Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
Nahradit esencialne aminkoyseliny obsiahnute v mlieku nie je problem pri vyvazenej a pestrej strave. Ovocie, zelenina, sója, riasy, orechy, celozrnne obiloovny. - pokryvajú celu cast tychto dolezitych latok.
"expertom" je avokádo - obsahuje všekých osem esenciálnych amínokyselín.
Aký je rozdiel medzi kravským a kozím mliekom? Počula som, že kozie je zdravšie. Je to tak?
Hmm, to sójové mlieko si radšej do kávy nelejte, fakt zlá kombinácia :((
asi sa vam moj nazor nebude pacit ale myslim si ze vsetko treba jest s mierou,nemyslim si ze treba mlieko a mliecne vyrobky uplne vyradit zo stravy,ved nasi rodicia nacom boli odchovany a dozivaju sa pekneho veku,viem ze mozete povedat ze vtedy boli potraviny citejsie bez chemikalii,ale aj tak si myslim ze treba jest vsetko,ale z mierou,nasuhlasim ani vegetarianmi ani s prehnanou racionalnou stravou,isteze trba si davat pozor co jeme ale aj prehnana starostlivost skodi preto si myslim ze ajmlieko treba pit to je moj nazor
pišta, tvoj prispevok ma zaujal a ak mam prispiet svojou malou troskou, tak ja nejem mliecne vyrobky a nepijem mlieko uz asi,asi dost dlho. A je mi fajn. Inak Alternativa, aminokyseliny su kam len pozries, nielen v mlieku.
Dnes som si do kávy naliala sójové mlieko, trošku zvláštna chuť, no dalo sa to vydržať :-)
Mlieko obsahuje aj esencialne aminokyseliny - stale hovorim o neupravovanom mlieku. Ako je to s aminokyselinami v tom z obchodu, fakt neviem. Ako tieto aminokyseliny nahradit?
dakujem :), pozriem , ochutnam
Tie zakysané sójové jogurty sa volajú Sojafit..
igris
Volaú sa že ALA, vyrába ich SOJAPRODUKT, mne najviac chutí jahôdkový a čučoriedkový.. Predávajú ich v niektorých bio obchodoch, alebo v kauflande.. Potom ešte v Tescu, alebo v Hypernove majú také trojfarebné aj so želatínou, ten je tiež super, alebo tam majú ešte také sójové zakysané jogurty.. Tie sú aj s tými bakteriámi..