Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

De

"Absolútne si nemyslím, že to len ich vec. Aj keby som ich nepodporovala lacným bývaním a autom. Je to moja dcéra, nechcem, aby bola nešťastná. Žiaľ, v tomto chlapcovi nádej na spokojný (nebodaj aj šťastný) život nevidím. "

Je to ich vec. Staras sa im do zivota. Preco sa nestaras o ten svoj ?
Dcera je dost stara na to, aby si sama rozhodla s kym chce zit. Ty bud jej oporou a porad jej AK TA O TO SAMA POZIADA, ale nestaraj sa im do zivota. Nezijes ho ty za nich, ziju ho oni za seba.

ivana45

Ďakujem za vaše názory. Na otázky postupne odpoviem, keď bude chvíľka času.

Nuž, doteraz som sa "nestarala". Stále mlčím, ale dlho to už nevydržím. Nerada by som však chlapcovi krivdila, preto som sa obrátila sem s prosbou o vaše názory.

Najprv som si myslela, ze mladý muž má smolu, že si doteraz nenašiel prácu, čo ho baví. A že keď nájde, bude chodiť do roboty a ideálne aj trocha rád. Ale mesiace plynuli, on bo vyslovene spokojný a radostný, robotu si v podstate nehľadal, dohadzovaným flekom prakticky nevenoval pozornosť. Po ultimáte od mojej dcéry si robotu našiel až prekvapivo rýchlo - ale bola som udivená, že takú nekvalifikovanú .. zvlášť preto, lebo jeho (teoretickú) kvalifikáciu považujem za fantastickú.

Ak máte nejaké rady .. prosím, sem s nimi. Rozhovor s dcérou beriem: budem s ňou vážne hovoriť. Bude to nepríjemné a dúfam, že to obe ustojíme. Vyčítala by som si zbabelosť, keby som videla a mlčala.

Absolútne si nemyslím, že to len ich vec. Aj keby som ich nepodporovala lacným bývaním a autom. Je to moja dcéra, nechcem, aby bola nešťastná. Žiaľ, v tomto chlapcovi nádej na spokojný (nebodaj aj šťastný) život nevidím.

Rozmýšľam hlavne nad jeho vekom (má 23 rokov), jeho pracovnú a študijnú anamnézu som sem opísala: Má šancu zmeniť postoj k práci ? Alebo sa z neho bude vyvíjať stále jasnejší povaľač ... ?

Ak máte skúsenosti.. rady .. názory .. prosím o ne a ďakujem.

lolinka

No ideálny partner to nie je, je síce pravda, že dobrú prácu je u nás ťažko zohnať, ale na druhej strane on sa ani nesnaží. No ale v každom prípade je to vec dcéry, nie Vaša. Na Vašom mieste by som sa do toho menej starala. Možno sa mladý ešte pozviecha a niečo poriadne si nájde, plus začne pomáhať viac doma. A keď nie, dcéra snáď dostane rozum a uvedomí si, že takýto človek sa na založenie rodiny nehodí.

0vecka

ako tu uz niekto napisal podomnou ten chalan sa urcite nezmeni... to by musela by fakt situacia ze by zomieral od hladu potom by zacal nieco robit...

inak co hovori on? akoze jeho zivotny plan je nerobit a nechat sa vydrziavat od tvojej dcery?

Biela.Kobra

Ivana, myslím si, že sa o svoju dcéru bojíš právom. Pracujem s mladými ľuďmi a vidím to denne - tú nechuť so sebou niečo robiť, to očakávanie, že sa im všetko dostane na stôl hotové, a ak sa nedostane, tak sa ani nepohnú smerom, aby to získali. To isté platí aj s tou školou, čo je len ďalšia možnosť, ako bez starostí preflákať pár rokov navyše. Mamahotel funguje mnohokrát predsa aj do štyridsiatky... kým mama vládze. A keď už niet mamy alebo mama nevládze, nájde si takú, čo mu bude robiť druhú mamu.
Dupnúť si však musí tvoja dcéra, nie ty. Podľa toho, čo píšeš, by mohla byť natoľko inteligentná, aby prehliadla, čo ju s týmto chlapcom čaká. A okrem toho, nie všetci sú od prírody leniví, mnohí sú proste len rozmaznaní a keď ich núdza priprie, vedia sa naučiť obracať.

Mesačný princ, nezvyknem sa zapletať do diskusií medzi komentujúcimi, ale tentokrát mi nedá: Myslím si, že si veľa vecí pripúšťaš až zosobňuješ, pričom si vyberáš len to, čo je vhodné pre teba, mimo tému, a to potom tvrdošijne obhajuješ. Na druhej strane, vnášaš do diskusií prvok diablovho advokáta, takže v rámci zachovania rovnováhy je to fajn. Ale či tým viac pomáhaš sebe alebo zadávateľovi témy, je otázne.

Mesačný princ

patulka711 - peniaze, som rád, že ich opäť niekto spomenul. Bez nich je človek...ako by som to napísal ,,bez nich človek neexistuje,, :)

Mesačný princ

Carny - a ja nech premýšľam ako chcem, tak sa mi to zatiaľ nepodarilo. Nenašiel som vo svojom okolí nikoho, kto by dokázal nájsť prácu len tým, že je šikovný. Ako? Ako by sa o ňom niekto aj dozvedel ak nemá známosti? Reklama stojí peniaze, ale škoda tu niečo písať... Máte svoj názor a ja to vidím takto. Keby som to denne nezažíval, tak napíšem ok. Ale nesúhlasím s týmto!

patulka711

Tiež som mala takého frajera a poviem ti že nieje nič horšie než chlap čo sa nestará nesnaží nechá sa živiť ešte aj svojou ženou. Taký nech si nehladá ani vzťah. Nechápem prečo sa pri otázke peňazí každý hrá na humanistu a hovorí o povrchnosti. Bez peňazí sa jednoducho žiť nedá človek potrebuje jesť,obliekať sa potrebuje peniaze na lekára zubára na benzín a pod. Ja ked som nemala prácu jeden čas tak som si ani vzťah nehľadala ved čo by som z neho mala? nemohla by som ísť s partnerom ani na výlety dovolenky nemohli by sme si nič dopriať .Zapamataj si milá autorka že muži sa nemenia..možu chvíľu hrať divadielko ale dlho im to nevydrží. Dcére prajem veľmi skoré vytriezvenie nech ho pošle do kelu čo najskôr. Predstav si že by mali deti to by dopadla chudera isto by od nej ušiel preč.

Carny

A Mesačný princ,
Nesúhlasím s Tebou,ze dobrá práca za dobry peniaz sa neda nájsť. Nasla som a neraz. Ked uvazujem minútu,viem vymenovať 5 ludi okrem mna,ktorí maju dobre prace za dobry peniaz bez známosti,bez úplatkov. Takze da sa to!