Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako zistim ci sa pacim tichemu chlapovi?

Príspevok v téme: Ako zistim ci sa pacim tichemu chlapovi?
Hankka

Ako baba rozozna ci sa paci tichemu (introvert?) chlapovi? Na nete su len stupidne clanky popisujuce skor spravanie jaskynnych poolopiciakov ktore su uplne nerealne a ci ma niekto rozsirene zrenicky je ozaj problem vidiet. Ja som sa nikdy ziadnemu chalanovi nepacila aj ked nie som skareda ani blba, takze to neviem rozoznat.

Ako sa introverti vobec zoznamuju a kde podobnych ludi stretnem? Na vsetky kruzky chodia aj tak len zeny a sama som dost hanbliva, ani kamosky prilis nemam, navyse aby baba bezdovodne oslovila cudzieho chalana je podla mna trapne.

Cliattsi

Ďakujem za vysvetlenie, aj keď budem potrebovať viacej času na pochopenie. Keby som hľadal sám takú informáciu, ktorá sa opisuje v tom obrázku, asi by som ju nenašiel. Ani som nevedel, že sa to dá aj takto znázorniť :-)).

Inak ty si vyštudovala psychológiu?

Sejla

Este k tomu, ako chapat tie pismenka a spravne si ich vykladat
Introvercia/extrovercia: urcuje to, ci dominantna funkcia je introvertna, spravidla nasledujuca funkcia bude extrovertna. Introverti su ludia, ktorych prilisna spolocnost vycerpava a potrebuje sa nabit osamote, zatialco extroverti nasavaju energiu v spolocnosti.
Intuicia/zmyslove vnimanie: rozoznat intuitivneho cloveka mozeme napriklad tak, ze hlada v sledovanom subjekte nejaky skryty zmysel, zatialco senzori chapu veci doslovne. Senzori su prakticki a intuicia je teoreticka.
Myslenie/citenie: T typy sa rozhoduju na zaklade cistej logiky, co neznamena, ze F typy nerozmyslaju, skor len do svojich rozhodnuti zahrnaju aj subjektivitu a city svoje, ci ostatnych a odkazuju sa na svoj vnutorny hodnotovy system.
Percepcia/Judgement: hovori o tom, ci je prva extrovertna funkcia 'sudiaca', alebo percepcna. Typy XXXJ preferuju mat organizovane a strukturovane vonkajsie prostredie a davaju volnost svojmu vnutornemu svetu, XXXP typy preferuju mat organizovanost vo vnutornom svete a k okoliu pristupuju s volnostou.

Sejla

Cliattsi:
Pozri si prilozeny obrazok, ten najjednoduchsie znazornuje preferencie kazdeho typu. Rozoznavame 8 kognitivnych funkcii, ktore sa delia podla toho, ci su percepcne (intuicia/senzoricke vnimanie), alebo hodnotiace (myslenie/citenie), introvertne, alebo extrovertne. Kazda jedna funkcia ma svoje charakteristicke vlastnosti.
Se (extrovertni senzori) hladaju zmyslovu stimulaciu, su dobre oboznameni so svojim okolim, vsimaju si detajly, rozumeju veciam doslovne, zvacsa si uzivaju sportove aktivity, maju radi akciu, nove zazitky.
Si (introvertni senzori) hladaju to, co uz bolo, orientovani viac na minulost, predosle zazitky porovnavaju so sucasnymi, maju radi tradicie, viac predvidatelny zivotny styl, spoliehaju sa na skusenosti.
Ne (extrovertna intuicia) je charakteristicka niecim, co niektori volaju 'brainstorming', radi hladaju a verbalizuju nove moznosti, vacsinou hazdu do placu napady, neucelene myslienky, nie vsetko myslia vazne, radi si uzivaju podivny humor, alebo sa zabavaju trolovanim ludi, su velmi kreativni, ale mavaju problem s utvaranim si definitivnych zaverov a s dokoncovanim napadov, pretoze rychlo skacu z jednej temy do inej.
Ni (introvertna intuicia) je podvedome rozoznavanie principov a vzorcov v kazdom pororovanom subjekte, hladanie korena problemu, ultimatnych pravd, zbiera 'dojmy' zo situacii, ktore si skladuje podvedome a potrebuje cas na utvorenie definitivneho postoju. Nesustredi sa na detajly, rada vidi situaciu v sirsom ramci a vie predvidat, ako sa veci vyvinu. Hodi sa k tomu veta 'nic nie je take, ako sa javi'.
Posudzovacie funkcie:
Te (extrovertne myslenie) je expresia cisto logickych a racionalnych usudkov. Ma rada fakty, zmeratelne veci, objektivne standardy, spolahlive vonkajsie zdroje informacii, je induktivna, prisna a ludia, ktori tuto funkciu preferuju na dominantnych poziciach, sa casto javia ako mierne panovacni a direktivni.
Ti (introvertne myslenie) je deduktivna, zacina s teoriou, posuva sa k faktom a konci s teoriou. Hlavny nastroj introvertneho rozmyslania je logika, napriek tomu tato funkcia nie je tak objektivna, ako Te, pretoze sa tak nefixuje na vonkajsie fakty, ako na vnutornu analyzu a vracia sa k vlastnej interpretacii. Ti hlada presnost a akuratnost, svoje logicke uvahy nema potrebu vyjadrit, ale casto sa pyta 'definuj slovo ...' Ti je vnutorna kontrola a poriadok v hlave.
Fe (extrovertne citenie) sa viaze s potrebou zdielat city. Te je empatia, schopnost vcitit sa do druheho, hlada harmoniu v medziludskych vztahoch, casto je v spolocnosti viac oboznamena s citmi druhych, nez s tymi vlastnymi, kde moze byt vdaka tomu nutkanie byt konformna, ludia s vysokou preferenciu Fe maju casto velmi vyraznu mimiku a gestikulaciu.
Fi (introvertne citenie) je viac sympatia, nez empatia. Je citenie nezavisle od okolia, je dobre oboznamena s vlastnymi citmi a hodnotovym systemom. Ak sa rozhodne prejavit city, robi to nepriamo, napriklad skrz umenie, ci metafory. Viac, nez harmonia v spolocnosti ju zaujimaju len konkretne individua, na ktore sa upne a sustredi. Ale vdaka jej neznalosti citov okolia, si casto misinterpretuje ludske spravanie a ked sa stane tato funkcia toxickou, prejavuje sa ako pasivna agresia.

Neviem to povedat vo vacsej skratke, MBTI nie je ziadne povrchne skatulkovanie ludi do 16 typov, jednotlive popisy su len odhady, stereotypy, nie je podmienka, ze clovek s danymi funkciami sa zhodne s popisom svojej osobnosti. Je to jedna z najviac respektovanych typologii, ale stale je to len teoria a sam C.G. Jung povedal, ze sa nema brat prilis vazne a kazdy clovek je vynimkou k nejakemu pravidlu. Samozrejme, ze clovek je ovela viac, nez svoj MBTI typ. Este je velke mnozstvo inych faktorov, ktore ovplyvnuju to, aki sme.

Cliattsi

JAsne chápem
Sejla, ty píšeš: Dolezitejsie, nez tie 4 pismenka, je porozumenie jednotlivych kognitivnych funkcii. Len by ma zaujímalo, čo si tým myslela, či by si mi to mohla trochu objasniť, prípadne či by si mi vedela dať odkaz na nejakú stránku. Díky
Keď tomu správne rozumiem, tak kognitívne funkcie su poznavacie funkcie.
Kognitívne procesy umožňujú človeku vytvárať si obraz sveta, orientovať sa v ňom a vysvetľovať si ho.(toľko základná definícia )
Ak mi to nechceš vysvetľovať, nevadí, pohľadám sám, len neviem, čo si myslela tým slovom POROZUMENIE a aké kognit. funkcie si mala na mysli.

Hankka

Taketo testy su blbost lebo na mnohe otazky sa neda jednoznacne odpovedat vsetko zalezi od konkretnej situacie. Napriklad ci by som sa rozhodla podla rozumu alebo citov zalezi o co ide aky to bude mat vplyv ake dolezite je to rozhodnutie a tak. Navyse ak je mozny kompromis medzi jednym a druhym tak to je jasne vyriesenie ak sa clovek nevie rozhodnut.
Nie zeby to vobec nesedelo ale neda sa jednoznacne skatulkovat cloveka do zopar kategorii. Kazdy je iny nemoze o nom vypovedat nejaky clanok na wikipedii.
Napr dam prednost chlapovi ktoreho mam rada pred tym ktory je bohaty ale pracu si vyberiem radsej taku kde dostanem 800 euro ale nebavi ma prilis (ale zase nie taku co nenavidim) nez taku o ktorej snivam ak my tam daju iba 300 euro.

Sejla

MBTI je vyborny nastroj, ale nefunguje, pokial clovek este vie velmi malo sam o sebe, osobnost sa viac-menej ustali vo veku okolo 25 rokov, vtedy su aj vysledky testu viac odpovedajuce. Dolezitejsie, nez tie 4 pismenka, je porozumenie jednotlivych kognitivnych funkcii.

Hankka

Ani na mna tento test vobec nesedi. Jednotlive pismena ich vysvetlenie ano ale dokopy jaka povaha a povolanie to ma byt vobec.

Martinit

Toto škatuľkovanie nemám rád lebo to ani na jedného nesedí
Lebo každý mm niečo z každého napríklad
ISFJ: Jedná se o velmi citlivé a zásadové lidi
nemají ISFJ kariérní ambice
netouží po získání mocenských pozic
Ale nestaviam záujmy rodiny pred svoje vlastné (rodinou myslím bratov a sestru pretože sám rodinu nechcem)
A z ostatných
Ako INFP, INFJ, INTP A ISTP
Ale nechce sa mi to tu rozpisovať (je to zbytočné, prv som si dával záležať ale po určitých skusenostiach..... uplne zbytočné niečo o sebe dávať vedieť alebo sa predstavovať či hovoriť aký si, vačšinu to nezaujíma.)
Najmenej mám z ISFP tam sa to umelecké cítenie prejavuje len keď počuvam hudbu vtedy by som chcel tvoriť práve taku hudbu aku počuvam