Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

ivana45

MP, mám k tebe prosbu.
Založ si tému, popíš svoju prácu, opíš, ako si si neúspešne hľadal závislé miesto, aké potrebuješ podmienky pre samostatnú prácu, ako ti práca zničla zdravie, ako to ľudia zjednodušujú, ako ťa nechápu, atď ..
Môžeš di dať otázku napr. "Je to tak, že kto robit chce, vždy si prácu si nájde?". Stavím sa, že dostaneš aj odpovede typu: "Nie vždy".
Možno ťa to uspokojí.

Prijímam tvoj názor, že priateľ mojej dcéry môže byť úplne OK, že to môže byť múdry, pracovitý, čestný a rovný chlap, iba mal tú smolu, že si prácu hľadal ... ťažšie.

Nakoniec, teraz prácu zobral. Síce vzdialenú jeho kvalifikácii, ale takých ľudí je hodne a sú v pohode. Chlapec bude predávať športové potreby a uvidíme, ako bude robota uspokojovať jeho a ako on potreby svojho zamestnávateľa.

ivana45

MP, mas pravdu, napisal si 70 nie 700tisc, ospravedlnujem sa ti.

Inak to plati, ked bude chvilka, preklopim sem ten text s opravenou sumou. Teraz vybavujes invaliditu, tak budes za vodou. Budes mat malo penazi, ale budu iste a bez pohnutia prstom. A Budes mat more casu kontaminovat diskusie na nete.

Nemozem si pomoct, ale ked si elektrotechnik v Bratislave nevie najst "dobru pracu", tak vidim problem v nom.

lolinka

Ivana no tak to je dobrá správa že si aspoň niečo našiel. Možno ho len bolo treba nakopnúť, sú takí ľudia, čo si niektoré základné veci ako keby neuvedomujú, treba im to hovoriť, ale potom sa nakopnú a uvedomia sa. Tak snáď on je ten prípad. Treba mu stále hovoriť, čo by mal robiť alebo s čím pomôcť, napr. ten stôl. Podľa jeho reakcie a ďalšej ochoty potom uvidíte, či je len lenivý a nechce to robiť, alebo či je len zabrzdený, ale keď sa mu všetko vysvetlí, chytí sa toho.

Biela.Kobra

Mesačný princ,myslím, že sa s niektorými aspektmi až príliš stotožňuješ. A neviem, či ti hádky s ostatnými diskutérmi pomáhajú, ale dovoľujem si mať dojem, že zakladateľke témy nie.

Mesačný princ

ivana45 - a nauč sa najskôr čítať a až potom niečo píš. Nikde som nepísal o 700 000 euro ale o 70 000 :D

Mesačný princ

Ako napíšete :D Máte podľa mňa klapky na očiach.
Medzi poslednými príspevkami napísala pekný potopa :)

Možno sa mi v ňom páči, že neodsudzuje a sama zažíva niečo také, ako keď človek jednoducho prácu nevie nájsť napriek všetkému.

A Ivana, založenie živnosti stojí toľko, koľko píšeš ale vstupné náklady na vybavenie a celkovo na zaplatenie ľudí by mi nestačili a nie som si istý či by mi vôbec toľko stačilo. Ale mysli si čo len chceš :)
Ako som už napísal, moju prácu robí xy ľudí a zarábajú len preto, pretože mali dobrú štartovaciu čiaru alebo dobré kontakty.
No odborníkov je málo a preto by som žiadneho k sebe nezohnal. A túto prácu musia robiť minimálne 3 až 4 ľudia, pretože človek sám to nezvládne.
Tak isto nemôže človek v tomto odbore začínať ako úplný...pretože by nezískal zákazníkov, čiže ten vstup je adekvátny.
neprezradím čo robím, ale zničil som si s tým zdravie a veľmi dúfam, že to niekedy budem môcť robiť ešte ako koníček :)

Adr1a - pozri, je mi úplne u riti že mám iný názor, ako väčšina z vás! A je mi úplne u riti, že mi nerozumiete! Pretože by ste museli vidieť ako fungujem a zistili by ste, že to nie je také jednoduché, ako píšete. Spätná väzba? Možno by sa zišla ale ak si niekto nedá vysvetliť a má klapky na očiach tak je mi to úplne jedno. Nepotrebujem ju. Je to strata energie Vám tu niečo vysvetľovať, aj tak si myslíte, že chalan je ,,lenivý chudák,, ale čo ak sa mýlite???
Napadlo to niekoho z Vás? Aj keby áno, tak je zbytočné o tom písať a je úplne zbytočné, aby som sa obhajoval. Nepotrebujem to ku šťastiu :) Tí, ktorí ma poznajú viem čo robím a vedia aj to, aké ťažké je presadiť sa pokiaľ človek nemá vstupný kapitál, alebo kontakty.
Kľudne ma volaj námesačný, je to tvoje rozhodnutie :)

0vecka

Mesačný princ ano takze ludia ijuci v pralese alebo jaskyni ktori nemaju kontakt s civilizaciou maju super zuzo zivot... zamyslel si sa niekedy nad tym co spravi takito clovek ked ho rozboli zub zlomi si nohu alebo nad tym ze miera umrtnosti napr pocas tehotenstva je okolo 20% pri porode takisto 20% a sanca ze preziju deti 10 rokov je asi 50% to znamena ze tak 80% rodicov zazije smrt svojho dietata ak sa rozhodnu pre jedno ... a to ma len teraz na rychlo napadlo

adr1a.

Prva som ta uz daavno zacala volat Namesacny. Potom ta aj kycera tak oslovila. Teraz tu ivana. Podumaj ci nieco na tom predsa len nebude??
Pisem to preto, ze si neraz spomenul ze ludia z tvojho zivota odxadzaju miznu bez vysvetlenia a ty nevies preco, nemas spatnu vazbu. Mozno aj tu vidiet iste suvislosti. Neviem. Popremyslaj

Ivana. Uz len kvoli tvojej dcere som rada ze si mlady nasiel pracu a ze sa casom znormalizuje a bude zodpovednejsim muzom o kt.sa bude moct tvoja dcera opriet spolahnut, byt jej istotou podporou pomocou. K laske partnerstvu je toto nevyhnutnost