Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

Rubinns

Ivana, stale neodpovedas na opakovanu otazku na antikoncepciu.
Vies ako to mladi maju?
Mala by to byt tvoja dcera, kto jma antikoncepciu „v rukach“. Ak pouzivaju prerusovanu suloz alebo prezervativ, lahko sa moze stat, ze antika „zlyha“, ked parazit zaciti, ze vyzivny korienok sa zacina cukat.

Pises: „Teraz počkám a budem ticho. Robotu má, snáď mu vydrží. Ako to bude, až začne denné štúdium .. to budem (dúfam, že budeme) riešiť, až ho zoberú.“ No, aby uz nahodou nebola tvoja dcera tehotna.

Ivana, prepac, zacala si tu rozumne, ale po tvojom poslednom prispevku mam pocit, ze otvorit oci by si mala aj ty.
To si ozaj potrebovala jeho denne studium na to, aby si sa ozvala? Prepac, ale cakat s rozhovorom az parazit ziveny tvojou dcerou zacne DENNE studium SOCIALNEJ PRACE tj. superulievackeho a superzbytocneho odboru VS – sibe ti ???
Co si aj ty dos.ana z jeho ... z coho vlastne? dobrej vizaze? svalov? sladkych reci? sarmu ? Tvoja dcera ma aspon polahcujucu okolnost pre zaslepenost: lasku a sex. Ale ty? Musis zacat otvorene nazyvat veci pravymi menami a s dcerou hovorit cim skor.

Ozaj, mohla by si prestat s utlocitnostou a namiesto opatrnych otazok konecne nazyvat veci pravymi menami ? Naprikald:
„23 rokov je sakra dost na to, aby mlady vedel, ze práca je samozrejmost a nie nahodny jav zavisly od momentalneho rozpolozenia.
23 rokov je setsakra dost na to, aby sa clovek k problemom postavil rovno a nie detinskou grimasou.
23 rokov je to dost na to, aby muzovi bolo trapne, ze jeho partnerka (rodicia) ho (okrem velmi kratkeho casu) zivi.
Je to chrapun a moju dceru nelubi, lebo inak by sa nedokazal divat – s rukami vo vackoch !!!– na to, ako ona vytahuje z auta tazky stol “
(dcere to nevadilo ?)
.. atd ..

Ivana, ten chalan je lenivec ako vysity, lebo v Blave tak dlho nerobit a byt s tym stavom spokojny – to je tak jasne, ze niet o com diskutovat. Aby bolo nutne ultimatum pre samozrejmu povinnost .. to co je?
Bud je okrem lenovosti tupy, inak si neviem vysvetlit, ze zmaturovany elektrotechnik nevie vymenit vypinac. Alebo je k tej leninosti drzy a chce vas naucit, aby sme od neho pomoc v domacnosti neocakavali.
Neviem, ktora moznost je menej zla (asi tupost, ta moze povolt, arogancia sa vekom stupnuje).

Svatu pravdu ma YXC1234567, ze ist (po dvoch strednych skolacha a jednej vysokej ) na socialnu pracu pekne sa zabavkat medzi o 5 rokov mladsie deti (! na denne studium - ziveny frajerkou - a nie normalne pracujucimi nezivoriacimi rodicmi), to je ako napisat si na celo: A NEBUDEM ROBIT a NEBUDEM !
Ved on aj tvoja dcera musia vediet, ze uplatnenie tejto a podobnych „kvalifikacii“ mu ku kvalifikovanej robote nepomoze. Ved jemu bola elektrotechnicka priemyslovka na ho.no! Pritom o takych absolventov je obrovsky zaujem vo fabrikach. Lenze: treba robit. Snad tvoja dcera nie je taka blba, aby cakala, ze prave „socialna praca“ pomoze tomuto jasnemu parazitovi pracovat ?! Ona ho bude zivit a on bude obhanat mladsie kolegyne, tvorit stupidne slohove prace plne fraz a este bude doma tvarit, aky je zo toho studia unaveny a nebude predsa moct nic robit a uz vobec nejake manualne brigady ....

Najlepsie by sa chlanovi stalo, keby ho zopar dievcat vratilo rodicom. Ak mu skrachuje viac vztahov, ma motiv nieco so sebou urobit. Takto mu je dobre, nezmeni sa.

Ivana, odpoviem ti tak jasne ako viem:
1. Chlapec tvojej dcery je parazit.
Je jedno, ci preto, ze je nezrely (mozno navzdy), nezdravo pekny, rozmaznany, ...vysledok pre tvoju dceru je ten isty, ako keby gamlboval, snupal, chlastal, díloval a pod. Este stale moze na nieco z toho nabehnut, lenivcov to pritahuje.
2. Pri tvojej dcere sa nezmeni.
Nema na to charakter ani MOTIV.
3. Musis sa s dcerou porozpravat.
Pokojne, same dve, vo vhodnom case. Mozno postupne, lebo je to pre nu fakticky tazke.
4. Snaz sa, aby antikoncepciu ovladala tvoja dcera. Cim skor !
5. Mozes urobit vecne opatrenia (trhove najomne, auto, ..) aby si jej ulahcila vidiet veci v pravom svetle. Ale bez rozhovoru to nepochopi.
6. Mozes dcere dat citat tuto diskusiu.
7. Mozes poziadat jeho rodicov, aby vykopavali syna do prace a aby ho zivili na dennom studiu (ako je to na dennom studiu obvykle, alebo nech si zoberie pozicku). Mozno nie su schopni vidiet syna v realnom svetle. Mozno ich trapi, ze nerobi a pokusia sa pomoct jemu aj vam. Mozno su radi, ze sa tak pekne pricucol a vyhodia ta.

Moireal

Nakoniec, na tom, co si myslia rodicia, nezalezi. Oni nebudu zit s partnerom/kou ich dietata. Aspon by nemali. :D

Moireal

adr1a, ty sama tiez nemas asi deti. Nespominala si. Zato si xkrat spominala, ze zijes sama. Jasne, ze rodicia chcu pre deti to najlepsie. Ale rodicia byvaju malokedy spokojni s vyberom ich deti. Pritom sa aj tak skor ci neskor budu musiet zmierit s tym, s kym ziju.
Navyse tato dcera sa javi ako rozumna. Postupne ako clovek dospieva, sam si bude vediet vybrat najlepsie, nik z rodicov to zanho neurobi lepsie.

adr1a.

De a spolok))
Najviac zvacsa kafraju ti co este ani vlastne decka nemaju, este ziadne do dospelosti nevyxovali nedoviedli a este nevedia co je to za drina)) Kazdy normalny zodpovedny clovek ked vyxova raz svoje decko ako najlepsie vie a investoval donho vyse 24r ako autorka tejto temy lasku cas zaujem starostlivost vyxovu prebdene noci xoroby o5rate plienky skoly pubertu peniaze ai ai tak je jasne ze nexce vsetko hodit len tak za hlavu a divat sa ako nieci fracek sa xce pri nej len viezt ai)) Kazdy NORMALNY rodic chce a zela si pre svoje dieta len to NAJ (myslim ligicky najlepsie nie najhorsie). Jasne. Teraz budete tocit ze je to mladej zivot jej volba rozhodnutia ai. Ze ked ju dobre vyxovala tak sa nema co o nu matka bat. Sorry. Vsak ste tu takmer denne. Nevidite ake temy sa tu tocia?) tisic ludi milion problemov) a este malickost ze zalubenost laska fakt neraz aj z geniov spravi totalnyx debilkov)
A autorka temy tu predsa povedala ze s mladou pokeca. Urcite uz kecali vsak su casto v kontakte. A keby to bolo moje decko tiez by mi nebolo jedno aku / akeho partnera by si to moje zavesili na krk. Vy toto vsetko zrejme skor vnimate este z pozicie decok a nie z pozicie rodicov

Moireal

De, on point. :D Konecne sa niekto vyjadril k veci. Veci sa maju riesit s tymi, ktorych sa to tyka a nie sa pytat cudzich ludi a uz vobec nie si tu natahovat ego. :)

De

IVANA:

A tvoja dcera vie, ze riesis jej sukromny zivot za jej chrbtom ?

Preco ju neposles sem na toto forum ?

A ked ti na tom tak strasne zalezi, preco to vlastne riesis s cudzimi ludmi na fore a nie priamo s chlapcom a svojou dcerou ? Hovoris im osobne toto iste co nam tu na fore ? Preco chlapcovi nepovies priamo do oci ze na teba posobi ako parazit ? Zeby si na to nemala odvahu ? Zrejme v tom bude tvoj problem, Ivana.

ivobrick

Ivana45 - mozes to napisat v cislach? Ak to nieje tajne?

Fakty akoze ma rad dobre jedlo, blbosticky, su pekne, ale u mna neobstoja. Aj ja ich mam rad a doprajeme si, ale nie preto ze sa chcem pred niekym ukazovat. Preto, ze nato mam, ze si nato zarobim, a ked treba, tak proste si nedoprajem. (ked som si zgrhlil na auto napriklad).

Ja to vidim cele ekonomicky a matematicky.
Mas 5 ludi, s toho jeden ma pochybny prijem.
Ked oddelis 4 ludi od toho jedneho co sa stane?
(teraz nemyslim nato ze ich ty mas fyzicky rozdelit, len financne - ale ani to neni mozne, viem).

Si proste v sachu, teoreticky, keby si vzala dcere byt, a oni sami (aj ked sa obavam po tom co pises ze tvoja dcera by to utiahla sama) by byvali alebo by boli donuteni ist niekam do svojho, tak by sa prebrala minimalne tvoja dcera. A uz mi je zle aj s toho ze napriek tomu on ma dobrych rodicov a ti by tiez pomahali.
Chalan sa proste narodil pod stastnou hviezdou, co uz.
ps: tu skolu necha po par semestroch, pracu hned ako zacne skola, ale snad sa mylim.