Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Messje, ako je to teraz v Bruseli?

Filip TT

Ahoj anjelik,

ďakujem, že si sa cez to prehrýzla. Ja viem, že to človek nepríjme na prvý raz, aj u mňa to bol proces. Ide tam totiž o zásadné otočenie pohľadu na to, čo je prejavom čoho.

Klasická predstava je, že príroda sa chová istým spôsobom a ten spôsob voláme "prírodné zákony". Teda že prírodné zákony sú prejavom prírody. Že príroda je to, čo existuje a prírodné zákony sa na nej ukazujú ako sa ukazuje úsmev na tvári.

V skutočnosti je to však naopak. To, čo existuje sú prírodné zákony a príroda je ich prejavom. Prírodné zákony sú tvárou a príroda je úsmevom. Vo svojej podstate nepozorujeme prírodu, pozorujeme prírodné zákony. Príroda je spôsob akým vnímame prírodné zákony. Príroda má povahu vnemov. Vnemov vytvorených prírodnými zákonmi.

Prírodné zákony sú však len jednou časťou z väčšieho celku. Tou časťou, ktorá vytvára vnemy. Inú časť zažívame ako myslenie. Myslenie je tiež fenomén, ktorý sa vyskytuje v prírode. Akurát že tento fenomén sa neodohráva mimo pozorovateľa ale odohráva sa v pozorovateľovi. A tiež pre neho platia zákony - tie isté ako platia pre prírodu.

Pozorovateľ má slobodnú vôľu, môže tie zákony odmietnuť. Keď chce nemusí myslieť logicky. Presvedčí sa však o tom, že myslí nesprávne. Hoci má slobodnú vôľu, nemôže ovplyvniť fakt o tom, čo je správne. Logika je to čo je správne, nezávisle od rozhodnutia konkrétneho pozorovateľa.

Tu sa zase obracia ten vzťah čo je prejavom čoho. Klasický pohľad je, že logika je prejavom správneho myslenia. V skutočnosti správne myslenie je prejavom logiky. Je len jeden spôsob ako správne myslieť, nemôžeme vytvoriť iný ani zmeniť ten, čo je. Logiku poťažme matematiku netvoríme, ale ju objavujeme. Objavujeme ju vo svojom myslení tak, ako objavujeme prírodné zákony v prírode.

Podobne uvažujeme aj o vedomí, ako o fenoméne, ktorý sa vyskytuje v prírode, ktorý sa ale neodohráva okolo pozorovateľa, ale v pozorovateľovi. Ale je to tiež prejav prírodných zákonov, resp. toho, čoho sú prírodné zákony jednou časťou. Keď vedomie je prejavom niečoho tak je to vedomé....

To je základ tohoto chápania, ktorý síce človek nemusí prijať, ale podľa mňa mu nie je čo vytknúť, na rozdiel od klasického pohľadu...

Filip TT

:D - aj som si to myslel, že či by nechcel pokračovať, ale jasne netreba prehánať :-)

Aj ja ti ďakujem Adria, že si mi venovala čas a písmenká. Ja som už grogy, tiež nebudem preháňať....

Tak dobrú noc a nech sa ti zajtra darí. :)

Filip TT

:D - aj som si to myslel, že či by nechcel pokračovať, ale jasne netreba prehánať :-)

Aj ja ti ďakujem Adria, že si mi venovala čas a písmenká. Ja som už grogy, tiež nebudem preháňať....

Tak dobrú noc a nech sa ti zajtra darí. :)

adr1a.

No to dufam ze si z toho nieco zoberie a vyuzije to aj vo svojich vztahoch) asi sa mu to zapacilo lebo uz dnes pisal, ci sa nemozeme zas stretnut :D no zas netreba nic prehanat))

Filip TT

To je milé :) Liečba objatím....dostal od teba pekný dar :) určite si to pripomína, bude to pre neho povzbudením do jeho vzťahov.
Pekne.... :)

adr1a.

To som rada ze sa takto mas a mate ;) a nabuduce pokoj klud a uz ziadne kopance bitky rvacky rebelstva huncutstva lebo prides aj o ine nez o zub :D ;))
Hlavne sa drzte a lubte)
A ja som v pohode ako vzdy) dokonca som pozvana zas na dalsiu dovolenku k moru takze cele leto pri mori) mam co robit))

adr1a.

Dakujem Filip) uz viem co si myslel a ja myslela zas iny prispevok v inej teme) a ano. Sme ako taliani :D ale je fajn a veselo) prave vcera ma niekto vytiahol von a tiez nechapal) hlavne ked som povedala aky super dar som dostala od nasich na MDD :D my oslavujeme naozaj vsetko) obdaruvame sa stale a ked nie je prilezitost tak si aj nieco vymyslime. A zas ten clovek mi ze oni nic taketo nikdy nerobili nepoznaju. Ziadne dotyky objatia bozky ai. Ja som ostala zarazena a aj on. A ked sme sa lucili tak sa na mna doslova hodil, ja ani neviem co to bolo, ci objatie? Proste trapas aky bol nemozny neohrabany ale potom som si uvedomila ze on to fakt nevie nerobil to, nepozna to...
Tak som ho pohladkala a on na mne stale nalepeny ako prisavnik) ako dieta neohrabane)) ale bolo to uprimne. A ked to uz dlho trvalo tak som sa uz odtiahla potlapkala ho)) nechapem ako sa ludia mozu takto ochudobnovat okradat o tak pekne prijemne chvile radosti neznosti ai

Filip TT

Ako sa mám - ďakujem za opýtanie, cítim sa byť zdravý, okrem jedného zuba, manželka a deti tiež a máme sa radi, takže asi dobre :)
Ty?