Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
Z-uzka, tvoje prebúdzajúce chute pestuj ďalej. Aj nimi sa daj po troške viesť.
Tvoja myšlienka o destkých potravinách je veľmi dobrá. Napr. ja osobne keď už ma núdza "priprie" a je situácia, že sa inak nedá, tak si dám napr. detskú výživu (namiesto čerstvého jablka).
Tento prístup môžeš rozvíjať ďalej, napr, ak máš chuť na sladkosť - destké piškóty od Opavia sú celkom ok.
No a čo hovoríš na tie Hollandia jogurty?? Hmm, najlepší je s prichuťou írskej kávy, mňamky :))
Z-uzka, urobila si dobre :)), tvoj organimus ich "dnes" potrebuje, po kúsku. Pokojne pokračuj, po kúsku :) a aj v iných veciacch...
Určite ti tie jogurtiky padli na úžitok, ja som v predošlom príspevku písal o rokoch nadmerného používania.
Neskôr sama uvidíš, čo a ako.
Pištík, takže najlepšie sú teda Activie, tie obsahujú Bifidus essensis, alebo actimel drinky?? Alebo tuším ešte od raja probia drinky a jogurty, tie obsahuje biffidus longum..
A čo hovoríš na bifi jogurty vyrobené tradičnou metódou zrenia v kelímku?? Takéto jogurty sú značky Hollandia a teda ak mám hovoriť za seba sú chuťovo skvelé :)) A majú aj označenie Klasa..
Ja som dnes nevydržala a zjedla som dva monte jogurtíky, orieškovo vanilkové :(( Ale v časovom rozpätí, nie naraz..
Ešteže sú také malinké, tak snáď nebudú mať zas nejaké trvalé následky a je to vyrábané pre deti, takže tam asi nie je až toľko všelijakých knzervantov a tak..
Tak mi prebleslo v pamäti, že v téme o odkyslení, bola otázka:
„ako je možné, že mlieko prekysľuje, keď pri pálení záhy dobre spraví?“, voľne napísané.
Približne je to takto:
- mlieko naozaj „sťahuje“ kyslosť v žalúdku. Rovno pôsobí neutralizačne na kyselinu soľnú
- ak ale pijeme denne mlieko a spol. neutralizácia má permanentný charakter, t.j. stále je narušený prirodzený obsah žalúdočných štiav
- potom môže prísť do žalúdku aj „fajnota“, zdravá potravina, a bude mať žalúdok problémy s jej strávením. Keď má žalúdok problémy, toto sa to už vlastne nikde v organizme nedá „dohnať“ !!!
- ak je teda kyslosť v žalúdku a potrebujem rýchlo pomôcť, je tu viacero možností – sóda bikarbóna, šťavy zelerová, zemiakova...toto je niekde už popísané v te0me o odkyslení
Ahoj, Igriska :)
S jogurtmi je to zjednodušene tak:-
- náš žalúdok a črevá osídľujú okrem iného baktérie Acidophilus a Bifidus. Nemôžu jeden bez druhé existovať- sú symbioti
- nejakí fifíci prišli na to, že keď sa tieto živé kultúry (Lactobacil bulgaric), obsahujúce tieto baktérie, dajú do jogurtov, tak sa zrevitalizujú naše vnútorné baktérie
- kus mliečneho cukru sa pri kvasení „spotrebuje“, takže tej laktózy nie je až tak veľa, čo je kus lepšie oproti bežnému mlieku a výrobkom z neho (Alternatíva, doplň, ale aj oprav, ak by náhodou,.. podľa potreby...)
- kazeín ostáva kazeínom, trávi sa horšie
- živé kultúry mierne podporujú trávenie
- lepšie sú jógurty typu „acidophilus“, „bifidus“ nepreukazuje také dobré výsledky (pozor, je to v rozpore s reklamou, takže ma „nezastreľte“ : )
- fungovanie tohoto som si tiež vyskúšal na vlastnej koži, teda na vlastnom trávení
- negatíva, ak nejaké boli, prevážili nad potenciálnymi prínosmi –
- jogurty so živými kultúrami jedol som 2-3 týždenne, ale sa mi nahromadili toľko hlienov, že som s tým rýchlo prestal
Caute, som rada, Igris, ze aj Ty vidis kusisko cesty dopredu, co dievcata v teme BOJ kazdy den zdolavaju. Niekedy som si vravela, ze ten pokrok vidim, lebo ich uspechy, hoci aj male, velmi prezivam. Ale je to objektivne, su fakt bojovnicky.
Ďakujem igriska, si zlatá, že máme podporu aj od nezainteresovaných ľudí :))
A tie jogurtíky určite vyskúšaj, tie ALA by mali mať tuším aj v jednote..
Prajem dobrú noc a príjemný prichádzajúci nový týždeň, papa.. :-)
Z-uzka, velmi sa tesim :), ja somsi tie sojove jogurtiky este nebola kupit, akosi som sa minuly tyzden nezastavila, ale urcite vyskusam. citala som si vase prispevky v Boj...a velmi vam drzim palce ;), presli ste uz kusiiiiiisko cesty