Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?

Príspevok v téme: JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
pišta

Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )

pišta

Z-uzka, tvoje prebúdzajúce chute pestuj ďalej. Aj nimi sa daj po troške viesť.
Tvoja myšlienka o destkých potravinách je veľmi dobrá. Napr. ja osobne keď už ma núdza "priprie" a je situácia, že sa inak nedá, tak si dám napr. detskú výživu (namiesto čerstvého jablka).
Tento prístup môžeš rozvíjať ďalej, napr, ak máš chuť na sladkosť - destké piškóty od Opavia sú celkom ok.

pišta

Z-uzka, urobila si dobre :)), tvoj organimus ich "dnes" potrebuje, po kúsku. Pokojne pokračuj, po kúsku :) a aj v iných veciacch...
Určite ti tie jogurtiky padli na úžitok, ja som v predošlom príspevku písal o rokoch nadmerného používania.
Neskôr sama uvidíš, čo a ako.

Z-uzka

Pištík, takže najlepšie sú teda Activie, tie obsahujú Bifidus essensis, alebo actimel drinky?? Alebo tuším ešte od raja probia drinky a jogurty, tie obsahuje biffidus longum..
A čo hovoríš na bifi jogurty vyrobené tradičnou metódou zrenia v kelímku?? Takéto jogurty sú značky Hollandia a teda ak mám hovoriť za seba sú chuťovo skvelé :)) A majú aj označenie Klasa..

Z-uzka

Ja som dnes nevydržala a zjedla som dva monte jogurtíky, orieškovo vanilkové :(( Ale v časovom rozpätí, nie naraz..
Ešteže sú také malinké, tak snáď nebudú mať zas nejaké trvalé následky a je to vyrábané pre deti, takže tam asi nie je až toľko všelijakých knzervantov a tak..

pišta

Tak mi prebleslo v pamäti, že v téme o odkyslení, bola otázka:
„ako je možné, že mlieko prekysľuje, keď pri pálení záhy dobre spraví?“, voľne napísané.
Približne je to takto:
- mlieko naozaj „sťahuje“ kyslosť v žalúdku. Rovno pôsobí neutralizačne na kyselinu soľnú
- ak ale pijeme denne mlieko a spol. neutralizácia má permanentný charakter, t.j. stále je narušený prirodzený obsah žalúdočných štiav
- potom môže prísť do žalúdku aj „fajnota“, zdravá potravina, a bude mať žalúdok problémy s jej strávením. Keď má žalúdok problémy, toto sa to už vlastne nikde v organizme nedá „dohnať“ !!!
- ak je teda kyslosť v žalúdku a potrebujem rýchlo pomôcť, je tu viacero možností – sóda bikarbóna, šťavy zelerová, zemiakova...toto je niekde už popísané v te0me o odkyslení

pišta

Ahoj, Igriska :)
S jogurtmi je to zjednodušene tak:-
- náš žalúdok a črevá osídľujú okrem iného baktérie Acidophilus a Bifidus. Nemôžu jeden bez druhé existovať- sú symbioti
- nejakí fifíci prišli na to, že keď sa tieto živé kultúry (Lactobacil bulgaric), obsahujúce tieto baktérie, dajú do jogurtov, tak sa zrevitalizujú naše vnútorné baktérie
- kus mliečneho cukru sa pri kvasení „spotrebuje“, takže tej laktózy nie je až tak veľa, čo je kus lepšie oproti bežnému mlieku a výrobkom z neho (Alternatíva, doplň, ale aj oprav, ak by náhodou,.. podľa potreby...)
- kazeín ostáva kazeínom, trávi sa horšie
- živé kultúry mierne podporujú trávenie
- lepšie sú jógurty typu „acidophilus“, „bifidus“ nepreukazuje také dobré výsledky (pozor, je to v rozpore s reklamou, takže ma „nezastreľte“ : )
- fungovanie tohoto som si tiež vyskúšal na vlastnej koži, teda na vlastnom trávení
- negatíva, ak nejaké boli, prevážili nad potenciálnymi prínosmi –
- jogurty so živými kultúrami jedol som 2-3 týždenne, ale sa mi nahromadili toľko hlienov, že som s tým rýchlo prestal

Alternativa

Caute, som rada, Igris, ze aj Ty vidis kusisko cesty dopredu, co dievcata v teme BOJ kazdy den zdolavaju. Niekedy som si vravela, ze ten pokrok vidim, lebo ich uspechy, hoci aj male, velmi prezivam. Ale je to objektivne, su fakt bojovnicky.

Z-uzka

Ďakujem igriska, si zlatá, že máme podporu aj od nezainteresovaných ľudí :))
A tie jogurtíky určite vyskúšaj, tie ALA by mali mať tuším aj v jednote..
Prajem dobrú noc a príjemný prichádzajúci nový týždeň, papa.. :-)

igris

Z-uzka, velmi sa tesim :), ja somsi tie sojove jogurtiky este nebola kupit, akosi som sa minuly tyzden nezastavila, ale urcite vyskusam. citala som si vase prispevky v Boj...a velmi vam drzim palce ;), presli ste uz kusiiiiiisko cesty