísť.

Píšeš:
"je možné sa oživiť vo svojom vlastnom srdci, vnútornom svete, kde vládneš ty sám a tam sú aj odpovede na všetky otázky"

Súhlasím, že je to vo vlastnom srdci, mám výhradu voči tomu, že tam vládnem ja sám. V človek môže vo svojom srdci stretnúť Ja, ktoré je jeho vlastné, ale nie je to on sám. Vysvetlím to na takom príklade: Je to ako keby sa jedna bunka môjho tela vedomie ponorila v myšlienkach do seba a študovala svoj genetický kód. Všetky moje bunky majú ten istý genetický kód, ktorý ma popisuje. Ale každá bunka je iným prípadom vytvoreným podľa toho kódu. Ten genetický kód je odpoveďou v podstate na všetko o stavbe môjho tela. Takže tá bunka z neho môže vyťahovať múdrosť o mne samom. Zároveň je to ale o nej samej. Ona v tom kóde stretne mňa aj seba ako jeden z prípadov.

Tak aj ja môžem vo svojom srdci nájsť kód od jedného veľkého Ja, a seba samého ako jeden z prípadov toho globálneho Ja.

Iste tušíš, že tým globálnym Ja myslím Boha Otca. On sa tak predstavil, že je "Ja som". On je skrátka čisté "Ja som" a moje "Ja som" je jedným z prípadov tohoto univerzálneho "Ja som". Ty si zas iným prípadom Otca "Ja som". Otec "Ja som" je kmeňom, z ktorého vyrastajú všetky ľudské "Ja som".

Tak ako každá moja bunka v sebe nesie kód celého toho spoločenstva buniek, ktoré ma tvorí, tak každé ľudské "Ja som" nesie v sebe ten kód, ktorý je o celom spoločenstve, ktoré tvorí to globálne "Ja som".

Zdá sa mi, že raz som ti dával link na dennik sv. Faustíny. Je tam zaznačené, keď jej Ježiš raz povedal, že Moje srdce je tvorené miliardami sŕdc.

Takže áno, vo svojom srdci môžem stretnúť sám seba, ale ako jeden z miliárd prípadov veľkého Ja som. Do toho veľkého Ja patrí moje Ja.

No, takže tak tomu rozumiem... :)

Filip TT

Adria - k tvojim dnešným nickovým meninám ti želám všetko dobré... :-)

anjelik - prečítal som si tvoju reakciu, ďakujem, premyslím si odpoveď, teraz neviem, asi je ešte málo hodín...

anjelik *

Nie, naozaj neverím. :o) Ja veci občas aj analyzujem, preto som rozmýšľala nad tým gifom. :o) Zaujímaví anjeli boli inak v seráli Doctor Who. :o))) Ktovie prečo, niekto, anjelov, vybral ako symbol zla. ;o)

Mesačný princ

anjelik * - tak ale priznaj, že v tie okrídlené stvorenia predsa len veríš, keď máš taký nick :D

Mesačný princ

anjelik * - nie, ten gif si nepochopila vôbec. Mala to byť len haluz a vôbec to nebolo k téme, ale tak keď myslíš :D

anjelik *

Ďakujem za darček, MP. Ale mňa internet nemení, ja som rovnaký anjelik aj v bežnom živote, takže žiadne moje iné Ja sa tu neprejavuje. :o) (ak som správne gif pochopila)