Dobry den. Mam 26 rokov a liecila som sa 4 roky na osteoporozu. Lekarka mi naordinovala najprv Protelos (ten nepomohol a bolo mi z neho trochu zle, stracala som akoby pamat), potom sa rozhodla skusit rok bez liecby (mala som rok jest viac mliecnych vyrobkov a pit vela mlieka), ale ani toto nebolo uspesne. Stav sa zhorsil podla vysledkov na denzitometrii. Tak sa rozhodla ze rok budem brat vapnik spolu s D3 400IU, ale po roku ziadny uspech, mierne zhorsenie kosti. Tak sa teda rozhodla ze skusi bisfosfonaty na 1 rok, s tym ze som mala chodit kazde 3 mesiace na injekcie. Kedze som vedela a studovala tento superliek uz davnejsie a vedela som ake je to svinstvo s kopou neziaducich ucinkou, tak som to hned zamietla. Ona mi dala podpisat papier, ze nesuhlasim so standardnou liecbou. Tak som podpisala lebo podla mna to standardna liecba nie je. A teraz som bez liekov a beriem iba vitaminove doplnky kazdy den.
Rano na lacno: 2 tabletky Wild yam root (s 10% diosgenin), 2 tabletky olive leaf extract 500mg, 1 gram spirulina.
O cca 1 - 2 hodiny po jedle beriem: 4 tabletky bone strength (od now foods, podpora kosti vitaminmi, mineralmi), 100 mcg vitamin K2 (as MK-7), 30 mg zinc albion chelated, 2000 IU D3 cholecalciferol, 1200 mg supreme lecithin (35% phosphatidylcholine). Po 2 hodinach si dam 65 mg Nattozimes.
Vecer po jedle: 50 mg aloe vera a 1 tabletka probiotikum (3 billion CFU).
Myslite si, ze tieto davky budu postacovat (mam 26 rokov, vysku 153 cm, vahu 43 kg) a urobia pokrok v osteoporoze, ak ich budem brat rok, dva? Alebo mam ubrat davky vitaminov?
Uz polroka sa snazim dodrziavat alkalicku stravu. Nejem ziadne maso, mlieko, vajcia, cukor, syry iba plesnive a iba obcas, pecivo iba s roznymi semiackami ale iba parkrat za mesiac, sladkosti vobec, sol pouzivam iba himalajsku.
Od 3 rokov som sa liecila na ARDS, reumu, juvenilnu chronicku idiopatricku artritidu superliekom Prednisonom branym do cca 17 rokov roznymi davkami. Reumatologicka povedala ze z Prednisonu a jeho dlhorocneho uzivania mam osteoporozu. Potom cca v 14. rokoch mi zistili, ze mi prestavaju fungovat oblicky (jedna ide na cca 74% a druha na 26%). Takze ziadna slava.
Chcem sa dat do poriadku. Skusal tu niekto z vas liecbu osteoporozy vitaminovymi doplnkami? Ak by sa tu nahodou objavil pan Rng a vyjadril sa k tomu, tak budem velmi vdacna. Vdaka aj za nazory ostatnych. Lucka
osteoporoza - liecba vitaminovymi doplnkami
no každopádne si myslím, že pri osterporóze je určite potrebné doplniť nejaké vitamíny...každý má už nejaké svoje skúsennosti, ano ak je človek mladý a aktívny, možno jej vie ešte zabránit alebo pomocť nejakým pohybom a bežnou aktivitou, ale čo starší ľudia, ktorí už nevládzu, ?
takže podľa mňa je určite potrebné telo doplňáť nejakými výživovými doplnkami, ja osobne mám aj doma takú pacientku a my sme vyskúšali z istej dostupnej rady doplnkov, ved si kludne o tom mozte prečítať, možno sa nájde este niekto kto s tym ma tiež skúsennosti...www.ezopress.sk
a zatial sme spokojné.
Ahoj!
Liečba vitamínovými doplnkami je úplne zbytočná. Telo si získa všetko potrebné len z vyváženej stravy(Mäso, mliečne výrobky, zelenina, ovocie). Všetko nadbytočné sa spravidla vylúči ako odpad vo forme moču. Najdôležitejšie čo telo potrebuje sú kalórie.
Teraz k tým kĺbom a kostiam.
Ak chceš byť silná, pohyblivá ako mačka, mať oceľové kĺby, chrbticu ako mladuchu, tak jediné čo ti pomôže je
"tajná zbraň" zvaná dokonalá Trojka.
Táto dokonalá Trojka obsahuje 3 prostné statické výdrže.
Sú to nasledovné:
-Statické mostíky
-Statické L-ká
-Twisty
Tieto cviky by mal začiatočník cvičiť, postupne. Najprv mostíky, potom L-ká a nakoniec twisty. Tréning by mal vyzerať nasledovne:
1. Mostík: 1 x 10sekúnd; 2 x 5 sekúnd
2. L-kový zdvih: 4 x 5 sekúnd (Toto cvičenie by sa mala obmedziť, ba dokonca necvičiť, dokým nebudeš pripravená na toto cvičenie)
3. Plný twist 1 x 20 sekúnd (obe strany)
Toto je celý tréning. Pri trénovaní začni zľahka. Nezápas so sebou!
Ale najdôležitejší cvik je ten mostík. Ja sám ho robím.
Tu je postup ako cvičiť ten mostík:
Ľahnite si na chrbát, chodidlá položte na zem, asi 15 - 20 centimetrov od zadku. Toto
je východisková pozícia. Zatlačte chodidlá na zem a zdvihnite boky i chrbát z podlahy, až kým vašu telesnú hmotnosť nebudú niesť len plecia a chodidlá. V tomto bode by mali stehná a trup tvoriť jednu líniu. Toto je poloha statickej výdrže (pozri fotografiu). Zotrvaj
te v nej želaný čas, dýchajte čo najplynulejšie. Potom pomaly urobte spätný pohyb a vráťte sa do východiskovej polohy.
Zatlačte chodidlá na zem a zdvihnite boky : chrbát z podlahy, až kým vašu telesnú Lmotnosť nebudú niesť len plecia a chodidlá. V tomto bode by mali stehná a trup tvoriť jednu líniu.
Twist:
Posaďte sa na zem, nohy spojte a vystrite ich. Jednu nohu zohnite a priťahujte si ju k sebe, až kým jej chodidlo nedosiahne úroveň kolena druhej nohy. Chodidlo pokrče nej nohy majte vystreté na zemi. Vytočte protiľahlé plece smerom k ohnutému kolenu
a z vonkajšej strany sa oň zahákujte lakťom. Krkom a hlavou prirodzene kopírujte otoče nie trupu. Dlaň druhej ruky položte za seba, ruku vystrite a bezpečne sa o ňu oprite (pozri
fotografie). Zotrvajte v tejto polohe požadovaný čas, snažte sa dýchať normálne. Rovnaký čas udržte polohu aj pri vytočení do opačnej strany.
PS: Nie som autorom opisov týchto cvičení. Tieto myšlienky som si nevymyslel, ale som sa ich dozvedel. Podľa pravidiel diskusného fóra, by som nemal nikomu robiť reklamu, ale v záujme pomôcť, tu napíšem názov knihy, z ktorej som sa toho veľa naučil.
Tréning väzňa 2.
PS2: Buď vytrvalá a nevzdávaj sa. Prajem ti skoré uzdravenie!
Este sen pridam nieco predsa len
. Kedysi, pred vyse 15 rokmi moj otec bol dioagnozovasny osteoporosis senilis 2. Poslal som mu vtedy tekuty Calmag a cuduj sa zvete, po roku brania nebolo po osteoporoze ani stopy.
A dnes su na trhu ovela ucinnejsie prostiedky na kosti , ako bol niekedy Calmag. S lepsou absorbciou, s vitaminmi na lepsie zabudovanie do kosti,, miliony krat overene na roznych pacientoch.
Inac lekari , ktorych periodika si objednavam odporucaju davky vitaminu D-3 od 2000 az do 5000 IU denne, co postupne zvysi hladinu D-3 v krvi az na 65 do 85 nanogramov na mililiter, co dnes povazuju tito lekari za optimalne, a to nielen kvoli kostre, ale mnozstvu roznych procesov v tele, na ktorych sa vitamin D-3 podiela (Imunita, mozgove procesy, hormony...). Samozrejme odporucaju pri tych davkach brat aj vitamin K2 v davkach od 50 do 200 mikrogamov, v zacislosti od davok vitaminu D-3. .
Na ilustraciu, preco tie davky nie su privelke, ludske telo na slnku je schopne vyrobit az 20 000 IU vitaminy D-3 denne. Zialbohu to neplati na kazdeho a teda doplnanie je tu odporucene.
Najma pre tych com maju v krvi malo vitaminu D-3, casto aj pod 20 nanogramov na mililiter
www.medicum.sk
Collagen gold od medicum poskytuje stavebné bloky makromolekulárneho kolagénu, kyseliny hyalurónovej a síranu potrebné pre zdravie chrupavky, synoviálnej tekutiny, šliach a väzivového spojivového tkaniva chondroitín.
Kyselina hyalurónová sa nachádza prakticky vo všetkých tkanív ľudského tela. V kĺboch hrá dve dôležité úlohy.
Po prvé, pôsobí ako kľúčová štruktúrna molekula pre vytvorenie zdravej, funkčnej chrupavky. Po druhé, je hlavná súčasť synoviálnej tekutiny, mazivo v našich kĺboch, ktorá umožňuje hladký a ľahký pohyb. Štúdia ukázala, že konzumácia kolagénu (1500mg / deň) viedlo k zvýšeniu hladiny kyseliny hyalurónovej o viac ako 60 krát.
Stopové minerály a vitamíny
Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí a chrupaviek.
Meď prispieva k udržaniu normálnej spojivového tkaniva, a tým môže byť prínosom pre chrupavky (chrupavka sa skladá z spojivových tkanív).
Vitamín D, zinok a mangán všetky pomáhajú udržiavať zdravé kosti. Vitamín D3 je prirodzene produkovaný v ľudskom tele pri vystavení slnečnému svetlu.
Nedostatok vitamínu D je spojený so zvýšenou hladinou zápalových markerov a ukazovateľov TNF-alfa.
Na zdravé kĺby navrhujeme brať základné kĺbové zosilňujúce stavebné bloky ako je COLLAGEN GOLD s ostatnými výživovými dolnkamy MULTIVITAMINY A CALCIUM & D3 na podporu proti zápalovému procesu
Typické hodnoty jedného balenia Collagen Gold:
Collage Gold obsahuje Collagen Gold typu CI a CII - 800mg, vitamín C 80mg, vitamín B3 16mg
Odporúčané užívanie Collagen Gold:
Užívajte 1 až 2 kapsule denne. Neprekračujte stanovenú dávku.
Nattokináza obsahuje vitamín K2. No nie od všetkých výrobcov. treba si to zistiť.
Vitamín K2 (nie vitamín K1, ktorý je dôležitý pre hemokoaguláciu) a vitamín D pôsobia pri osteoporóze synergicky. Metaforicky povedané, jeden je na stráži pred bránami (vitamín D3), ten druhý za nimi (vitamín K2). Je potrebný pre MGP a osteokalcín (znižuje i počet zle aktivovaných osteokalcínov). Vitamín K2 zabezpečuje pružnosť kosti.
(MGP je proteín nachádzajúci sa v stenách ciev, kde bráni kalcifikácii. Aktivuje sa práve vitamínom K2. Táto aktivácia sa nazýva gamakarboxylácia. Tiež sa zistilo, že v prípade "zlej" aktivácie MGP, že toto MGP ešte viac podporuje ukladanie vápnika v mäkkých tkanivách. Boli robené štúdie, pri ktorých sa zistilo, že aktivácia u diabetikov a ľudí trpiacich Mönckebergovou sklerózou je nižšia.)
(Osteoklacín je proteín, ktorý v tele pôsobí ako hormón. Podieľa sa na tvorbe kostí a kostného tkaniva, mineralizácii kostí udržiavaní rovnováhy kalciových iónov. Vďaka tomu, že pôsobí ako hormón, stimuluje vylučovanie inzulínu, má priaznivý vplyv na inzulínovú citlivosť. Tento účinok práve súvisí s aktivovaným osteokalcínom. On dokáže priamo regulovať glukózu vo svaloch či tuku.)
Odporúčaná minimálna denná dávka je tých 400IU. Tých 1000IU je úplne normálna "koncentrácia" a podľa mňa postačujúca. Prednedávnom vyšla randomizovaná klinická štúdia, ktorá sa zaoberala preventívnym užívaním vitamín D u starších. A v nej sa zistilo, že vysoké dávky nepredstavovali žiadnu výhodu (štandardná dávka bola 24000IU mesačne). Takým zaujímavým výsledkom bolo zistenie, že pri vysokých dávkach bolo výskyt pádu vyšší. Mechanizmus nie je zatiaľ jasný. Budú sa mu venovať.
Samozrejme tá dávka sa mení v závislosti na ochorení človeka. Pri renálnej insuficiencii sa odporúča ju znížiť cirka o 1/3. Aj pri iných ochoreniach, ako Bartterov či Gitelmanovom syndróme sa tiež všetko mení. Pri nich je totižto porušené hospodárenie s Na, Ca a K. Tiež pri už vyvinutej ateroskleróze či vysokej hladine kalcia v krvi, sarkoidóze, lymfóme, histoplazmóze.
(Pri idiopatickej hyperkalciúrii sa v črevách vstrebáva viac vápnika, pretože receptory pre vitamín D sú citlivejšie. Zároveň sa močom vylučuje viac vápnika. Vďaka týmto stratám sa viac vylučuje hormón parathormon. Vznikne sekundárny hyperparatyreodizmus, ktorý je častou príčinou osteoporózy.)
(Napríklad pri Bartterovom syndróme býva abnormálny metabolizmus vitamínu D, ktorý vedie ku nadmernému vylučovaniu vápnika močom, ktorý tiež môže viesť ku rozvoju sekundárneho hyperparatyreodizmu.)
Riziko vzniku hypervitaminózy a toxicity je aj závislé od vitamínu K2.
Najlepším zdrojom vitamínu D3 je ale slnečné žiarenie. Nielen preto, že dlhá expozícia nepredstavuje žiadne riziko "predávkovania" (vitamín D3 sa premení na neaktívny tachysterol a lumisterol). No i vďaka tomu, že forma, ktorá vzniká pôsobení UVB je pre telo účinnejšia ako nahrádzanie vitamínu D3 v tabletkovej forme ("UVB forma" je sulfátová).
lombardo. kolko vitaminu D3 je podla teba, odhadom- tu predavaju najviac 1000. Dakujem.
"Po 2 hodinach si dam 65 mg Nattozimes"
muz si dava 3- 4x denne nattozimes 2ks/ 195mg/ 6750 Fu, prip. nattokinase 2000Fu vo vyssich davkach. Zda sa, ze nattozimes pracuje pre neho lepsie. Ale MUSIS ho brat kazdych 6-8 hodin, aby ti naozaj pomohol, to mam od Japoncov.
Pre vývoj kostí je dôležitý vápnik, vitamín D, vitamín K, vitamín C, fosfor, horčík, bór...
Ca a P kosť spevňujú. (Od ich koncentrácie v krvi, plus i niektorých hormónov sa riadi tvorba vitamínu D v obličkách. Vitamín D sa do tela dostáva ako neaktívny prekurzor. Až metabolizáciou v pečeni či obličkách sa premení na aktívnu formu.)
Vitamín D zabezpečuje resorbciu Ca a zamedzuje veľkým stratám obličkami.
Vitamín C je potrebný pre tvorbu kolagénu (je základom tkanív).
Horčík, tým, že je prirodzený antagonista Ca, tak zabraňuje ukladaniu Ca inde ako sú kosti.
Vitamín K pomáha pri zabudovávaní Ca do kostí. Bór sa zúčastňuje na metabolizme Ca, Mg, P a vitamínu D.
Napríklad sodík, kadnium či olovo kostné tkanivo poškodzujú.
Látky, ktoré obmedzujú využitie vápnika v tele: fosfor, horčík, sodík, fyláty, oxaláty (šťavelany)
fosfor, ktorý pri vysokom príjme vytvára nerozpustné soli, zamedzuje vstrebávaniu Ca. Napríklad antacidá s Al ho na seba dokážu naviazať. Maximálny pomer Ca:P je 1:1.5. Obsahujú ho prakticky všetky potraviny, ktoré obsahujú proteíny. Vysoký obsah má šošovica, čierny čaj, fazuľa, sója, hrach, celozrnný chleba, mak, pšenica, vlašské orechy, lieskovce.
vláknina znižuje vstrebávanie Ca
horčík, pokiaľ sa prijíma s Ca, tak zamedzí jeho vstrebanie
proteíny pri svojom metabolizme na aminokyseliny znížia pH organizmu a vtedy sa Ca uvoľňuje s kostí
sodík zvyšuje vylučovanie Ca obličkami. Vo väčšom množstvo ho obsahuje celozrnný chlieb a špenát.
tuky s Ca vytvárajú reakciu, ktorá sa nazýva zmydeľnatenie
fyláty a oxaláty spolu s Ca vytvárajú nerozpustné soli. Nachádzajú sa najmä v listovej zelenine, špenáte, rebarbore, kakau, čokoláde, červenej repe, fazuli, čiastočne aj v mrkve, horne, brusniciach, pomarančoch a grepe.
Jedlo s najväčším obsahom Ca jedávaj večer. Pretože v leže a počas spánku sa najviac odburáva Ca z kostí.
Napríklad minerálky Korytnica či Baldovská majú vhodný pomer Ca:Na.
Keďže nejedávaš mäso, mala by si sa najmä zamerať na vitamín D3. Bez neho telo vápnik nevyužité vylúči. V rastlinnej strave sa nachádza v podstatne menšej miere. Je prítomný napríklad v banáne, avokáde, cereáliách, kakau a obilných klíčkoch.
Vitamín D3 sa taktiež vytvára aj v koži. Napríklad osoby so svetlou pokožkou dokážu vytvoriť približne 10000UI pri expozícii celého tela po dobu 20 až 30 minút. Ale čím je pokožka tmavšia, tým je tvorba pomalšia. Tvorba vitamínu D klesá i s vekom. A treba upozorniť, že napríklad faktor 8 dokáže produkciu vitamínu D3 v koži znížiť až o 95-97%, faktor 15 prakticky úplne. I "opaľovanie" za oknom nemá požadovaný účinok.
Veľmi dobrým spôsobom ako si zabezpečiť zásoby vitamínu D je slnenie. Pretože pri ňom sa nepotrebný vitamín D premenení na tachysterol a lumisterol, ktoré pre telo neprestavujú žiadne riziko.
Suplementácia príliš vysokým dávkami vitamínu D môže byť kontraproduktívne. Pretože pokročilá hypervitaminóza vedie až ku demineralzácii kostí. Pokojne môžeš prekročiť dennú odporúčanú dávku, no s rozumom. Hyperkalciémia je vysoká hladina vápnika v tele. Vzniká aj na základe vysokých dávok vitamínu D. Rizikom jej vzniku v súvislosti so suplementáciou je napríklad fajčenie.
(Mak ako zdroj vápniku je diskutabilný, pretože obsahuje značné množstvo oxalátov, ktoré výrazne znižujú využitie vápnika)
Inak existuje aj liečba parathormonom. Je síce veľmi náročná a drahá. No dokáže výrazným tempom obnoviť kostnú hmotu.
neviem ako vy, ale čudujem sa, že nikto sa nepozastavil nad tým, že zakladateľka má v prvom rade vážne problémy s príjmom potravy...treba začať tam
Pises :Jem zeleninu a ovocie, pijem iba cistu vodu, nejem maso, chlieb, rohliky, vajcia, mlieko ani sladkosti a tavene syry a vobec nechodim do fastfoodov
A co keby si zacala jest mäso aspon kuracie , vajcia, ryby? Urcite by sa tvoj stav zlepšil