Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

lipa22

Podľa mňa väčšinu tých jedovatých, premúdrelých príspevkov ktoré sa v tejto téme stále objavujú, píše dookola jedna, možno dve stále tie isté osoby pod rôznymi nickmi, ktoré si tu len vylievajú zlosť...

minny033

Ivana, škoda, že nepíšeš, či si o tom hovorila s dcérou a ako to dopadlo. Ja ťa chápem, že nechceš začať otvorený konflikt. Ale niekedy je to vec statočnosti, urobiť a povedať to, čo treba. Zachráň si dcéru. Sadla na lep vychytralému lenivému mužovi. On jej určite poskytuje niečo, čo má pre ňu cenu. Ale základný predpoklad spokojného života - aspoň základnú pracovitosť - to tento chlapec nemá.

Znova som si toto prečítala a prepáč, ale mne to pripomína príbeh gigola, ktorý sa na čas prilepil na devu ochotnú ho podporovať alebo aj živiť. Tvoja dcéra predsa nemá ani vek ani situáciu na to, aby to prijala.

Som zvedavá, či jej to svitne, ak on začne študovať denným štúdium tú najtrápnejšiu VŠ. Ona bude robiť, bude ho živiť a on sa bude bavkať medzi deťmi a obháňať o minimálne 5 rokov mladšie dievčatá? Potom chce robiť čo? Myslím okrem toho, že bude tvojej dcére a možno ich deťom kaziť život.

martinka**

Ahoj ja na tvojom mieste by som sa okamzite porozpravala s dcerou ivana jej priatel je vysloveny parazit co si klofol sikovnu babu a tazi z nej vsetky benefity. Nielen zeny su zlatokopky ale je nehorazne kvantum muzov parazitov ktory sa prizivuju na zenach. Ja som takeho tiez mala a prefackala by som kazdu babu co sa tak obetuje pre muza ktory prenu absolutne nic nespravi.tvoja dcera musi byt strasne sikovna baba mala by nasliapnute na peknu buducnost s niekym schopnym a tento jej frajer jej to tak akurat cele pokazi. Je to isto ten tip vecneho decka flakaca ktory nic nebude robit.presne ako moj ex .nieje nic horsie ako zivot bez koruny s.muzom ktory neriesi nic a este si o sebe mysli ze je panboh.drzim palce nech dcera pochopi co ma vedla seba!!

lentonie

Ivana45 preboha len nedovol aby to bol tvoj zat. Ved on tvoju sikovnu ale bohuzial laskou osprostenu dceru doslova vyuziva. Radsej sa modli nech sa rozidu je to fakt to najlepsie co sa im moze stat! Ona nech si hlada seberovneho sikovneho muza nie muza ktoreho vozi este aj do roboty omg. Ja som sa tiez tak obetovala pre muza a skoncila som odkopnuta a najhorsia ktora moze za jeho chudacikovo nestastie! od takych ludi utekaaaat co najdalej je to dlazenie si cesty do pekla.

mamina45

Ivanka budem priama-nezmení sa. To máš presne také typy ľudí čo sú pohodlný a radšej budú študovať než by pracovali. Keby má ozaj záujem o tvoju dcéru a chce aby bola šťastná už len kvôli nej sa vykašle na školu a ide robiť na tpp. Proste ie to o tom . To je ako neverný muži môžu stokrát prisahať že už nepodvedú a pri najbližšej príležitosti to spravia zas. Ľudia sa nemenia. Aj môj bývalý manžel mi stokrát prisahal že sa zmení a nezmenilo sa nič ked tak tak na chvíločku. Never nato že ľudia sa zmenia nieje to pravda ostanú taký aký sú. Veľa som si prežila tak už to viem a neverím v zázraky ale v reálny život.

Mesačný princ

Moireal - tak nejak :)

Inak budem veľmi zvedavý čo sa týmto vyrieši ale podľa mňa svokra nakoniec zariadi, aby sa vzťah rozpadol.

lolinka

My nemôžeme vedieť či sa zmení alebo nezmení. Nejaká šanca na zmenu by tam bola, ale to by asi musel byť primačknutý a donútený. Neviem, ako bol vychovávaný, ale ak doma mamka všetko robila a on a otec nemuseli nič, tak na to môže byť zvyknutý a nepríde mu na tom nič zlé. Ak ale bude konfrontovaný, že takto to nejde, je možné, že sa uvedomí a zmení sa. Ale tvrdá by naňho mala byť hlavne tvoja dcéra. To že ho vyváža do roboty a z roboty nie je ktoviečo. Nech si aspoň platí benzín, však už zarába. Až príliš sa preňho obetuje, čo je bohužiaľ chyba mnohých žien. Môže si na to zvyknúť a nebude mať dôvod sa veľmi snažiť niečo robiť sám.

Moireal

Zakladatelka sa boji konfrontacie a ze bude povazovana za zlu typicku svokru ale nieje snad lepsie vylozit vsetky karty na stol? Teraz to este nieje take hrozne, horsie bude, ak sa bude na jej strane neustale stupnovat napatie a mozno aj hnev na dcerinho frajera.
Aj ked konfrontacia boli, chodte do toho, cloveku sa ulavi, ze konecne povie to co potlacoval. Potom zavisi od zucastnenych, ako chcu zit. Ale ak si obe strany daco myslia a potichu sa "nenavidia" nemaju sancu z toho nenavistneho kolotoca vyjst. Vyjdu mozno az ked budu okolnosti prilis neznesitelne a padnu velmi silne slova. Kazdy je nejaky, niekto si pracou kompenzuje ine veci, ktore mu nejdu, niekto si ani nedokaze veci pracou kompenzovat, lebo je prilis oslabeny negativistickym myslenim.

Na druhej strane, ak dcera robi toto pre svojho frajera, musi tam byt nieco, vdaka comu to robi rada alebo je to skratka komplementarny vztah, kde kazdy nieco ine do vztahu dava. Aj ked by to asi malo byt naopak, ze by chlap mal byt zivitel, nuz ale ani toto sa uz nenosi, lebo zeny co sa nechaju zivit, su zlatokopky a taktiez prizivnicky a parazity.
Ja by som naozaj navrhla porozpravat sa o tom, vylozit vsetky karty na stol a hoci si myslim, ze rodicia nemaju pravo sa detom montovat do zivota, tak vzdy lepsie si to povedat ako si potichu hejtovat a rozmazavat to tu donekonecna. Nechapem ludi,co sa na tejto teme doslova zivia. Co nemate vlastne zivoty, ze ste zvedavi na druhych?

Mesačný princ

Z takýchto ľudí sa obyčajne stávajú politici alebo finanční žraloci, takže by som to tak čierne nevidel :D

Napíšem sem ešte raz. Aj moja bývalá svokra videla vo mne flákača a to len preto, pretože som si dlho nemohol nájsť prácu, nerobil som u nich čo bolo treba, keď sme boli na návšteve, pretože...

Pretože som ju bojkotoval a mal som u p.či jej názor a názor ostatných, ktorí do toho nevideli.

Pracoval som, síce načierno a nenosil som domov horibilné sumy ale ešte som v živote neprežil jediný deň kedy by som doma len sedel a pozeral tv napríklad.
Robím dosť namáhavú manuálnu ale aj umeleckú prácu zároveň, ktorá je závislá od veľa premenných a chodím domov unavený.

Teraz si predstavte situáciu - celý týždeň makáte ( na čierno ) a keď sa tešíte ako si cez víkend trošku oddýchnete tak manželka zahlási, že ideme chystať drevo k svokrovcom...

No a to znamenalo sobotu a nedeľu prežiť v hore s motorovou pílou a traktorom...

Druhý víkend sa išlo zase zatepľovať, tretí maľovať atď...

Tak som to jednoducho bojkotoval a mal som milých svokrovcov aj celú famíliu na saláme. Aj napriek tomu, že pracujem rád a manuálna práca mi nesmrdí, tak som nepohol ani mihalnicou, keď ma svokra videla.

Ja mám pocit, že každý vidíte len to svoje ale čo tak vžiť sa do úlohy tohoto chlapca. Ja osobne by som do takejto rodiny nešiel, keď je to už také teraz, tak to bude pokračovať a svokra si vždy nájde nejaký spôsob ako je niečo ,,zlé,, namiesto toho aby ste mu pomohli!!!

osobne by som sa takto správal stále mať takúto svokru!