Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

ivana45

Ďakujem kamaráti, niektorým zvlášť.

Teraz sa cítim až previnilo. Sťahovali sme trocha nábytku. Nič strašné. Chlapec pomáhal a vôbec nepôsobil, že nerád. Skôr naopak. S tým stolom mal asi výpadok zdravého rozumu.

Rubbins, fakt moc Ďakujem.
Fungujú na prezervatíve. Ja viem - nič moc. Pokúsim sa dosiahnuť, aby dcéra zobrala antikoncepciu do vlastných rúk a zaradím klídek. Časom aj moja dcéra pochopí.

Neviem si predstaviť, ze by som jej dala čítať túto diskusiu. Bude musieť stačiť vysvetlenie, prečo potrebuje spoľahlivú antiku. Aj to bude straaašne ťažké. Ona ho ľúbi. Keby ste vedeli, ako radostne mi oznámila, že zobral tuto robotu. Podľa mňa je predaj športových potrieb trocha od veci, furt mi v hlave straší sedliacka úvaha, že elektrotechnik je vynikajúca kvalifikácia a je ho škoda, ale zasa je to lepšie než nič. Ale keď je dcéra nadšená, že vôbec robí ... ach.

Teraz nebudem uvazovať nad jeho nádejným denným štúdiom. Aj podla mňa je to únik od práce a chlapec nemá ani päte úmysel pracovať pre sociálne slabších. V najlepšom prípade mu ide o titul.
Okrem toho, nikde nie je napísané, že na VŠ sa dostane.

Bratranec, ďakujem. Ten príbeh je tak smutný a tak ilustratívny ... Bože, aká by som bola rada, treby sa nás netýkal.

minny033

Ivanka, držím ti palce. Rozhovor nebude ľahký, mladí majú poct, že už všetko vedia a že rodičia nerozumejú modernej dobe. Rada, že ju máš nechať, nech si sama nabyje držku je otrasná. To môže napísať len niekto, kto deti nemá.
Pomož dcére zbaviť sa toho muža. Je to zlá perspektíva. Nechuť k práci sa ťažko zmení. Stále ho bude treba nejako donucovať. Niekedy úspešne, niekdy nie. Keď si ju poistí dieťatkom, vtedy sa ukáže v plnej kráse.
Aby sa po dvoch stredných technických školách s nulovým výsledkom a jednej začatej vysokej škole a období ničnerobenia a parazitovania na tvojej dcéra hlásil na hociaké denné štúdium s tým že ho bude živiť tvoja dcéra .. to je neuveriteľná trúfalosť. Tvoja dcéra tú nerovnováhu asi nevidi, že . Láska je láska. Lenže na nerobotnosť zomre každá láska. Skôr alebo neskôr.K tomu ten odbor: sociálna práca ..veď je to výsmech zdravého rozumu aj tvojej dcére. Ako-tak ho vykopala do roboty a on frnk do školy. Keby mal aspoň dohovorené s rodičmi že ho budú živiť. Vedia vôbec, že sa hlási na denné štúdium? Vieš, že kto živil jeho sestru, keď študovala?

anjel7777

Určite že bude kaziť život jej dcére oni dvaja sú také protiklady medzi ktorými to bude riadne škrípať ona by si mala nájsť seberovného je to vidno že je šikovná baba má rôzne aktivity je tolerantná taká je najľahší cieľ príživníkov ktorý jej zruinujú život... Láska je blbosť to si vekom každý uvedomí netreba nanu dávať zamilovať sa človek môže do gamblera,alkoholika, feťáka proste rozum musí vždy vyhrať nad citmi... koľko žien skončilo odkopnutých z ,,lásky,, zruinovaných partnermi.. nespočetne množstvo.. nedovol aby mala tvoja dcéra taký život

bratranec01

Ivana, vytriezviet a rozhodnut sa bude musiet tvoja dcera.
Ale je to aj tvoja vec. Nemoze ti byt jedno, ci buduci muz tvojej dcery a otec tvojich vnucat pracuje alebo nie. Je to absolutne zakladna vec. Ak sa muz vyhyba robote, nenahradi to nicim.
Ja si myslim, ze tento chlapec bude kazit zivot tvojej dcere. Da sa cakat, ze si ju poisti dietatom a ona to nakoniec aj tak vzda a rozvedie sa.
Pripomina mi to pribeh mojej sesternice. Blaznivo sa zamilovana do leniveho chlapa kartko po maturite. Bol to ten typ usmiateho sarmantneho fesaka, ktoremu ucitelky vselico ulahcovali, do maturity na gympli to dotiahol. Prijali ho na technicky odbor STU, ale fesak v prvom skuskovom obdobi zo skoly odisiel. Ona bola slusne zaistena od rodicov a po maturite na ekonomickej hned nastupila do roboty. Asi tak po roku zacala z lasky triezviet, neskor mi povedala, ze chcela prejst z prezerativu na tabletky a bola taka hlupa, ze mu to povedala vopred. Oplodnil ju, zobrali sa, byvali u jej rodicov, maju dcerku.
Fesak stale „mal smolu“ s pracou, stale hladal, tu, co mu sadne. Robil aj vo firme, kde ja, takze som mal tu cest vediet viac. V prvej robote na nom sedel sef ... potom ho sabotovali kolegovia ... potom nerobil vobec, lebo mal vo vyhlade nieco lepsie .. este lepsie .. „uvazoval“ nad podnikanim .. nejake peniaze vytahal z manzelky a svokry. Ked tahal na rozbehnutie biznisu peniaze od svokra, zacali sa intenzivne hadat. Svokor pohrozil, ze ho vyhodi z baraku, ak nezacne sytematicky robit. Zamestnal ho u nas a pekne sme si zaskripali zubami, ja najviac, lebo mi ho dal do dielne. Fesak nie ze nestihal, on ani nazacal robit, co mu pridelili (pripomina mi to ten tvoj vypinac). Zasival sa v bufete, sklade, wc. Vedel zaujimavo rozpravat a perfektne fantazirovat, aky biznis by sa dal rozbehnut, keby boli peniaze, aky je svokor blby, ze to nechape... Vyhadzov nemuseli riesit. Fesak vyhlasil, ze karieristov neznasa, za par supov sa neda komandovat a dal vypoved. Dvojmesacnu, ale od jej podania sa v dielni neobjavil. Poflakoval sa doma a so zenou sa hadali kvoli peniazom, jeho mama jej chodila vyplakavat, aby to s nim vydrzala, ze ju aj dcerku ma rad, blabla. Silno sa pohadali a ked sa fesak rozzuril, ze nech mu daju vsetci pokoj, ze je to jeho vec, ci robi, ... Svokor mu ubalil a vyhodil ho z baraku a jeho zena chcela rozvod. Za par dni fesak prikvitol s kyticou a darcekmi, ze vraj pochopil, ze svoju zenu aj dcerku ma rad, ze nastupi do roboty, ... Sesternica rozvod stiahla. Teraz to majú zle. Stryko sa zacal sa liecit na onkologii a ona tatkovi klame, ze fesak robi. Zamestnany nie je, netusim co robi, ale sem tam nejake peniaze zarobi, ale minie ich sam. Davno, ked nejake peniaze dostal, tak jej nejaku stovku v hotovosti dal, ale s pravidelnym prijmom sa od neho pocitat nedalo. Odkedy jej otec ochorel, nedava jej nic. Ona robi v robote aj doma uctovnictvo, financne taha domacnost, on si kupuje cigarety, kozmetiku a oblecenie. Kedysi sa bez reci zapojil, ked bolo treba nieco manualne urobit, preniest tazke veci, obcas nieco opravil, aj na zahrade. Teraz sa manualnej roboty na dome sa nechyti ani omylom. Maju jedno auto, benzin kupuje ona, jazdia obaja. Raz, ked mu nedala na benzin, tak jej vrazil a zobral si platobnu kartu. Ked ma fesak pokope viac nez na cigarety a sprchove gely, zahra si karty a kupi si nejaku elektronicku hracku. So svojou zenou jedna lahostajne a ked sa ona pokusi hovorit o peniazoch, vulgarne na nu nahulaka a odide z domu („ nech ju nemusi zmlatit“). Ked je doma a ma dobru naladu, zahra sa s malou, ale ked s nou treba byt viac hodin, vyhovori sa vytrati sa z domu. S malou jej pomaha jej mama a ta ju prosi, aby sa teraz, ked je otec chory, nerozvadzala a spolu klamu strykovi. Aj tak si myslim, ze on to vie. Ona je utahana a nestastna, otcovi klamu, ze je vsetko v poriadku, ze fesak normalne robi .. Ja viem, ze fesak ju aj podvadza a myslim si, ze aj ona to vie.

Moireal

Ludia , uz sa na to vykaslite. Vec sa vyriesila, mlady pracuje, ostatne je na madych ako sa zariadia. Rodicia by mali svojiim detom aj doverovat, to podporuje ich zdrave sebavedomie.

denisaf.

do tejto temy ale prispievaju zeny ktore uz mali takych muzov / frajerov a uz vedia ako to na svete chodí autorkinej dcere chcu dobre a chcu ju varovat. ja napriklad som bola tiez sprosta ked ma varovala mama sestra predtym akeho mam muza aby som ho tolko nezachranovala lebo on sa vobec nesnazi zmenit nic splatit si dlhy hladat novu pracu cize niesu to len take nepodlozene prazdne slova..

Mesačný princ

Strašne veľa negatívneho je v tejto téme. Nik nepozná daného človeka ale bude tvrdiť, že je taký alebo onaký. Toto je na Slovensku bežné a ani sa nečudujem, že sme tam kde sme!

tasty

a tvojej dcére to vôbec nevadí, že má vedľa seba takého trapka, čo ruky preč od práce má? to je taká zaslepená? ani jedným slovom sa nesťažovala? uvedomuje si to vôbec?

podľa mňa by si jej to mala povedať, že ako to celé vidíš (ak ona je tak zaslepená), otvoriť jej oči, a potom už všetko nechať na ňu, nech sa rozhodne, je to jej život (ale podľa mňa má nárok na to, aby jej niekto otvoril oči, a vôbec to nepokladám, že je to miešanie sa jej do života, veď ty jej len povieš svoj názor....)

milada45

Ivana vieš čo sa s nimi stane? Skončí to ako moje manželstvo. Tvoja dcéra bude vždy všetko ťahať zachraňovať ututlávať aby nebolo zle zoderie sa pri ňom a skončí nedocenená a odkopnutá a ešte bude tá najhoršia. Čo najskôr jej ten vzťah rozhovor..Je to pre jej dobro naozaj.